skip to Main Content

Ντίνα Νικολάου: 6 tips για να πετυχαίνεις πάντα τα κέικ – η κάθε λεπτομέρεια είναι σημαντική

Ντίνα Νικολάου: 6 tips για να πετυχαίνεις πάντα τα κέικ
Ντίνα Νικολάου: 6 tips για να πετυχαίνεις πάντα τα κέικ
Ντίνα Νικολάου: 6 tips για να πετυχαίνεις πάντα τα κέικ

To έχω, πλέον, επιβεβαιώσει, ότι, αν δώσω την ίδια συνταγή σε 5 άτομα για να κάνουν ένα απλό κέικ, αυτό που θα γίνει στο τέλος, είναι να έχω 5 διαφορετικά γλυκά

Ενώ η συνταγή είναι ίδια, κάποιο θα είναι πιο μαλακό, άλλο δεν θα φουσκώσει, άλλο θα κολλήσει…

Δεν είναι λάθος η συνταγή, αλλά ο τρόπος που θα φτιαχτεί και πόσο πιστοί θα είσαστε στις λεπτομέρειες. Ειδικά στην ζαχαροπλαστική, η κάθε λεπτομέρεια είναι σημαντική. Όταν γράφω 458 γραμμάρια ζάχαρη, δεν εννοώ 460, ούτε 450!

Σας δίνω λοιπόν, 6 βασικά tips για να επιτύχουν τα κέικ σας, χωρίς βέβαια, να ξεχνάμε το σημαντικότερο… Ακρίβεια στα υλικά.

Σωστή θερμοκρασία υλικών

Ένα πολύ σημαντικό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι. Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ένα σωστό και αφράτο κέικ θα πρέπει να τα έχετε βγάλει από το ψυγείο, τουλάχιστον, μια ώρα πριν.

Το βούτυρο να έχει έρθει στην θερμοκρασία δωματίου, όπως επίσης και τα αυγά, το γάλα να μην είναι πολύ παγωμένο. Αυτές οι διαφοροποιήσεις στις θερμοκρασίες έχουν σαν αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντικές και θα αλλοιώσουν την υφή του μίγματος.

Μια λάθος φόρμα

Αυτό είναι από τα κλασσικότερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε! Πρέπει να σεβόμαστε το μέγεθος της φόρμας που δίνει η συνταγή.

Πρέπει να υπολογίζετε ότι το μίγμα πρέπει να φτάνει στα ¾ του ύψους της φόρμας. Εάν, πάλι, η συνταγή δεν σας δίνει μέγεθος σκεύους, είναι καλύτερα να φτιάξετε το γλυκό, έτσι ώστε να επιλέξετε φόρμα ανάλογα με τη ζύμη.

Αν κάνετε το λάθος να χρησιμοποιήσετε μικρή φόρμα, η ζύμη θα ξεχειλίσει, αν επιλέξετε μια μεγάλη, το μίγμα θα απλωθεί, με αποτέλεσμα, το κέικ να γίνει πολύ λεπτό και φυσικά, καθόλου αφράτο.

Πολύ μπέικιν πάουντερ

Πολλές φορές μπορεί να σας φαίνεται λίγη η ποσότητα του μπέικιν πάουντερ για το αλεύρι που προτείνει η συνταγή. Αν αυξήσετε την ποσότητα, με το σκεπτικό ότι έτσι θα βοηθήσετε να φουσκώσει πιο εύκολα το κέικ, τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον δυσάρεστα.

Το μπέικιν πάουντερ, αν είναι υπερβολικό έχει μια περίεργη γεύση στη γλώσσα. Θα φουσκώσει πολύ το κέικ, αλλά αμέσως μετά, θα ξεφουσκώσει. Υπολογίστε 10 γρ. μπέικιν πάουντερ για 500 γρ. αλεύρι.

Αν η συνταγή περιλαμβάνει, εκτός από αλεύρι, και κορν φλάουρ ή σκόνη αμυγδάλου, θα πρέπει να προσθέσετε τα βάρη τους και να υπολογίσετε στο σύνολο, την ποσότητα του μπέικιν. Να θυμάστε, ότι, 1 κουταλάκι του γλυκού είναι 5 γρ., ενώ 1 κουτ. της σούπας 10-11 γρ.

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτού του άρθρου

Δεν χτυπάμε μέχρι «τελικής πτώσης»…

Άλλο ένα κλασσικό λάθος. Θέλετε ένα απαλό, λείο μείγμα και έχετε την τάση, μόλις ολοκληρώσετε με τα υλικά και ρίξετε το αλεύρι, να χτυπάτε για πολύ περισσότερη ώρα απ’ όση γράφει η συνταγή. Αυτό είναι σωστό μόνο μέχρι την στιγμή, ακριβώς πριν την προσθήκη του αλεύρου.

Η γλουτένη που περιέχει το αλεύρι έχει την ιδιότητα να το κάνει πολύ ελαστικό. Το σωστό είναι, να ρίξετε το αλεύρι πασπαλιστά και να ανακατέψετε με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός κι αν η συνταγή απαιτεί «ξεκούραση». Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκουραστεί και η γλουτένη, οπότε αν υπερβάλετε λίγο στο «χτύπημα» δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Μην ξεπαγώνετε τα φρούτα

Αν το κέικ σας περιέχει κατεψυγμένα φρούτα, δεν πρέπει να τα ξεπαγώσετε για να τα ρίξετε στο μίγμα. Θα νερουλιάσουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος και το γλυκό σας θα αργήσει πολύ να ψηθεί. Προσθέστε τα φρούτα λοιπόν, κατεψυγμένα στο κέικ κατευθείαν.

Το ιδανικό είναι να προσθέσετε τα μισά φρούτα στη μέση της ζύμης και τα υπόλοιπα στην επιφάνεια για να μοιραστούν με αυτό το τρόπο καλύτερα.

Όχι υπερβολική θερμοκρασία

Αν έχετε προθερμάνει το φούρνο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, το κέικ θα σχήματισει μια κρούστα στην επιφάνειά του, με αποτέλεσμα να μην ψηθεί σωστά. Το ιδανικό είναι, τα κέικ να ψήνονται μεταξύ 170-180° Για μια κλασσική συνταγή που περιέχει 500 γρ. αλεύρι, ο χρόνος ψησίματος είναι 40-50 λεπτά. Επίσης, δεν πρέπει να ανοίξετε το φούρνο, πριν περάσουν τα πρώτα 30-35 λεπτά ψησίματος.

Δεν κρυώνουμε στη φόρμα

Το σωστό είναι, να ξεφορμάρετε το κέικ, αμέσως μόλις το βγάλετε από το φούρνο, έτσι ώστε, να μη συνεχίσει να ψήνετε μέσα στην καυτή φόρμα. Αναποδογυρίστε το σε μια σχάρα, έτσι ώστε, ο ατμός να μην δημιουργήσει υγρασία.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες.

Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα.

Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top