skip to Main Content

Ντίνα Νικολάου: Χοιρινό γλυκόξινο με ανανά – ένα λαχταριστό πιάτο που μας μυεί στην κινέζικη κουζίνα

Ντίνα Νικολάου: Χοιρινό γλυκόξινο με ανανά
Ντίνα Νικολάου: Χοιρινό γλυκόξινο με ανανά
Ντίνα Νικολάου: Χοιρινό γλυκόξινο με ανανά

Για το απόλυτο γλυκόξινο, αντικαταστήστε το ελαιόλαδο με σησαμέλαιο. Θα το λατρέψετε!

Υλικά

Για τη σάλτσα

  • 3 κουτ. σούπας μηλόξιδο ή ξίδι από λευκό κρασί
  • 3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας, κατά προτίμηση βιολογική
  • 1 κουτ. σούπας πελτές τομάτας
  • 100 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 2 κουτ. σούπας κρύο νερό

Για το χοιρινό

  • 500 γρ. χοιρινό φιλέτο (ψαρονέφρι)
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 100 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
  • 1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 2 φλιτζάνια χονδροκομμένα κομμάτια ανανά (φρέσκος ή κομπόστα)
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 1 πιπεριά κέρατο, κομμένη σε μέτρια κομμάτια
  • 2 λεπτά κλωνάρια σέλερι, σε λεπτά φετάκια
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα

Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάω με το πιρούνι  το μηλόξιδο (ή το λευκό ξίδι), τη σάλτσα σόγιας, τον πελτέ ντομάτας και το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτω το μείγμα νερού-κορν φλάουρ και ανακατεύω καλά. Αφήνω τη σάλτσα κατά μέρος.

Για το χοιρινό

Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά και σε ένα άλλο μπολ βάζω το κορν φλάουρ.

Κόβω το ψαρονέφρι σε κύβους των 3 εκ., τους πλένω, τους σκουπίζω καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τους περνάω πρώτα από τα χτυπημένα αυγά και μετά από το κορν φλάουρ, γυρίζοντάς τα για να καλυφθούν καλά από όλες τις μεριές. Τους τινάζω ελαφρά.

Σε ένα γουόκ ή σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι  ζεσταίνω το ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και, όταν κάψει, ρίχνω τους κύβους κρέατος και τους σοτάρω για 3 – 4 λεπτά, σε δόσεις, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Βγάζω κάθε δόση από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τη στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Πετάω το λάδι από το σκεύος, το σκουπίζω με χαρτί κουζίνας και το βάζω πάλι στο μάτι της κουζίνας να κάψει καλά, σκέτο, πάντα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνω τις 2 επιπλέον κουτ. σούπας ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρω το καρότο, το κρεμμύδι και τον ανανά, για 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτω τις πιπεριές, όλες, καθώς και το σέλερι και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2 – 3 λεπτά. Χτυπάω καλά τη σάλτσα που έχω αφήσει κατά μέρος με ένα πιρούνι και τη ρίχνω στο σκεύος. Ανακατεύω καλά τα υλικά με ξύλινη κουτάλα, χαμηλώνω τη φωτιά, αλατοπιπερώνω και μαγειρεύω για 10 λεπτά, με ξεσκέπαστο σκεύος, μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν και η σάλτσα να δέσει. Αν το υγρό σωθεί ή πήξει νωρίτερα, ρίχνω λίγο ζεστό νερό.

Ξαναβάζω στο σκεύος τους κύβους του κρέατος, ανακατεύω προσεκτικά και μαγειρεύω για άλλα 4 – 5 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά και σερβίρω το φαγητό αμέσως, συνοδεύοντας με απλό ρύζι μπασμάτι.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top