skip to Main Content

Ντίνα Νικολάου: Συνταγή για μαντιά ποντιακά – θέλει λίγη προσπάθεια, αλλά η γεύση τους σίγουρα θα σας αποζημιώσει!

Ντίνα Νικολάου: Συνταγή για μαντιά ποντιακά
Ντίνα Νικολάου: Συνταγή για μαντιά ποντιακά
Ντίνα Νικολάου: Συνταγή για μαντιά ποντιακά

Τα ποντιακά μαντιά είναι από τα ωραιότερα πιάτα του Πόντου και παρόλο που χρειάζονται λίγη προσπάθεια για να τα φτιάξετε, θα σας αποζημειώσει σίγουρα η γεύση τους!

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200-220 ml νερό
  • 1 αυγό
  • Αλάτι

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα
  • 5 μεγάλα κρεμμύδια
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • Αλάτι

Επιπλέον υλικά

  • αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
  • ελάχιστο ελαιόλαδο για το μαγείρεμα
  • 80 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • Γιαούρτι στραγγιστό
  • Πάπρικα γλυκιά

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Βάζω σε μια λεκάνη το αλεύρι. Κάνω μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνω το αυγό, το αλάτι και τα 200 ml νερό. Ζυμώνω δυνατά μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη. Αν δω ότι είναι πολύ στεγνή προσθέτω σταδιακά και σε μικρές δόσεις και το υπόλοιπο νερό. Πρέπει η ζύμη να είναι απαλή αλλά σφιχτή. Σκεπάζω με μια πετσέτα για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Για τη γέμιση

Καθαρίζω τα κρεμμύδι και τα πολτοποιώ στο μούλτι. Αδειάζω τα πολτοποιημένα κρεμμύδια σε ένα σουρωτήρι και αφήνω να στραγγίξουν τα πολλά υγρά τους (όχι όλα). Βάζω τα κρεμμύδια σε ένα μπολ, προσθέτω τον κιμά, το καγιέν και αλάτι και ζυμώνω καλά.

Για τα μαντιά

Κόβω τη ζύμη σε 3-4 ίσα μέρη. Πασπαλίζω με αλεύρι μια μεγάλη επιφάνεια που να μπορεί να ανοίξει με άνεση το φύλλο, και τοποθετώ στο κέντρο ένα μπαλάκι ζύμης. Πασπαλίζω και πάλι με λίγο αλεύρι και ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη-βέργα σε λεπτό φύλλο. Με ένα ροδάκι πίτσας, κόβω το φύλλο πρώτα σε λωρίδες πλάτους 8-9 εκ. και κατόπιν σε τετράγωνα.

Βάζω από λίγη γέμιση σε κάθε τετράγωνο και κατόπιν κλείνω τις άκρες σταυρωτά. Πιάνω δλδ τις δύο απέναντι άκρες και τις ενώνω στο κέντρο και κατόπιν τις δύο άλλες άκρες και πάλι με κλείσιμο στο κέντρο. Το μαντί θα θυμίζει μικρό τετράγωνο πουγκάκι. Δεν είναι απαραίτητο να σφραγιστεί εντελώς η ζύμη, αφού δεν υπάρχει φόβος να φύγει η γέμιση.

Για το μαγείρεμα

Βάζω μια μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσει. Τοποθετώ επάνω στην κατσαρόλα ένα σκεύος μπαμπού ή εναλλακτικά ένα σουρωτήρι. Αραδιάζω τα μισά μαντιά μέσα στο σκεύος, ραντίζω με ελάχιστο ελαιόλαδο, σκεπάζω με καπάκι και μαγειρεύω για 25-30 λεπτά στον ατμό. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα μαντιά.

Για το σερβίρισμα

Αραδιάζω τα μαντιά στα πιάτα. Βάζω το βούτυρο σε ένα μπρίκι και το ζεσταίνω μέχρι να λιώσει. Ραντίζω τα μαντιά και τα συνοδεύω με γιαούρτι και πάπρικα.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top