skip to Main Content

Ντίνα Νικολάου: Όταν το αλμυρό συναντά το γλυκό! Πλακόπιτες τυρένιες με μέλι και κανέλα

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 ml ούζο
240 ml νερό, χλιαρό
40 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, λιωμένο και κρυωμένο
Λίγο αλάτι

Για τη γέμιση

250 γρ. Havarti Arla, τριμμένο
250 γρ. μοτσαρέλα Arla, τριμμένη
2 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
Για το τηγάνισμα
50 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak
30 ml ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

Μέλι
Κανέλα σκόνη
Havarti, ψιλοτριμμένο

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Για τη ζύμη: Βάζω σε ένα μεγάλο μπολ το νερό, τη ρακή ή το τσίπουρο, και λίγο αλάτι. Προσθέτω λίγο λίγο το αλεύρι και το λιωμένο βούτυρο, και ανακατεύω συνεχώς με το χέρι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε ενιαία ζύμη. Μεταφέρω τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνω καλά με τα χέρια μου για 5 λεπτά. Σκεπάζω τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνω για 30 λεπτά να ξεκουραστεί. Χωρίζω τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια, τα πλάθω σε στρογγυλά μπαλάκια και τα αφήνω για ακόμη 20 λεπτά να ξεκουραστούν.

ΒΗΜΑ 2 Για τις πίτες: Σε ένα μπολ ανακατεύω τα τριμμένα τυριά, το μέλι και την κανέλα.

ΒΗΜΑ 3 Τοποθετώ ένα μπαλάκι ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ανοίγω με τον πλάστη σε λεπτό πιτάκι. Βάζω στο κέντρο 1-2 γεμάτες κουταλιές από το μείγμα των τυριών και με τα δάχτυλά μου «σηκώνω» τη ζύμη γύρω από το δισκάκι φέρνοντάς την στο κέντρο για να εγκλωβίσω το τυρί. Πιέζω λίγο με τις παλάμες μου για να κλείσει καλά και βάζω το πιτάκι και πάλι στον πάγκο. Πιέζω απαλά με τον πλάστη και ανοίγω την πίτα διαμέτρου περίπου 15-18 εκ. Βάζω την πιτούλα στην άκρη, την σκεπάζω και συνεχίζω με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να τελειώσω με όλες τις πίτες.

ΒΗΜΑ 4 Βάζω ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζω το βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν. Βάζω μια μια τις πίτες και τις ψήνω για 1-1½ λεπτό από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.

ΒΗΜΑ 5 Τις σερβίρω ζεστές με μέλι και πασπαλίζω με τριμμένο τυρί και κανέλα.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top