skip to Main Content

Πεντανόστιμο τραχανότο με παντζάρι και κοτόπουλο μας προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης

Την πιο gourmet πρόταση για ένα ρομαντικό δείπνο μας παρουσιάζει ο αγαπημένος μας σεφ!

ΥΛΙΚΑ

Για το κοτόπουλο

250 γρ. μανιτάρια κομμένα  στα 4
500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε κύβους 5×5 εκ.
½ σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. εστραγκόν ξερό
100 γρ. ζωμός κοτόπουλο, ζεστός
1 κ.σ. κάρυ σκόνη
2 τμχ φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
αλάτι
φρέσκο πιπέρι

Για το τραχανότο

200 γρ. παντζάρια βρασμένα
1 τ.μ.χ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
300 γρ. τραχανότο
800 γρ. ζωμός κοτόπουλο ζεστός
50 γρ. βούτυρο
100 γρ. παρμεζάνας
1 τ.μ.χ. λάιμ (χυμό)
ελαιόλαδο

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κοτόπουλο

Σε ένα καυτό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη σε ένα άλλο σκεύος. Στο ίδιο καυτό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κοτόπουλο για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το εστραγκόν και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ένα λεπτό ακόμα. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και σβήνουμε με τον ζεστό ζωμό. Προσθέτουμε το κάρυ και σιγομαγειρευουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Τέλος, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και προσθέτουμε αν χρειαστεί. Αφήνουμε στην άκρη.

Για το τραχανότο

Πολτοποιούμε τα παντζάρια στο μούλτι και αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε μέσα το Τραχανότο και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε μια κουταλιά ζωμό κοτόπουλο (ζεστό) μέσα στο Τραχανότο, ανακατεύουμε και περιμένουμε να τραβήξει όλη την υγρασία. Προσθέτουμε τον πουρέ από τα παντζάρια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά με την κουτάλα τον υπόλοιπο ζωμό. Περιμένουμε να απορροφήσει την προηγούμενη κουταλιά μέχρι να ρίξουμε την επόμενη.

Μόλις τελειώσει όλος ο ζωμός, αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα και τον χυμό από το λαιμ. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να χυλώσει. Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και διορθώνουμε αν χρειαστεί. Σερβίρουμε αμέσως το Τραχανότο μαζί με το κοτόπουλο.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική…

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top