skip to Main Content

Ντίνα Νικολάου: Μπριός στεφάνι γεμιστό με κρέμα βανίλια – αν θέλετε μπορείτε να βάλετε σοκολάτα ή πραλίνα

Ντίνα Νικολάου: Μπριός στεφάνι γεμιστό με κρέμα βανίλια
Ντίνα Νικολάου: Μπριός στεφάνι γεμιστό με κρέμα βανίλια
Ντίνα Νικολάου: Μπριός στεφάνι γεμιστό με κρέμα βανίλια

Η σεφ Ντίνα Νικολάου μας μαθαίνει πώς να φτιάχνουμε το έντυπωσιακό αυτό μπριος στεφάνι γεμισμένο με βελούδινη κρέμα βανίλια.

Υλικά

Για τη ζύμη

300 γρ. αλεύρι για Τσουρέκι ΜΥΛΟΙ ΔΑΚΟΥ
40 γρ. ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού αλάτι
8 γρ. μαγιά ξηρή (1 φακελάκι)
1 αυγό
140 ml γάλα χλιαρό
40 γρ. τυρί κρέμα
30 γρ. βούτυρο

Για την κρέμα

500 ml Γάλα
75 γρ. ζάχαρη
30 γρ. κορν φλάουρ
1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
3 κρόκοι αυγών
1 ολόκληρο αυγό
45 γρ. βούτυρο

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για την κρέμα

Βάζω το γάλα και τη βανίλια σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνω μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός. Βάζω τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τους κρόκους και το αυγό σε ένα μπολ και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής κρέμα. Προσθέτω σε αργή ροή το καυτό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς.

Αδειάζω το μείγμα στην κατσαρόλα, την μεταφέρω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δέσει. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο. Ανακατεύω καλά και αδειάζω την κρέμα σε καθαρό μπολ. Σκεπάζω με μεμβράνη (να εφάπτετε στην κρέμα) και την αφήνω να κρυώσει.

Για τη ζύμη

Σε ένα μπολ ανακατεύω το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αυγό, το τυρί κρέμα και το βούτυρο. Προσθέτω το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνω μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί μια απαλή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω για 2 ώρες να φουσκώσει.

Για το μπριος

Μεταφέρω τη μπάλα ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόβω σε 12 ίσα κομμάτια. Ανοίγω το κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε στρογγυλό πιτάκι και βάζω στο κέντρο του λίγη κρέμα. Κλείνω με προσοχή δημιουργώντας ένα στρογγυλό μπαλάκι. Σκεπάζω τα μπαλάκια με μια πετσέτα και τα αφήνω για 30 λεπτά να φουσκώσουν.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C με αέρα. Βουτυρώνω καλά μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ.

Με τον πλάστη, πιέζω τα μπαλάκια απαλά, για να ανοίξουν σε στρογγυλό, παχύ πιτάκι (όχι λεπτό) και τοποθετώ τα πιτάκια έτσι ώστε το ένα να μισοκαλύπτει το άλλο. Σκεπάζω και πάλι με πετσέτα και τα αφήνω για 1 ώρα να φουσκώσουν.

Ψήνω για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν απαλά. Μόλις βγάλω από το φούρνο, αλείφω με βούτυρο και σερβίρω αμέσως.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top