skip to Main Content

20 κλασικά ελληνικά φαγητά του καλοκαιριού : Από τα γεμιστά ως το σαβόρο & το πλακί

Ποιος δεν λαχτάρησε τη μυρωδιά της ώριμης ντομάτας τη στιγμή που σιγοβράζει στην κατσαρόλα… 

Οι γεύσεις των φρέσκων καλοκαιρινών κηπευτικών στους σοφούς συνδυασμούς τους με το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά και συχνά το κρεατικό ή το ψάρι, είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά της ελληνικής κουζίνας. Ακριβώς, γιατί στηρίζονται στα εξαιρετικά υλικά και στην απλότητα. Και, κακά τα ψέματα, όσο κι αν ζούμε στην εποχή των «πειραγμένων» και «αποδομημένων» κλασικών, έρχεται η στιγμή που λαχταράμε την αυθεντική συνταγή που -τι έκπληξη!- είναι και η νοστιμότερη. Οι συνδυασμοί, σοφοί. Μετρημένα μυρωδικά και ελάχιστα μπαχαρικά (όχι σε όλα), που συνοδεύουν και αναδεικνύουν χωρίς να σκεπάζουν τη γεύση και το άρωμα των βασικών υλικών.

Σε πρώτο πλάνο, η νοστιμιά των καλοκαιρινών κηπευτικών, του κρεμμυδιού, της ντομάτας που συμπυκνώνεται σε σάλτσα χωρίς να χάνει τη φρέσκια γεύση της, του ελαιόλαδου που δίνει γευστικό βάθος και γλύκα, συχνά και του σκόρδου που προσθέτει μια μαγική τσαχπινιά σε πολλά. Η καρδιά της μεσογειακής κουζίνας, στην καλοκαιρινή της έκδοση. Από τα πιο απλά, όπως τα αξεπέραστα αμπελοφάσουλα σαλάτα (με λίγο σκόρδο στο λαδολέμονό τους), το μπριάμ, το κοτόπουλο με μπάμιες, τα φρέσκα φασολάκια με σάλτσα ντομάτας, ως τα λίγο πιο σύνθετα, όπως οι μελιτζάνες παπουτσάκια ή ο μουσακάς (δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τη βαριά μπεσαμέλ με γιαούρτι χτυπημένο με αβγό, όπως τα ήθελε η παλιά σμυρναίικη συνταγή) ή τα τόσο γευστικά ψάρια του φούρνου…

Κλασικές και οι επιλογές μας, για να κάνουμε μια «επανάληψη» στις αυθεντικές συνταγές. Φυσικά, αρκετές παίρνουν μια μικρή τροποποίηση, όσον αφορά τους συνδυασμούς. Όπως το ψάρι στο φούρνο, οι μπάμιες (δοκιμάστε τις με ροφό ή και με αρνάκι), όπως και τα άλλα λαχανικά. Κρατήστε αυτή τη συλλογή, θα σας συντροφέψει όλο το καλοκαίρι -καθε καλοκαίρι.

Δείτε εδώ τα 20 κλασικά ελληνικά φαγητά

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top