skip to Main Content

Ντίνα Νικολάου: Οσομπούκο με κριθαράκι στο φούρνο – ένα παραδοσιακά ελληνικό, λαχταριστό φαγητό

Ντίνα Νικολάου: Οσομπούκο με κριθαράκι στο φούρνο
Ντίνα Νικολάου: Οσομπούκο με κριθαράκι στο φούρνο
Ντίνα Νικολάου: Οσομπούκο με κριθαράκι στο φούρνο

Καρότα, σέλερι και μπόλικο κόκκινο κρασί, δίνουν μια μελωμένη, πεντανόστιμη σάλτσα στο οσομπούκο με κρυθαράκι στο φούρνο, της Ντίνα Νικολάου.

Υλικά

500 γρ. κριθαράκι μέτριο, ΗΛΙΟΣ
50 γρ. βούτυρο
100 ml ελαιόλαδο
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 φέτες μοσχαρίσιο κότσι με το κόκαλο, πάχους 4 – 5 εκ. (ζητήστε από τον κρεοπώλη σας κότσια για οσομπούκο, ώστε να σας τα κόψει στο κατάλληλο πάχος. Θα βρείτε και έτοιμα κότσια, σε συσκευασίες των 4 τεμαχίων, στα ψυγεία των μεγάλων σούπερ μάρκετ)
2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
500 γρ. ντοματάκια ολόκληρα (κονσέρβα)
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
150 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
500 ml κόκκινο ξηρό κρασί
1.500 ml ζωμό κρέατος, καυτό
4 – 5 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ψιλοκομμένο μαϊντανό, για το σερβίρισμα
100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνω τα κότσια, τα αλευρώνω καλά και τα βάζω μέσα στην κατσαρόλα σε μονή στρώση και τα σοτάρω για 2 – 3 λεπτά, χωρίς να επιχειρήσω να τα γυρίσω, μέχρι να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά και να ξεκολλάνε εύκολα.

Τα γυρίζω προσεκτικά και τα σοτάρω για άλλα 2 – 3 λεπτά. Αν δεν χωράνε όλα μαζί στην κατσαρόλα, τα σοτάρω ανά δύο. Μεταφέρω τα κότσια στη γάστρα. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.

Ρίχνω στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μετριάζω τη φωτιά και ρίχνω μαζί τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σέλερι. Αλατοπιπερώνω και σοτάρω για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτω και το σκόρδο και σοτάρω για άλλο ½ λεπτό. Προσθέτω το κρασί, τον μισό ζωμό, τα ντοματάκια, τις λιαστές ντομάτες και τον πελτέ και μόλις πάρει βράση αδειάζω τη σάλτσα στη γάστρα με τα κότσια. Σκεπάζω με το καπάκι και ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κριθαράκι και σοτάρω για 3-4 λεπτά. Βγάζω τη γάστρα από το φούρνο, αδειάζω εκεί το κριθαράκι και προσθέτω τον υπόλοιπο ζωμό κρέατος.

Ανακατεύω απαλά επαναφέρω στο φούρνο χωρίς να σκεπάζω τη γάστρα. Ψήνω το γιουβέτσι για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το κριθαράκι.

Σερβίρω το γιουβέτσι σε πιατέλα, πασπαλίζω με κεφαλοτύρι και μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top