skip to Main Content

Made in Greece θεραπεία για τον κορωνοϊό; Επιστημονική ομάδα στο νοσοκομείο Παπανικολάου αναπτύσσει “ζωντανό” φάρμακο για τους βαρέως νοσούντες

Photo: ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI
Photo: ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο για τον κορωνοϊό αναπτύσσει στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης μία ομάδα Ελλήνων επιστημόνων.

Πρόκειται για ένα «ζωντανό» φάρμακο, που έχει στόχο τη θεραπεία βαρέως νοσούντων από τον κορωνοϊό με μια απλή μετάγγιση.

Η επιστημονική ομάδα της Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων του Τμήματος Αιματολογίας του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη αναζητά πλέον την αναγκαία χρηματοδότηση για τη β’ φάση της μελέτης, μέσω crowdfunding.

Η πρωτοποριακή θεραπευτική προσέγγιση που προτείνουν μετατρέπει σε «φάρμακα» ζωντανά κύτταρα του οργανισμού, τα οποία έχουν «εκπαιδευτεί» να αναγνωρίζουν τον κορωνοϊό.

Μετά τη χορήγησή τους, ως «ζωντανά φάρμακα» πλέον, μπορούν να πολλαπλασιαστούν εντός του σώματος μόλις εντοπίσουν τον ιό και ως ένας «ισχυρός στρατός» να εξαλείψουν με φυσικό τρόπο τα μολυσμένα κύτταρα του ασθενούς.

Η ιδέα βασίζεται στη χορήγηση Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία συνιστούν τμήμα της φυσικής άμυνας του οργανισμού, ένα βασικό συστατικό αντιμετώπισης ιογενών λοιμώξεων.

Η ομάδα του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» έχει αναπτύξει εδώ και τρία χρόνια ένα κυτταρικό προϊόν, εγκεκριμένο από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, το οποίο χορηγεί με επιτυχία 90% σε μεταμοσχευμένους ασθενείς όταν παρουσιάζουν βαριές λοιμώξεις από τρεις συγκεκριμένους ιούς. Αυτή την τεχνογνωσία δοκιμάζουν πλέον με ενθαρρυντικά αποτελέσματα και σε σοβαρές λοιμώξεις από τον SARS-CoV-2.

Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος

Οπως εξηγεί στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο επικεφαλής της προσπάθειας και διευθυντής της Μονάδας Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, «από την πρώτη φάση της μελέτης, την εργαστηριακή, διαπιστώσαμε πως οι ασθενείς που αρρωσταίνουν ελαφρά από Covid-19 και αναρρώνουν παράγουν από μόνοι τους μεγάλο αριθμό Τ-λεμφοκυττάρων, ενώ όσοι δεν έχουν καλή πορεία δεν αναπτύσσουν τέτοια κύτταρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν βαριές λοιμώξεις και κάποιοι να χάνουν τη ζωή τους.

Δύο συνεργάτριες της Μονάδας, η Αναστασία Παπαδοπούλου, βιοχημικός και ειδική στις κυτταρικές θεραπείες, η οποία μάλιστα συμμετείχε στην ομάδα του Πανεπιστημίου του Χιούστον που πρωτοανέπτυξε τις θεραπείες με Τ-λεμφοκύτταρα, και η αιματολόγος Ευαγγελία Γιαννάκη, υπεύθυνη της Μονάδας Γονιδιακής Κυτταρικής Θεραπείας του νοσοκομείου, πρότειναν να δοκιμάσουμε τα Τ-λεμφοκύτταρα σε ασθενείς με Covid-19. Και έτσι κάναμε.

Πήραμε λίγο από το αίμα ασθενών που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, πολλαπλασιάσαμε εργαστηριακά αυτά τα λίγα Τ-λεμφοκύτταρα που περιέχει το αίμα τους, τα ελέγξαμε και διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ δραστικά και λειτουργικά για την εξουδετέρωση του SARS-CoV-2. Γι’ αυτόν τον λόγο θέλουμε να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση της μελέτης, την κλινική, κατά την οποία θα χορηγήσουμε αυτά τα Τ-λεμφοκύτταρα σε ασθενείς με τα ειδικά υλικά που απαιτούνται για λόγους ασφαλείας».

Συγκεκριμένα, συνεχίζει ο Αναγνωστόπουλος, «προτείνουμε τη δημιουργία τράπεζας ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων από 20 αναρρώσαντες δότες και τη χορήγησή τους ως Τ-κυτταρική ανοσοθεραπεία σε 70-90 χαρακτηρισμένους ως υψηλού κινδύνου Covid-19 ασθενείς».

Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται σε 230.000 ευρώ, μέρος της οποίας θα καλυφθεί από το νοσοκομείο Παπανικολάου, ενώ έχει ανοιχτεί και ειδικός τραπεζικός λογαριασμός για την συγκέντρωση των υπολοίπων χρημάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top