skip to Main Content

Στέλιος Παρλιάρος: Έτσι θα φτιάξουμε Zuppa inglese – Ένα από τα πιο διάσημα ιταλικά γλυκά

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο σαβαγιάρ

Κρέμα

380 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
130 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
1 κλωναράκι βανίλιας
90 γρ. ζάχαρη
35 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 τεμ. κρόκοι

Ζελέ φραμπουάζ ή φράουλα

200 γρ. φραμπουάζ (τα βρίσκουμε και ως σμέουρα ή ράσμπερι), φρέσκα ή κατεψυγμένα, ή φράουλες
55 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
15 γρ. φύλλα ζελατίνας (δηλαδή 3 των 5 γρ. ή 6 των 2,5 γρ.)
300 γρ. κρασί κόκκινο γλυκό π.χ. Μαυροδάφνη

Σος

200 γρ. κρασί κόκκινο, ξηρό
100 γρ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
2 γαρίφαλα

Συναρμολόγηση – Γαρνίρισμα

250 γρ. μασκαρπόνε
αμύγδαλο φιλέ, καβουρδισμένο στο φούρνο στους 160°C για 8 λεπτά
φιστίκια Αιγίνης
φραμπουάζ, φρέσκα ή κατεψυγμένα (αν είναι κατεψυγμένα, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν) ή φράουλες

Ευχαριστούμε τον Στέλιο Παρλιάρο & το Steliosparliaros.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Κρέμα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κλωναράκι βανίλιας, το οποίο προηγουμένως σκίζουμε κατά μήκος με ένα μαχαίρι και ανοίγουμε στα δύο. Τοποθετούμε στη φωτιά. Στο μεταξύ, ανακατεύουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ τη ζάχαρη με το αλεύρι. Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώσπου να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Όταν πάρει βράση το γάλα, χύνουμε το μισό μέσα στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα και συνεχώς πάνω στη φωτιά έως ότου δέσει η κρέμα. Τη μεταφέρουμε σε ένα καθαρό μπολ, για να μην παραμείνει στη ζεστή κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της και την αφήνουμε να κρυώσει. Μπορούμε να τη βάλουμε στο ψυγείο μόλις χλιαρύνει, όσο θα ετοιμάζουμε και θα παγώνουμε το ζελέ.

Ζελέ φραμπουάζ ή φράουλα

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα φραμπουάζ, τη ζάχαρη και το νερό και τα τοποθετούμε στη φωτιά. Στο μεταξύ, βάζουμε τις ζελατίνες να μαλακώσουν σε ένα μπολ με λίγο κρύο νερό. Όταν βράσουν τα φραμπουάζ, μετράμε 2 λεπτά και αποσύρουμε. Τα σουρώνουμε από ψιλό σουρωτό και τα πιέζουμε να πολτοποιηθούν. Ρίχνουμε στο καυτό μείγμα τα φύλλα ζελατίνας, αφού τα στραγγίξουμε από το νερό. Ανακατεύουμε ώστε να λιώσουν και αφήνουμε το μείγμα του ζελέ να κρυώσει αρκετά. Πριν αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε το κρασί, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί ή μια φόρμα με διαστάσεις περίπου 24 x 24 εκ., έτσι ώστε το πάχος του ζελέ να μην ξεπερνά τα 2 εκ. Τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 3-4 ώρες ή μέχρι να παγώσει καλά το ζελέ.

Σος

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και τα βάζουμε στη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε τη σος να κρυώσει.

Συναρμολόγηση

Σε ένα τετράγωνο ταψί διαστάσεων 24Χ24 εκ.στρώνουμε σαβαγιάρ και με ένα πινέλο τα βρέχουμε πολύ καλά με τη σος. Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και την ανακατεύουμε λίγο, ώστε να ξαναμαλακώσει. Ανακατεύουμε ελαφρώς το μασκαρπόνε, ώστε να μαλακώσει κι αυτό, και το ενώνουμε με την κρέμα ανακατεύοντας ακόμα λίγο. Απλώνουμε τη μισή κρέμα πάνω από τα σαβαγιάρ. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά το ζελέ και το τοποθετούμε από πάνω. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη κρέμα και γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα φρούτα.

TIP

Αν θέλουμε, τοποθετούμε το γλυκό μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ή σε ατομικά κόβοντας τα σαβαγιάρ στο κατάλληλο μέγεθος.

Who is who

Στέλιος Παρλιάρος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελειώνοντας το γυμνάσιο έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει. Ανακαλύπτει τη ζαχαροπλαστική και της αφιερώνεται. Σπουδάζει στο Παρίσι στην Ecole le Νôtre, στη σχολή Escoffier του ξενοδοχείου Ritz, στη Λιόν στη σχολή Valrhona και τέλος στο διάσημο ζαχαροπλαστείο Fauchon.

Το 1982 δημιουργεί το «fresh» και αλλάζει τη πορεία της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα. Διδάσκει σε σεμινάρια για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Συνεργάζεται με το επαγγελματικό περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Z&G» δίνοντας συνταγές και για μία πενταετία με τα περιοδικά «Ε» και «Gourmet» της «Ελευθεροτυπίας». Το Μάιο του 2006 ξεκινάει νέα συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» δημιουργώντας για το ένθετο περιοδικό «Γαστρονόμος» καθώς και για το ένθετο «Κ». Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις συνδυάζοντας την τέχνη της ζαχαροπλαστικής με άλλες καλές τέχνες όπως η γλυπτική. Από το 1999 αρχίζει η συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο «Ι.Σιδέρης» με τον οποίο εξέδωσε 9 βιβλία ζαχαροπλαστικής. Τον Οκτώβριο του 2004 διακόπτει τη συνεργασία του με την αλυσίδα καταστημάτων «fresh».

Από το 2005 διδάσκει στο δικό του χώρο σεμιναρίων. Το Σεπτέμβρη του 2007 εκδίδει το πρώτο τεύχος του ετήσιου περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας» με το πρόγραμμα των σεμιναρίων και όλα όσα αφορούν τη ζαχαροπλαστική. Το 2008 σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» κυκλοφορεί τη σειρά «Μαθήματα Γλυκιάς Αλχημείας» που αποτελείται από 13 βιβλία με συνταγές ζαχαροπλαστικής. Τον Σεπτέμβριο του 2008 εκδίδει το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας». Τον Νοέμβριο του 2008 κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην προσωπική του εκπομπή, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, «Γλυκές Αλχημείες».

Στις αρχές του 2009 δημιουργεί τον concept-χώρο by Stelios Parliaros – sweet alchemy στην Ηροδότου 24 στο Κολωνάκι. Το 2010 κυκλοφορεί το καινούργιο του βιβλίο «Γλυκές Παραλλαγές». Το Μάιο του 2010 εκδίδει με την υποστήριξη της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του περιοδικού «Γαστρονόμος» το καινούργιο μηνιαίο περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Γλυκές Ιστορίες». Το 2010-2011 συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, την εκπομπή στο κανάλι Mega.

Αρκετές φορές, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες δίνοντας συνταγές για την παρασκευή συσκευασμένων προϊόντων. Είναι ένα από τα μέλη που συστήνουν την ομάδα ‘Kerasma’. Παρ’ ότι οι σπουδές του, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, είναι γαλλικού προσανατολισμού, ενημερώνεται για την παγκόσμια ζαχαροπλαστική και αυτό τον έχει οδηγήσει σε ένα προσωπικό μονοπάτι με ιδιαίτερη ικανότητα να συνδυάζει τεχνοτροπίες και υλικά, εμπνεόμενος πάντα και από τα προϊόντα της ελληνικής γης.

Από τον Μάρτιο του 2014 κυκλοφορεί το καινούργιο, μηνιαίο του περιοδικό, Γλυκές Αλχημείες σε συνεργασία με τον Όμιλο Αττικών Εκδόσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top