skip to Main Content

Ο Άκης Πετρετζίκης τιμά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με μια υπέροχη τούρτα ελληνική σημαία

Συστατικά
Για το παντεσπάνι

Τα υλικά αυτά είναι για 1 παντεσπάνι. Στη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε 3 παντεσπάνια.

3 αβγά
3 κρόκους
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο
40 γρ. κορν φλάουρ, κοσκινισμένο
30 γρ. κακάο, κοσκινισμένο

Για τη γέμιση

900 γρ. ζάχαρη άχνη
220 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. κακάο
500 ml κρέμα γάλακτος 35%
1 κ.γ. γεμάτο βανίλια σε σκόνη

Για το γλάσο

600 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
μπλε χρώμα ζαχ/κης σε πάστα , σε σταγόνες

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Ένας διαφορετικός, όμορφος και νόστιμος τρόπος για να γιορτάσουμε τις Εθνικές μας γιορτές! Τέλεια για κάθε περίσταση! Μπορείτε να κρατήσετε τη βάση και να προσαρμόσετε το γλάσο αναλόγως τη μέρα που θέλετε να γιορτάσετε!

Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Ξεκινάμε φτιάχνοντας 3 παντεσπάνια.
Σε έναν κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν πολύ για 10-15 λεπτά.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το κορνφλάουρ και το κακάο. Όταν αφρατέψει πολύ το μείγμα στο μίξερ βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τα υλικά που έχουμε στο μπολ σιγά σιγά και ανακατεύουμε με μία μαρίζ.
Σε ένα ταψί 30×40 εκ. βάζουμε μία λαδόκολλα και βουτυροκακαώνουμε τόσο όσο να πάει το κακάο σε όλη την επιφάνεια.
Μεταφέρουμε το έτοιμο μας μείγμα στο ταψί και με τη βοήθεια της μαρίζ απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα.
Επαναλμβάνουμε τη διαδικασία για να φτιάξουμε άλλα 2 παντεσπάνια.
Ψήνουμε για 25 λεπτά.

Για τη γέμιση

Ανακατεύουμε στο μίξερ με το φτερό την άχνη ζάχαρη με το κακάο και ρίχνουμε το βούτυρο σε κομματάκια στο μίξερ. Προσοχή σε χαμηλή ταχύτητα! Προσθέτουμε τις βανίλιες και σιγά σιγά την κρέμα μέχρι να γίνει ένα γλάσο που να μπορούμε να το απλώσουμε.
Για το γλάσο

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ με το σύρμα. Όταν γίνει μία όμορφη, παχύρευστη σαντιγί αφαιρούμε από το μίξερ και μοιράζουμε σε 2 μπολ, βάζοντας 400 γρ. στο ένα και 200 γρ. στο άλλο.
Στο μπολ με τα 200 γρ. σαντιγί προσθέτουμε το μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής τόσο ώστε να βγει ένα σκούρο γαλάζιο χρώμα και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ.

Για τη συναρμολόγηση

Για την τούρτα θα χρειαστούμε 3 παντεσπάνια. Απλώνουμε το πρώτο παντεσπάνι. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα με τη γέμιση.
Βάζουμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι και πιέζουμε ελαφρά.
Αλείφουμε τη γέμιση όπως στο πρώτο παντεσπάνι και με τον ίδιο τρόπο βάζουμε το τρίτο παντεσπάνι.
Παίρνουμε το μπολ με τη λευκή σαντιγί και ρίχνουμε με μία σπάτουλα λίγη ποσότητα στη τούρτα μας τόση ώστε να απλωθεί σε όλες τις επιφάνειες τις, ομοιόμορφα.
Υπολογίζουμε την επιφάνεια της τούρτας και χωρίζουμε σε 9 ίσες γραμμές (5 μπλε-4 λευκές) και ένα σταυρό όπως ακριβώς είναι και η Ελληνική σημαία.
Μοιράζουμε τη σαντιγί βάζοντας σε 1 σακούλα ζαχαροπλαστικής το μπλε γλάσο και σε μία δεύτερη σακούλα το λευκό γλάσο. Προσαρμόζουμε τη μύτη του κορνέ με το αστεράκι και αρχίζουμε να κάνουμε αστεράκια το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να καλυφθεί όλη η πρόσοψη της τούρτας μας.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top