skip to Main Content

Η πιο νόστιμη συνταγή για μπάμιες από τη Ντίνα Νικολάου- Στο φούρνο με χωριάτικο λουκάνικο & ντομάτα- Ο Δημήτρης Γρηγοράκης αναλύει τη θρεπτική τους αξία

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Γευστική πρόταση με σημαντική περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες δρουν ευεργετικά κατά της δυσκοιλιότητας, περιορίζουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Συγκεκριμένα, εκτός από τα φυτικές ίνες, οι μπάμιες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και αποτελούν καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης C. Επιπλέον, ο δυόσμος και οι ντομάτες που περιλαμβάνονται στη συνταγή ενισχύουν την αμυντική ικανότητα του οργανισμού μέσω των ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών που προσφέρουν δηλαδή τη λουτεΐνη και το λυκοπένιο.

Η θρεπτική παλέτα του πιάτου συμπληρώνεται με τη Βιταμίνη Ε, την ολευρωπαΐνη και την ελαιοκανθάλη που προέρχονται από το ελαιόλαδο και προσφέρουν αποτελεσματική προστασία στον οργανισμό συμβάλλοντας επιτυχώς στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και διάφορων μορφών καρκίνου.

Ας απολαύσουμε μαζί με ολόκληρη την οικογένειά μας το συγκεκριμένο πιάτο, ενισχύοντας παράλληλα το οργανισμό μας πολλές «αντιοξειδωτικές» μονάδες ORAC.

Το γεύμα σε συνδυασμό με σαλάτα, η οποία περιέχει διαλεχτό σπανάκι και radicchio, ενισχύει ακόμη περισσότερο τις διατροφικές ιδιότητές του, επαυξάνοντας την αντιοξειδωτική του ισχύ, προσφέροντας επιπρόσθετη βιταμίνη Α και βιταμίνη C και ενισχύοντας την παροχή φυτικών ινών που βελτιώνουν τη λειτουργία ολόκληρου του γαστρεντερικού συστήματος.

ΥΛΙΚΑ

1 συσκευασία μπάμιες Μπάρμπα Στάθης, 1000g

2 χωριάτικα λουκάνικα, κομμένα σε φέτες

2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε φέτες

1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα δυόσμου

80 ml ελαιόλαδο + 3 κουτ. σούπας επιπλέον για το σοτάρισμα

3 κουτ. σούπας πετιμέζι

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 συσκευασία σαλάτα Εκλεκτή Μπάρμπα Στάθης, που περιέχει σως με βαλσαμικό ξίδι, ελαιολαδο και μέλι, για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζω τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω τις μπάμιες Μπάρμπα Στάθης απευθείας από το σακουλάκι και σοτάρω για 6-8 λεπτά ανακινώντας (δεν ανακατεύω) τακτικά το τηγάνι.

ΒΗΜΑ 2 Προσθέτω το κρεμμύδι και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμη. Αδειάζω τα υλικά σε ένα ταψί και τα στρώνω για να απλώσουν παντού. Σε ένα φλιτζάνι νερό, διαλύω τον πελτέ και τον ρίχνω ραντιστά επάνω στα λαχανικά. Βάζω τα φύλλα δυόσμου, το ελαιόλαδο και το πετιμέζι στο μπλέντερ και τα πολτοποιώ. Αδειάζω το μείγμα στο ταψί. Αλατοπιπερώνω γενναιόδωρα και ανακατεύω. Ψήνω στο φούρνο για 30 λεπτά. Ανοίγω το φούρνο και σκορπίζω τις ντομάτες και τα λουκάνικα. Ανακατεύω ελαφρά για να μισοβυθιστούν ανάμεσα στις μπάμιες και συνεχίζω το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη.

ΒΗΜΑ 3 Θα συνοδεύσουμε με τη σαλάτα, η οποία  περιέχει διαλεχτό σπανάκι και radicchio που είναι ήδη τριπλοπλυμμένα, καθαρισμένα και έτοιμα για κατανάλωση. Σερβίρω σε μικρά μπολ και προσθέτω από πάνω τη γευστική και πλούσια σως της συσκευασίας Εκλεκτή Μπάρμπα Στάθης.

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρ’ όλο που ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις γαστρονομικές Σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 («Πρωινός καφές») τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque», η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top