skip to Main Content

Η Ντίνα Νικολάου ετοιμάζει ένα πεντανόστιμο & υγιεινό πιάτο: Σπαγγέτι ολικής με σάλτσα ανθότυρου & ρόκα

Το ανθότυρο είναι ένα από τα ελαφρά τυριά τόσο σε λιπαρά όσο και σε γεύση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα παρόμοια τυριά όπως τυρί κρέμα με λίγα λιπαρά (στην αγορά θα τα βρούμε σε σχετικά ικανοποιητική ποικιλία, με μόλις 12% λιπαρά), ενώ αν θέλουμε αντικαθιστούμε το γλυκό κρασί με λευκό ξηρό, με διαφορετικό όμως γευστικό αποτέλεσμα

ΥΛΙΚΑ
400 γρ. σπαγγέτι ολικής άλεσης
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
200 ml λευκό γλυκό κρασί
2 μεγάλα ματσάκια ρόκα (χωρίς τα κοτσάνια), καθαρισμένη, πλυμένη, στεγνωμένη και ψιλοκομμένη
200 ml γάλα 1,5% λιπαρά
1½ φλιτζ. τσαγιού φρέσκο ανθότυρο, λιωμένο με ένα πιρούνι
αλάτι, ανάμεικτα φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1: Βράζω τα σπαγγέτι «αλ ντέντε» σε άφθονο αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες βρασμού που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζω, αφήνω κατά μέρος 200 ml από το νερό τους, και τα διατηρώ ζεστά.

ΒΗΜΑ 2: Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζω το κρεμμύδι και 2 κουτ. σούπας νερό. Σκεπάζω την κατσαρόλα και αχνίζω το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και το νερό να εξατμιστεί. Προσθέτω το σκόρδο και το ελαιόλαδο και σοτάρω το μείγμα για 1 λεπτό. Σβήνω με το κρασί, μαγειρεύω για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνω τα φύλλα ρόκας. Μαγειρεύω για 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι τα φύλλα να μαλακώσουν καλά και να πέσει ο όγκος τους και χαμηλώνω λίγο τη φωτιά. Ρίχνω το γάλα και το ανθότυρο και συνεχίζω το μαγείρεμα για 1 – 2 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι η σάλτσα να δέσει.

ΒΗΜΑ 3: Ρίχνω λίγο αλάτι και άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίχνω στο σκεύος τα στραγγισμένα ζυμαρικά και το νερό από το βράσιμό τους που έχω αφήσει κατά μέρος. Ανακατεύω απαλά για να καλύψω καλά τα ζυμαρικά με τη σάλτσα, πασπαλίζω με άφθονο μείγμα από φρεσκοτριμμένα πιπέρια και σερβίρω αμέσως.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top