skip to Main Content

Μια λαχταριστή πρόταση από την Ντίνα Νικολάου – Οι νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες της θα σας ξετρελάνουν

ΥΛΙΚΑ

1 μεγάλο, άσπρο, γερό λάχανο, χωρίς τα 2 – 3 εξωτερικά φύλλα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμός από ½ λεμόνι
100 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

100 ml ελαιόλαδο
200 γρ. φρέσκα άσπρα μανιτάρια, ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
4 – 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2/3 φλιτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα, κατά προτίμηση Σερρών
½ φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
1 φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χονδρά κοτσάνια
½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη (προαιρετικά)
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 ml ζωμός λαχανικών

Για τη σάλτσα

1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
½ φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
ξύσμα από ½ ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το ntinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Λάχανο: Βάζω να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνω το λάχανο. Το αφήνω να βράσει σε μέτρια φωτιά, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Το βγάζω, το αφήνω να κρυώσει τόσο ώστε να μπορώ να το πιάσω και το χωρίζω προσεκτικά στα φύλλα του, προσέχοντας να μην τα σχίσω. Με ένα μαχαιράκι κόβω τα κοτσάνια και τα αφήνω κατά μέρος.

ΒΗΜΑ 2 Γέμιση: Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτω τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρω για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνω το ρύζι, τις σταφίδες, τον άνηθο, το κύμινο, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας. Προσθέτω το ζωμό, μαγειρεύω για 3 – 4 λεπτά μέχρι να σωθούν τα υγρά και αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά.

ΒΗΜΑ 3 Ντολμάδες: Απλώνω ένα βρασμένο και καλά στραγγισμένο λαχανόφυλλο σε ξύλο κοπής. Βάζω στο κέντρο του 1 γεμάτη κουτ. σούπας από το μείγμα της γέμισης και τυλίγω σε ντολμαδάκι: ρολάρω πρώτα προς τα εμπρός και στη συνέχεια φέρνω προς το κεντρο τα πλαϊνά άκρα του φύλλου για να σφραγιστεί η γέμιση. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Αφήνω κατά μέρος τα μικρά ή σχισμένα φύλλα.

ΒΗΜΑ 4 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα απλώνω τα κοτσάνια που έκοψα και τα μικρά ή σχισμένα φύλλα που δεν μπόρεσα να τυλίξω. Επάνω τους βάζω τους ντολμάδες, κολλητά τον έναν στον άλλο, σε δύο στρώσεις, με την άκρη του τυλίγματος προς τα κάτω. Περιχύνω με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και προσθέτω όσο από το νερό που έβρασε το λάχανο χρειαστεί ώστε να τους καλύψει κατά 2 – 3 δάχτυλα. Τέλος, σκεπάζω τους ντολμάδες με ένα μεγάλο ίσιο πιάτο για να μην ανακινούνται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και μαγειρεύω τους ντολμάδες για περίπου 45 λεπτά.

ΒΗΜΑ 5 Σάλτσα: Βγάζω τους ντολμάδες από την κατσαρόλα και τους αραδιάζω σε μια μεγάλη πιατέλα. Σουρώνω το ζουμί τους, το μεταφέρω σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτω το κορν φλάουρ, τον άνηθο και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύω καλά και ζεσταίνω τη σάλτσα για 2 – 3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει. Περιχύνω τους λαχανοντολμάδες και σερβίρω αμέσως.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top