skip to Main Content

Ντίνα Νικολάου: Μοσχαράκι με ελιές και χυλοπίτες – ένα λαχταριστό φαγητό για το κυριακάτικο τραπέζι & όχι μόνο

Ντίνα Νικολάου: Μοσχαράκι με ελιές και χυλοπίτες
Ντίνα Νικολάου: Μοσχαράκι με ελιές και χυλοπίτες
Ντίνα Νικολάου: Μοσχαράκι με ελιές και χυλοπίτες

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις χυλοπίτες της επιλογής μας: χωριάτικες με αυγά ή απλές, μακριές ή κοντές. Σε κάθε περίπτωση πάντως ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού.

Υλικά

  • 800 γρ. μοσχαράκι από κιλότο, κομμένο σε κομμάτια περίπου 3 εκ.
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 4 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε μέτριες φέτες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης (κατά προτίμηση φρέσκια), ψιλοκομμένη
  • 400 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
    1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 φλιτζ. τσαγιού πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια, χονδροκομμένες
  • 4 – 5 κόκκοι μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
  • 300 γρ. χυλοπίτες της αρεσκείας μας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Πλένω και σκουπίζω καλά τα κομμάτια του μοσχαριού. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρω τα κομμάτια του κρέατος για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά και προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές. Τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω σε μια πιατέλα.

Ρίχνω στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, τα καρότα και την πιπεριά Φλωρίνης και τα σοτάρω στο λάδι που έμεινε στο σκεύος, για 3 – 4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Βάζω ξανά στην κατσαρόλα το κρέας και ανακατεύω.

Σβήνω με το κρασί, το μαγειρεύω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τα ντοματάκια με το χυμό τους, τον πελτέ, τις ελιές, τα μπαχάρια και τη δάφνη. Ρίχνω 600 ml νερό, αλάτι και πιπέρι και, μόλις το υγρό πάρει μια βράση χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για 45 – 50 λεπτά ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά.

Ξεσκεπάζω την κατσαρόλα και ελέγχω τη σάλτσα. Λογικά, η ποσότητα υγρών τη συνταγής είναι αρκετή  για να μαγειρέψω και τις χυλοπίτες αλλά, αν έχει μειωθεί αρκετά, προσθέτω 400 ml ζεστό νερό.

Το αφήνω να πάρει μια βράση, ρίχνω τις χυλοπίτες, ανακατεύω και μετριάζω τη φωτιά. Μαγειρεύω για άλλα 10 – 12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγη πυκνή σάλτσα.
Προσθέτω το μαϊντανό, ανακατεύω και σερβίρω αμέσως.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top