skip to Main Content

Λαχταριστό αρνάκι στο φούρνο με σάλτσα σκόρδου και δεντρολίβανου από τη Ντίνα Νικολάου

Υλικά    

1 ολόκληρο αρνίσιο μπουτάκι, με το κόκαλο, κατά προτίμηση από αρνάκι γάλακτος, με βάρος περίπου 2 κιλά

1½ κιλό μικρές πατατούλες για φούρνο, κατά προτίμηση βιολογικές, ξεφλουδισμένες (αν δεν βρείτε, διαλέγετε απλές πατάτες, βιολογικές, μικρού μεγέθους, κομμένες στη μέση)

½ φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες, χονδροκομμένες

½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) ελαιόλαδο

½ φλιτζ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

1 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν

1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό

ελάχιστες σταγόνες ταμπάσκο (προαιρετικά)

1 κουτ. γλυκού μέλι

σκελίδες από1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδου, καθαρισμένες και κομμένες σε πολύ λεπτά φετάκια

2 – 3 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα:

Βάζω στο μπλέντερ όλα τα υλικά της σάλτσας και τα δουλεύω καλά, μέχρι να ετοιμάσω ένα παχύ πολτό.

Για το αρνάκι:

Προθερμαίνω το φούρνο στους 210°C.

Πλένω και σκουπίζω πολύ καλά το μπουτάκι.

Το τρίβω καλά με μπόλικο αλατοπίπερο και στη συνέχεια το αλείφω παντού με τη σάλτσα, τρίβοντας το με τα χέρια μου.

Το βάζω σε ένα ταψί, γύρω του βάζω τις πατάτες και τις λιαστές ντομάτες, το ραντίζω με ½ φλιτζάνι (100 ml) ελαιόλαδο και βάζω το ταψί σε ένα από τα μεσαία ή χαμηλά ράφια του φούρνου.

Ψήνω το μπουτάκι για 1 ώρα. Στη συνέχεια σκορπίζω στο ταψί τα φιλέ αμυγδάλου και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά περίπου.

 

Who is Who


Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top