skip to Main Content

Και για τις λιγούρες τριπλό γλυκό σοκολάτας από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο – μια απίθανη συνταγή

Και για τις λιγούρες τριπλό γλυκό σοκολάτας από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο
Και για τις λιγούρες τριπλό γλυκό σοκολάτας από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο
Και για τις λιγούρες τριπλό γλυκό σοκολάτας από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

Δείτε βήμα – βήμα πως θα φτιάξετε το λαχταριστό αυτό επιδόρπιο με τριπλή σοκολάτα, που μας μαθαίνει ο Δημήτρης Σκαμρούτσος!

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

1 κούπα βραστό νερό

½ κούπα & 1 κ.σ. κακάο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης

56 γρ. σοκολάτα υγείας, ψιλοκομμένη σε κομματάκια

1 ¾ κούπες ζάχαρη

6 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

3 ασπράδια μεγάλων αυγών

½ κούπα ξινόκρεμα, με χαμηλά λιπαρά

226 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 2 κούπες)

1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

½ κ.γ. μαγειρική σόδα

½ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση:

1/3 κούπας γάλα με χαμηλά λιπαρά

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. καλαμποκάλευρο

1 πρέζα αλάτι

113 γρ σοκολάτα γάλακτος, κομμένη σε μικρά κομματάκια

1 μερίδα σπιτική μαρέγκα (= χτυπήστε 1 ασπράδι αυγού με 54 γρ ζαχαρη)

Για την επικάλυψη (γλάσο):

½ κούπα ζάχαρη άχνη

¼ κούπας κακάο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης

3 κ.σ. γάλα με χαμηλά λιπαρά

2 κ.γ. βούτυρο

½ κ.γ. καφέ espresso

1 πρέζα αλάτι

28 γρ σοκολάτα υγείας, κομμένη σε μικρά κομματάκια

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και στη συνέχεια βουτυρώνουμε 2 κυκλικά ταψιά των 20cm. Τοποθετούμε στον πάτο των ταψιών λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε τα ταψιά με την 1 κ.σ. κακάο. (Η λαδόκολλα είναι προαιρετική).

Για τη ζύμη: Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε την 1 κούπα βραστού νερού και την 1/2 κούπα κακάο. Προσθέτουμε τα 56 γρ. σοκολάτας υγείας και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να γίνει λείο. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε 1 3/4 κούπες κρυσταλική ζάχαρη, 6 κ.σ. βούτυρο και 1 κ.γ. βανίλια. Χτυπάμε το παραπάνω μίγμα με ένα μίξερ σε μεσαία ταχύτητα για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε τα ασπράδια αυγού, ένα την φορά χτυπώντας το μίγμα πολύ καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέτουμε τη ξινόκρεμα και χτυπάμε με το μιξερ για 2 λεπτά.

Σε ένα μικρό μπόλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την σόδα και 1/2 κ.γ. αλάτι. Εναλλάξ προσθέτουμε το μίγμα αλευριού και το μίγμα κακάο στο μίγμα ζάχαρης. Ξεκινάμε και τελειώνουμε με μίγμα αλευριού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη.

Μοιράζουμε την ζύμη στα 2 ταψιά και ψήνουμε στους 175°C για 30 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που βυθίζουμε μέσα να βγαίνει στεγνή.

Αφήνουμε να κρυώσουν τα ταψιά για 10 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε την ζύμη από τα ταψιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Για τη γέμιση: Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μεσαία-χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε 1/3 της κούπας γάλα, 1 κ.σ. ζάχαρη, 1 κ.σ. καλαμποκάλευρο και 1 πρέζα αλάτι.

Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μίγμα να πάρει βράση. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1 λεπτό αφού πάρει βράση ή μεχρι να αρχίσει να πήζει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε την σοκολάτα, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει λείο το μίγμα.

Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο αφού το καλύψουμε με ένα πανί. Ανακατεύοντας προσθέστε την μαρέγκα.

Για το γλάσο: Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε την άχνη ζάχαρη και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε για ακόμη 2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.

Για τη σύνθεση: Σε μια πιατέλα τοποθετούμε το 1 γλυκό. Απλώνουμε ομοιόμορφα την γέμιση αφήνοντας ένα μικρό κενό στις άκρες. Τοποθετούμε και το 2 γλυκό από πάνω. Περιχύνουμε το γλάσο και το απλώνουμε και στα τοιχώματα του γλυκού.

Who is Who

 

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε στην Culinary Institute of America.

Από το 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και από το 1996 άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Αμερική.

Από το 2005 είναι σεφ σε κρητικό εστιατόριο που έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με βραβεία Gourmet

Αγαπημένη του κουζίνα η Ασιατική, αγαπημένο συστατικό τα αγριόχορτα, αγαπημένο λαχανικό η ντομάτα και προτιμά τα αλμυρά από τα γλυκά.

Εκτός από τη μαγειρική μεγάλη του αγάπη είναι ο γιός του και λατρεύει το σκύλο του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top