skip to Main Content

Μια λαχταριστή πρόταση από τη Ντίνα Νικολάου: Τάρτες με μους μούσμουλο – Ένα δροσερό και πεντανόστιμο γλυκό

ΥΛΙΚΑ

Για τις βάσεις

240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο, παγωμένο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
40 γρ. πούδρα αμυγδάλου
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένο
1 πρέζα αλάτι

Για την μους

750 γρ. ώριμα μούσμουλα
10 γρ. ζελατίνη σε σκόνη
100 γρ. ζάχαρη καστανή
2 κουτ. σούπας κονιάκ
1 κουτ. γλυκού βανίλια, εκχύλισμα
200 ml κρέμα γάλακτος, παγωμένη
60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για το σερβίρισμα

Φρέσκα μούσμουλα
Ζαχαρωτά λουλούδια
Πέρλες
Μαρέγκες
Ζάχαρη άχνη

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ  1Για τις βάσεις: Σε ένα μπολ κοσκινίζω μαζί το αλεύρι, την άχνη, την πούδρα αμυγδάλου και το αλάτι. Κόβω σε μικρούς κύβους το παγωμένο βούτυρο και το τρίβω μέσα στα στεγνά υλικά μέχρι να φτιάξω ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτω τα αυγά και ανακατεύω μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα, αρκεί να ενωθούν όλα μαζί. Τυλίγω τη ζύμη με μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα.

ΒΗΜΑ 2 Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C. Bγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετώ ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας. Ανοίγω πιέζοντας με τον πλάστη, σε λεπτό φύλλο. Κόβω με ένα τσέρκι διαμέτρου 12 εκ., 6-8 δίσκους τους οποίους τοποθετώ σε αντίστοιχες φόρμες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί.

ΒΗΜΑ  3 Τοποθετώ ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί μέσα στις τάρτες και γεμίζω με ρύζι. Ψήνω τις τάρτες για 15 λεπτά. Αφαιρώ το αντικολλητικό χαρτί με το ρύζι και συνεχίζω το ψήσιμο για 6-7 λεπτά ακόμη. Βγάζω τις τάρτες από τις φόρμες και τις αφήνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.

ΒΗΜΑ 4 Για την μους: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Πλένω τα μούσμουλα, τα καθαρίζω και αφαιρώ τα κουκούτσια. Τα απλώνω στη λαμαρίνα του φούρνου που έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζω με την καστανή ζάχαρη. Ψήνω στο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν. Ρίχνω τα μούσμουλα στο μπλέντερ ή στο μούλτι και τα πολτοποιώ καλά. «Περνάω» τον πουρέ από ψιλό σουρωτήρι για να γίνει όσο πιο βελούδινος γίνεται.

ΒΗΜΑ 5 Βάζω τη ζελατίνη σε ένα μπολ με 3 κουτ. σούπας νερό και την αφήνω για 10 λεπτά να μαλακώσει. Ανακατεύω καλά να διαλυθεί και ρίχνω το μείγμα στον πουρέ φρούτων μαζί με το κονιάκ, ανακατεύω καλά και βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα για να πήξει.

ΒΗΜΑ 6 Βάζω στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και την ζάχαρη και χτυπάω σε σφιχτή σαντιγί.

ΒΗΜΑ 7 Βγάζω τον πουρέ φρούτων από το ψυγείο και προσθέτω σε δόσεις την σαντιγί ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.

ΒΗΜΑ 8 Γεμίζω τις κρύες τάρτες και στολίζω με φρέσκα μούσμουλα, μαρέγκες και διακοσμητικές πέρλες. Πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη άχνη και σερβίρω.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top