skip to Main Content

Παραδοσιακές Μαρμαρίτες Σκύρου για τα Θεοφάνεια

Οι μαρμαρίτες είναι πίτες που φτιάχνουν οι νοικοκυρές κυρίως στη Σκύρο αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, την παραμονή και ανήμερα των Φώτων. Εχουμε 2 είδη, τις νηστίσιμες που γίνονται την παραμονή των Φώτων με σταφίδες και κόκκινη κολοκύθα και τις κανονικές που γίνονται με μυζήθρα ή τυρί και κόκκινη κολοκύθα για την εορτή των Φώτων.

Όπως αναφέρει το site, Γεύσεις της Εύβοιας, οι Σκυριανές νοικοκυρές τις ψήνουν σε μεγάλα κεραμίδια ή τούβλα μέσα στο τζάκι . Όσες θελήσετε να τις δοκιμάσετε μπορείτε να τις ψήσετε στο φούρνο.

Η ιστορία:

Κατά την παράδοση, όταν έψηναν οι γυναίκες τις μαρμαρίτες, οι καλλικάντζαροι σκαρφάλωναν πάνω στις ταράτσες των σπιτιών, έχωναν το χέρι τους από την καμινάδα, το κρεμούσαν ως κάτω (οι καλλικάντζαροι υποτίθεται ότι μπορούσαν να μακραίνουν όλο θέλουν τα χέρια και τα πόδια τους) και παρακαλούσαν τραγουδιστά να τους δώσουν κανένα κομμάτι. Αν τους έδιναν, έβγαζαν το χέρι, έπαιρναν τη μαρμαρίτα και έφευγαν.
(Πληροφορίες από το βιβλίο της Νίκης Λ. Πέρδικα, «Σκύρος» – Τόμος Ι (Αθήναι, Τύποις «Πυρσού» Α.Ε., 1940)

Υλικά
½ μέτρια κολοκύθα 1 κιλό περίπου
1 κρεμμύδι τριμμένο
100 γραμμ κεφαλογραβιέρα
Κανέλλα
Μπαχάρι τριμμένο
1 κ. γλυκού τριμμένο ξηρό δυόσμο
Αλάτι ,πιπέρι
1 φλιτζ. καφέ λάδι
½ κιλό ζύμη για φύλλο

Η συνταγή παρασκευάστηκε στη Σκύρο για την εκπομπή του Ηλία Μαμαλάκη “Μπουκιά και συχώριο”

Εκτέλεση

Για τη γέμιση: Καθαρίζετε και τρίβετε στο τρίφτη το κρεμμύδι. Τρίβετε το τυρί Ξεφλουδίζετε τη κολοκύθα, αφαιρείτε τα σπόρια και τις ίνες, τη κόβετε κομμάτια, τη βράζετε να μαλακώσει και στη συνέχεια την αλέθετε σε μύλο να γίνει πουρές.

Αδειάζετε σε ένα μπολ το πουρέ της βρασμένης κολοκύθας, προσθέτετε αλάτι, λίγη κανέλα, τριμμένο μπαχάρι, τριμμένο ξερό δυόσμο, πιπέρι, λίγο τριμμένο κρεμμύδι και τα σοτάρετε σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι. Προσθέτετε το τυρί ανακατεύετε καλά και το κρατάτε για λίγο στην άκρη.

Αλευρώνετε μια επιφάνεια, κόβετε λίγη από τη ζύμη και με πλάστη ετοιμάζετε μικρές πιτούλες. Βάζετε στη κάθε πίτα μια κουταλιά από τη γέμιση, την απλώνετε, πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί που περίσσεψε, κλείνετε τη πίτα, και τη σφραγίζετε. Επαναλαμβάνετε με όση από τη ζύμη θέλετε.

Τις ψήνετε μέχρι να ροδίσουν ..

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top