skip to Main Content

Ντίνα Νικολάου: Κεμπάπ σε σουβλάκι τυλιγμένα με μπέικον – Μια συνταγή σκέτη κόλαση

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα ή ελιά (δύο φορές περασμένος απο τη μηχανή του κιμά)
300 γρ. κιμάς αρνίσιος, από σπάλα ή «χεράκι» (δύο φορές περασμένος απο τη μηχανή του κιμά)
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
6 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
100 γρ.γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 ml νερό ανθρακούχο
40 ml ελαιόλαδο
10-12 φέτες μπέικον, κομμένες κάθετα σε δύο κομμάτια

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνω αρχικά τα δύο είδη κιμά καλά, μέχρι να αναμειχθούν πλήρως. Προσθέτω τα κρεμμύδια, το γιαούρτι, την πάπρικα, το κύμινο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ζυμώνω καλά με τα χέρια. Όσο ζυμώνω, προσθέτω σταδιακά την φρυγανιά και συνεχίζω το ζύμωμα μέχρι να φτιάξω ένα αρκετά συμπαγές και συνεκτικό μείγμα.

ΒΗΜΑ 2 Προθερμαίνω ένα τηγάνι-ψηστιέρα σε δυνατή φωτιά. Μπορείτε να ζεστάνετε επίσης την ηλεκτρική ψησταριά, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.

ΒΗΜΑ 3 Σε ένα μπολ ανακατεύω το ανθρακούχο νερό και το ελαιόλαδο. Παίρνω ένα μεγάλο κουτάλι και παίρνω κουταλιές από το μίγμα (χρησιμοποιώ το κουτάλι σαν μέτρο για να είναι όσο γίνεται πιο ισοβαρή τα κεμπάπ). Βρέχοντας τακτικά τα χέρια μου στο νερό και το ελαιόλαδο πλάθω με τις παλάμες μου τα κεμπάπ όπως κάνω και με τα σουτζουκάκια. Καρφώνω στο κέντρο του ένα καλαμάκι για σουβλάκια. Συνεχίζω μέχρινα πλάσω όλα τα κεμπάπ.

ΒΗΜΑ 4 Λαδώνω ελαφρώς την ψηστιέρα και βάζω επάνω τα κεμπάπ. Τα ψήνω για 6 – 8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά εξωτερικά και να ψηθούν στο εσωτερικό τους. Αν θέλω να τα ψήσω στο φούρνο, τα βάζω σε ένα λαδωμένο ταψί και τα ψήνω στους 200ºC, για 5 – 7 λεπτά από κάθε πλευρά.

ΒΗΜΑ 5 Μόλις τελειώσω με το ψήσιμο όλων των κεμπάπ, τυλίγω στο κάθε ένα από μισή λωρίδα μπέικον. Επαναφέρω τα καλαμάκια στην ψηστιέρα ή στο φούρνο (στο γκριλ) και ψήνω για 2-3 λεπτά σε κάθε μεριά μέχρι να ξεροψηθεί και να ροδοκοκκινήσει το μπέικον.

ΒΗΜΑ 6 Σερβίρω τα κεμπάπ με πίτες για σουβλάκι, ελαφρώς ψημένες μέχρι να μαλακώσουν, με πατάτες τηγανητές και, στην εποχή τους, ώριμες ντομάτες.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top