skip to Main Content

Ντίνα Νικολάου: Χορτόπιτα παραδοσιακή – Μια συνταγή θαύμα με λίγα και «ταπεινά» υλικά!

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σταρένιο, σκληρό, για πίτες και ψωμί
2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 σφηνάκι τσίπουρο ή ούζο
2 κουταλάκια αλάτι
περίπου 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό’

Για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι (καθαρό βάρος), πλυμένο, καλά στεγνωμένο και ψιλοκομμένο
½ κιλό λάπαθα ή σέσκουλα (καθαρό βάρος), πλυμένα, στεγνά και ψιλοκομμένα
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
¾ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το ntinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Για τη ζύμη: Σε μια λεκάνη βάζω το κοσκινισμένο αλεύρι, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω το ελαιόλαδο, το ποτό, το αλάτι και, λίγο-λίγο το νερό (ίσως δεν χρειαστεί όλο), ανακατεύοντας με τα χέρια, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ένα ζυμάρι. Το ζυμώνω μέσα στη λεκάνη με τις γροθιές μου για 10 – 12 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και μαλακή.

ΒΗΜΑ 2 Τη χωρίζω σε 8 ίσα μέρη, πλάθω το καθένα σε μπάλα και τυλίγω την καθεμία σε διάφανη μεμβράνη. Βάζω τις μπάλες στο ψυγείο για 1 ώρα.

ΒΗΜΑ 3 Για τη γέμιση: Σε μια λεκάνη βάζω όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνω και τα τρίβω με τα χέρια μου για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στραγγίζω και τα αφήνω κατά μέρος.

ΒΗΜΑ 4 Για την πίτα: Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω με τον πλάστη-βέργα κάθε μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 36 – 40 εκ., πασπαλίζοντας τακτικά την επιφάνεια και το φύλλο με αλεύρι για να μην κολλήσουν. Κάθε φύλλο που ανοίγω το απλώνω σε μια επίπεδη επιφάνεια (ακόμα και σε ένα στρωμένο κρεβάτι) και το σκεπάζω με μια πετσέτα για να μην στεγνώσει.

ΒΗΜΑ 5 Λαδώνω το ταψί που θα χρησιμοποιήσω και απλώνω εκεί το πρώτο φύλλο. Το λαδώνω και σκορπίζω από πάνω λίγη από τη γέμιση. Συνεχίζω με δεύτερο λαδωμένο φύλλο και γέμιση κ.ο.κ., μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, φροντίζοντας να τελειώσω με φύλλο, λαδωμένο.

ΒΗΜΑ 6 Φέρνω τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα και τις στριμώχνω στα τοιχώματα του ταψιού.

ΒΗΜΑ 7 Χαράζω την πίτα σε κομμάτια, τη ραντίζω με λίγο νεράκι για να γίνει τραγανό το φύλλα και την ψήνω για 1 ώρα.

ΒΗΜΑ 8 Την αφήνω να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρω.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top