skip to Main Content

Ντελικάτα μπισκότα σαμπλέ με κακάο & φυστίκια Αιγίνης από την μοναδική Ντίνα Νικολάου

Υλικά

  • 140 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. κακάο, άγλυκο
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ¼ κουτ. γλυκού βανιλίνη
  • 50 γρ. φυστίκια Αιγίνης, άψητα χοντροκομμένα

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Βάζω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την ζάχαρη και τα χτυπάω μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτω το αυγό και την βανιλίνη και συνεχίζω το χτύπημα για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Χαμηλώνω την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτω το μίγμα του αλεύρου και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία ζύμη. Χαμηλώνω στο ελάχιστο την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτω τα φυστίκια.
Στρώνω μια μακρόστενη φόρμα ή παραλληλόγραμμο τσέρκι με αντικολλητικό χαρτί. Βάζω εκεί τη ζύμη και την πατάω καλά με τα χέρια μου για να καλύψει εντελώς τη φόρμα ή το τσέρκι και να γίνει ίσια η επιφάνεια. Καλύπτω τη φόρμα με μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον.
Βγάζω τη φόρμα από το ψυγείο, αφαιρώ τη μεμβράνη και αναποδογυρίζω τη φόρμα επάνω σε μια επιφάνεια κοπής.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω το μπαστούνι της ζύμης σε λεπτές φετούλες και τις αραδιάζω σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνω τα μπισκοτάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά.

WHO IS WHO

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top