skip to Main Content

Η Ντίνα Νικολάου προτείνει: Βασιλόπιτα κέικ με νερά καραμέλας – για να μπει η νέα χρονιά με γλυκές ευχές!

Η Ντίνα Νικολάου προτείνει: Βασιλόπιτα κέικ με νερά καραμέλας
Η Ντίνα Νικολάου προτείνει: Βασιλόπιτα κέικ με νερά καραμέλας
Η Ντίνα Νικολάου προτείνει: Βασιλόπιτα κέικ με νερά καραμέλας

Η βασιλόπιτα κέικ είναι από τις πιο αγαπημένες της Ντίνας Νικολάου, η οποία έχει μια υπέροχη πρόταση για να μπει η νέα χρονιά με γλυκές ευχές!

Υλικά

Για το κέικ

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Δάκου
4 αυγά
300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο, λιωμένο και κρυωμένο
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή

Για την καραμέλα

200 γρ. ζάχαρη

2 κουτ. σούπας νερό
180 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
40 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους
½ κουτ. γλυκού αλάτι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για την καραμέλα

Βάζω τη ζάχαρη και το νερό σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά για 5-8 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.

Ρίχνω με προσοχή την κρέμα και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτω το βούτυρο και το αλάτι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει. Αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω τη σάλτσα σε μια κανάτα.

Για το κέικ

Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο και το γιαούρτι και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να ενωθούν καλά. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας με μια μαρίζ.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Βουτυρώνω ελαφρώς μια στρογγυλή και βαθιά φόρμα με διάμετρο 24 εκ. Ρίχνω στη φόρμα τη μισή ποσότητα του κέικ και ραντίζω με λίγη από την καραμέλα. Ανακατεύω ελαφρώς με ένα σουβλί και καλύπτω με το υπόλοιπο κέικ. Ρίχνω και πάλι λίγη καραμέλα και ανακατεύω ελαφρώς με το σουβλί.

Ψήνω τη βασιλόπιτα για 1 ώρα. Την αφήνω να κρυώσει και ραντίζω με την υπόλοιπη καραμέλα. Αν θέλετε στολίζετε με αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top