skip to Main Content

Υπέροχη σαλάτα πλιγούρι με φέτα, κάστανα και ρόδι από τον Άκη Πετρετζίκη- Θα ενθουσιάσει όσους τη δοκιμάσουν

Υπέροχη ιδέα για ένα ελαφρύ γεύμα ή για να την παρουσιάσετε σε κάποιο δείπνο με φίλους

ΥΛΙΚΑ

4-6 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. πλιγούρι
200 ml ζωμό λαχανικών
200 γρ. πράσα
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. κουκουνάρι
50 γρ. λευκό κρασί
2 ντομάτες
χυμό+ ξύσμα 1 λεμονιού
2 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
λίγα κλωνάρια θυμαριού
100 γρ. φέτα
½ ματσάκι μαϊντανό
150 γρ. κάστανα
σπόροι από 1 ρόδι

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το πλιγούρι μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα για μερικά λεπτά.
Σβήνουμε με τον ζωμό και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Με το που αρχίζει και βράζει αφαιρούμε από τη φωτιά.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το τηγάνι στην άκρη.
Παίρνουμε ένα άλλο τηγάνι και προσθέτουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε το λευκό μέρος από τα πράσα ψιλοκομμένα και τα προσθέτουμε στο τηγάνι που το έχουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αρχίζουμε να σοτάρουμε και προσθέτουμε μετά από 3-4 λεπτά το ψιλοκομμένο σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Αδειάζουμε τα περιεχόμενα του τηγανιού σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι, αφού πρώτα το σκουπίσουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε το κουκουνάρι και το καβουρδίζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Όταν είναι έτοιμο, το ρίχνουμε στο μπολ με το πράσο.
Στη συνέχεια, παίρνουμε 2 μέτριες ντομάτες και τις κόβουμε στα 4. Αφαιρούμε το εσωτερικό τους και τα σπόρια και κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Στεγνώνουμε τα υγρά με χαρτί και τις προσθέτουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε στο μπολ και τα υπόλοιπα υλικά, το ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι, ψιλοκομμένο δυόσμο, ψιλοκομμένο θυμάρι, τη φέτα σε κύβους και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Ανακατεύουμε καλά με μία κουτάλα και τέλος προσθέτουμε το πλιγούρι, τα κάστανα βρασμένα και κομμένα σε μικρα κομμάτια και τους σπόρους από το ρόδι.
Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική…

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top