skip to Main Content

Ο Άκης Πετρετζίκης παρουσιάζει: Εξαίσια πρασοτυρόπιτα – Δεν θα μείνει μπουκιά (βίντεο)

Συστατικά
2 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια
1 σκ. σκόρδο
1 ½ κιλό πράσα
1 κ.σ. θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
1 αυγό
200 γρ. mix τυριών, τριμμένα
200 γρ. τυρί κρέμα
200 γρ. φέτα
650 γρ. ζύμη κουρού Χρυσή Ζύμη
1 κρόκο αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
50 γρ. σουσάμι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη & το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια, το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε.
Κόβουμε τα πράσα σε μισοφέγγαρα και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε 15-20 λεπτά για να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό, το mix τυριών, το τυρί κρέμα, τη φέτα σπασμένη με τα χέρια μας, τα λαχανικά από το τηγάνι και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.
Απλώνουμε το ένα φύλλο κουρού και το ανοίγουμε με τα χέρια μας ή με ένα πλάστη ώστε να εξέχει λίγο περιμετρικά από το ταψί. Απλώνουμε τη ζύμη κουρού σε ένα πυρίμαχο σκεύος 25×35 εκ.
Βάζουμε μέσα τη γέμιση και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της βάσης.
Κόβουμε το δεύτερο φύλλο κουρού σε 18 λωρίδες και απλώνουμε χιαστί πάνω στη γέμιση. Βάζουμε λωρίδες και περιμετρικά για να φτιάξουμε τον κόθρο.
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με κρόκο αραιωμένο με νερό, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top