skip to Main Content

Νόστιμες γαρίδες με δίχρωμη σάλτσα αρακά από τον άρχοντα των θαλασσινών, Λευτέρη Λαζάρου

Μια πρόταση από τον αγαπημένο μας σεφ για την Καθαρά Δευτέρα.

ΥΛΙΚΑ

ελαιόλαδο: 100 ml
κρεμμύδια ξερά: 3 ψιλοκομμένα
αρακάς: 500 γρ.
αλάτι: 3/4 κουταλιά της σούπας
πιπέρι φρεσκοτριμμένο: 1/4 κουταλάκι του γλυκού
άνηθος: 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος
ζωμός καραβίδας: 800 ml
πουρές σκόρδου: 1 κουταλιά της σούπας (προαιρετικά)
αστεροειδής γλυκάνισος: 3 κομμάτια
πράσο: 1 ψιλοκομμένο
σάλτσα ντομάτας: 500 γρ. έτοιμη ή σπιτική
γαρίδες: 12 μεγάλου μεγέθους, καθαρισμένες

Ευχαριστούμε τον Λευτέρη Λαζάρου και το icookgreek.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ξερά κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τον αστεροειδή γλυκάνισο και τον αρακά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5΄ ακόμα. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, προσθέτετε το πράσο και πασπαλίζετε με τον άνηθο.

Σβήνετε με 500 ml ζωμό καραβίδας, προσθέτετε εάν θέλετε τον πουρέ σκόρδου και βράζετε για 7΄. Αφαιρείτε τον μισό αρακά από την κατσαρόλα και τον πολτοποιείτε στο μπλέντερ μαζί με 150 ml ζωμό καραβίδας. Περνάτε το μείγμα από ψιλή σήτα και το κρατάτε στην άκρη ζεστό.

Στην κατσαρόλα, όπου έχει μείνει ο υπόλοιπος αρακάς, ρίχνετε τη σάλτσα ντομάτας και βράζετε για 5΄ ακόμα. Προσθέτετε τις γαρίδες, αλατοπιπερώνετε ελαφρά και από τις δύο πλευρές και τις βράζετε για 3΄. Αφαιρείτε τις γαρίδες και τον αστεροειδή γλυκάνισο από τον αρακά, περνάτε τον κοκκινιστό αρακά μαζί με 150 ml ζωμό καραβίδας από το μπλέντερ και από ψιλή σήτα.

Σε 4 πιάτα τοποθετείτε την πράσινη σάλτσα στο κέντρο και περιμετρικά ρίχνετε την κόκκινη σάλτσα. Στολίζετε το κάθε πιάτο με 3 γαρίδες, ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με λίγο άνηθο ψιλοκομμένο.

WHO IS WHO

Είναι εγγονός ψαρά και γιος μάγειρα, μεγάλωσε στον Πειραιά και τίμησε διπλά τη λιμανίσια καταγωγή του: πρώτα επιλέγοντας να μεγαλουργήσει στη θαλασσινή κουζίνα και έπειτα κερδίζοντας την πιο αξιόπιστη και λαμπερή διεθνή διάκριση για ένα σεφ εστιατορίου, το πολύτιμο αστέρι Michelin.

Ο Λευτέρης Λαζάρου είναι ο «άνθρωπος που μαγείρεψε το ψάρι», σε μια εποχή που η Ελλάδα ήξερε μόνο το ψητό, το βραστό, άντε και το τηγανητό. Ήταν τέλη του 1986 όταν άνοιξε το «Βαρούλκο», το εστιατόριο που τάραξε τα νερά στη θαλασσινή γεύση και εξελίχθηκε σε κορυφαία αξία της αθηναϊκής ρέστο σκηνής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top