skip to Main Content

Ιδιαίτερο & πεντανόστιμο: Κέικ κολοκύθας με σταγόνες σοκολάτας από τη Ντίνα Νικολάου

«Σταγόνες» σοκολάτας βρίσκουμε συσκευασμένες στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Μπορείτε, όμως, να τις φτιάξετε και μόνοι σας ως εξής:

Βάζω 125 γρ. (1 πλάκα) κουβερτούρα ή μαύρη σοκολάτα μπίτερ (πάνω από 68% κακάο) στο ψυγείο για να σφίξει λίγο και μετά την τρίβω στη χονδρή πλευρά του τρίφτη, με κίνηση δυνατή και σχετικά αργά ώστε να βγούνε κάπως μεγαλούτσικα κομμάτια, σαν μικρές στριφτές κορδελίτσες.

ΥΛΙΚΑ

1 γεμάτο φλιτζ. τσαγιού τριμμένη ψίχα κολοκύθας (συνήθως αγοράζω 1 μεγάλη φέτα κολοκύθας από το σούπερ μάρκετ και αφαιρώ με ένα κοφτερό μαχαίρι την ψίχα. Αφού την καθαρίσω από τα σπόρια και τις σκληρές ίνες την τρίβω στη χονδρή πλευρά του τρίφτη)

1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη + 2 κουταλιές επιπλέον, για την κολοκύθα

120 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου

3 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια

½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη

1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι

1 λοβός βανίλιας (τον χαράζω κατά μήκος στη μέση και με ένα μικρό μαχαιράκι ξύνω και παίρνω τα σποράκια) ή 2 κουτάκια βανίλια σε σκόνη

το ξύσμα από 1 μεγάλο και ακέρωτο πορτοκάλι

250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο + 1 κουταλιά ακόμα, για τη φόρμα

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 φακελάκι «σταγόνες» κουβερτούρας

Ευχαριστούμε θερμά τη Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

ΒΗΜΑ 2 Ρίχνω την τριμμένη κολοκύθα σε ένα σουρωτήρι, πασπαλίζω με τις 2 κουταλιές ζάχαρη, ανακατεύω καλά και αφήνω την κολοκύθα να στραγγίξει για 20 λεπτά, μέσα στο σουρωτήρι, με ένα πιάτο από κάτω για να μείνουν τα υγρά. Τη στύβω καλά με τα χέρια και την αφήνω κατά μέρος.

ΒΗΜΑ 3 Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο και το 1½ φλιτζάνι ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να φτιάξω ένα μείγμα που να μοιάζει σαν κρέμα. Προσθέτω έναν-έναν τους κρόκους αυγών, χτυπώντας πολύ καλά μετά από κάθε προσθήκη και μετά ρίχνω την κανέλα, το λικέρ, τη βανίλια (σπόρους ή σκόνη) και το ξύσμα του πορτοκαλιού, χτυπώντας ασταμάτητα μέχρι να φτιάξω ένα ομοιογενές μείγμα.

ΒΗΜΑ 4 Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτω το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα ή με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ), μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και εντελώς ομοιογενές. Τέλος, ρίχνω τη στυμμένη κολοκύθα και τις «σταγόνες» κουβερτούρας και ανακατεύω απαλά.

ΒΗΜΑ 5 Σε ένα άλλο, καθαρό και στεγνό μπολ χτυπάω τα ασπράδια μέχρι να φτιάξω μια σφικτή μαρέγκα, την οποία προσθέτω στο μείγμα της κολοκύθας, ανακατεύοντας με μεγάλες και απαλές κινήσεις για να μην χαθεί ο όγκος της μαρέγκας.

ΒΗΜΑ 6 Βουτυρώνω και αλευρώνω μια μέτρια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση και αδειάζω εκεί το μείγμα που ετοίμασα. Ψήνω το κέικ στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει -για να δω αν είναι έτοιμο, βυθίζω στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού, η οποία πρέπει να βγει στεγνή, χωρίς υπολείμματα ζύμης.

ΒΗΜΑ 7 Αφήνω το κέικ για 5 λεπτά στη φόρμα και μετά το ξεφορμάρω και το αφήνω να κρυώσει τελείως σε μια σχάρα πριν το κόψω.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top