skip to Main Content

Όταν συνάντησα τον Θοδωρή Χαραμάρα στην Πύλο – Αυτοδίδακτος ξυλογλύπτης με “χρυσά” χέρια, φτιάχνει αριστουργήματα: Σκαμπό, τραπεζάκια, βάζα – Θαυμάστε τον! (φωτό)

Ο Θοδωρής Χαραμάρας είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου…

Συνταξιούχος τραπεζικός που ζει στην Πύλο, ο κ. Χαραμάρας δημιουργεί μικρά αριστουργήματα από ξύλο, τα οποία είναι σωστά έργα τέχνης!

Μάλιστα, το πλέον απίστευτο είναι πως είναι σχεδόν αυτοδίδακτος! «Το σχολείο μου είναι το Υou Τube – ο καλύτερος δάσκαλος!» μας λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Αν και από όταν ήταν μικρός του άρεσε να ασχολείται με την ξυλουργική, δεν ήταν ποτέ κάτι που έκανε επαγγελματικά.

«Δεν έχω δουλέψει ποτέ σε ξυλουργείο, είναι έμφυτο» λέει ο ίδιος στο eirinika και συνεχίζει «Και στέγες σπιτιών και τραπέζια είχα φτιάξει πριν από 30 χρόνια και καναπέδες έφτιαχνα ρουστίκ, με κάτι περίεργα σχήματα – έχω φτιάξει και καναπέδες Σκυριανούς… Αυτά πριν από 30 χρόνια. Αλλά τότε είχα ελάχιστα εργαλεία, δεν είχα και χρόνο, όμως σιγά σιγά εξοπλίστηκα…».

 

 

Εδώ και 6 περίπου χρόνια, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, άρχισε να ασχολείται περισσότερο με το αγαπημένο του χόμπι. 

«Είμαι συνταξιούχος τραπεζικός απο το 2014. Βγαίνοντας στη σύνταξη και έχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο άρχισα να ασχολούμαι συστηματικά με κατασκευές απο ξύλο, καθώς πάντοτε μου άρεσε η επεξεργασία του ξύλου και οι κατασκευές» λέει ο ταλαντούχος ξυλογλύπτης.

(To εργαστήριο του κ. Χαραμάρα)

Πλέον, όπως μας λέει, ασχολείται καθημερινά 4-5 ώρες με τα υπέροχα έργα του από ξύλο, ενώ τα Σαββατοκύριακα είναι αφιερωμένα αποκλειστικά στο αγαπημένο του χόμπι.

 

«Αρχικά ξεκίνησα με την δημιουργία διάφορων κομματιών απο ξύλο ελιάς… Το ξύλο ελιάς παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα υπέροχα νερά που έχει και για το άψογο φινίρισμά του» συνεχίζει ο ίδιος.

 

 

Μετά την επεξεργασία του ξύλου ελιάς, ο κ. Χαραμάρας αποφάσισε να ενώσει διαφορετικά είδη ξύλου, δημιουργώντας ακόμη πιο όμορφα και ενδιαφέροντα έργα!

 

 

 

 

«Στη συνέχεια οι δημιουργίες μου άλλαξαν τεχνοτροπία και ασχολήθηκα και με την κατασκευή αντικειμένων που δημιουργούνται κομμάτι κομμάτι ενώνοντας διάφορα είδη  ξύλων όπως καρυδιά κερασιά ελιά σφένδαμο κλπ.» αναφέρει χαρακτηριστικά.

(Έργα του κ. Χαραμάρα δημιουργούνται στον ξυλότορνο)

Όσο για το πόσος χρόνος χρειάζεται για να τελειώσει ένα μικρό αριστούργημα σαν αυτά που δημιουργεί; «Υπάρχουν έργα μικρά που γίνονται εύκολα στον ξυλότορνο και υπάρχουν σύνθετα, με διαφορετικά κομμάτια ξύλου, που μπορεί να μου πάρει για να τα φτιάξω από μία εβδομάδα μέχρι και έναν μήνα, τα πιο μεγάλα…».

(Ο Θοδωρής Χαραμάρας με την Ειρήνη Νικολοπούλου)

Αναφερόμενος στη διαδικασία δημιουργίας των έργων του μας λέει «Αν μιλήσουμε για ένα κομμάτι ελιάς, το οποίο μπορώ να το διαμορφώσω και να φτιάξω ένα μικρό έργο, ύψους 20-30 εκατοστών, με διάφορα σχήματα, ένα μονοκόμματο κομμάτι θα μου πάρει 2-3 ώρες… Τα σύνθετα κομμάτια, τα segment, που υπάρχει μια τεχνοτροπία, τα οποία κόβονται σε μοίρες, κολλούνται, εφαρμόζονται κανονικά, δημιουργούνται δαχτυλίδια και εκεί συνθέτουμε με διάφορα χρώματα, αυτό μου παίρνει γύρω στις 4 ώρες…».

(Βραχιόλια από ξύλο ελιάς)

Όπως μας λέει, οι δημιουργίες από ξύλο απαιτούν υπομονή. «Δεν γίνεται συνέχεια γιατί εφαρμόζεται ξυλόκολλα, η οποία απαιτεί χρόνο για να στεγνώσει και να “καθήσει” το ένα δαχτυλίδι με το άλλο. Υπάρχει μετά το τρόχισμα των εργαλείων – που και για αυτό πρέπει να έχεις κάποια εμπειρία- χρησιμοποιούμε μεγάλα σκαρπέλα, των 50-60 εκατοστών, τα οποία τροχίζονται σε ειδικά τροχιστικά μηχανήματα… Αυτό είναι όλο το μυστικό: πρέπει τα εργαλεία να κόβουν καλά και να είναι αξιόπιστα, ενώ πολύ σημαντικό είναι να έχεις και την απαραίτητη φαντασία, ώστε να το διαμορφώσεις κατάλληλα…».

 

 

Ο Θοδωρής Χαραμάρας δημιουργεί, με κέφι και πολλή όρεξη, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς: από πρωτότυπα δοχεία, βάζα, μπωλ, σκαμπό και τραπεζάκια, μέχρι ιδιαίτερα φωτιστικά, κοσμήματα και στυλό, ενώ έχει δημιουργήσει μέχρι και υδρόγειο σφαίρα από ξύλο!

 

«Τα ξύλα τα αγοράζω από καταστήματα από την Αθήνα, ένας πολύ καλός μου φίλος είναι ο Χρήστος ο Παπαναστασίου στην Κηφισιά, αυτός είναι μεγάλος ξυλέμπορας και εκτός από αυτό είμαστε και φίλοι πλέον. Από αυτόν συνήθως προμηθεύομαι» αναφέρει, ενώ διευκρινίζει πως δεν χρειάζονται μεγάλα κομμάτια ξύλου. 

«Όσον αφορά τα σύνθετα έργα, χρειάζονται μικρά κομματάκια ξύλου. Δηλαδή, μπορεί να φτιάξω από έναν καναπέ – βρίσκω σχέδια και στάμπες από παλιούς καναπέδες σε χωριά π.χ. – μέχρι και ένα στυλό από ελιά…».

 

 

Όσο για το πως αντιδρά η σύζυγός του και οι δικοί του άνθρωποι στην μεγάλη αδυνάμια του στην ξυλογλυπτική, μας λέει «Η γυναίκα μου με υπομένει. Τι άλλο να κάνει; Γιατί χρησιμοποιώ το υπόγειο του σπιτιού… Το σπίτι έχει γίνει μουσείο!».

«Έχω γεμίσει το σπίτι και όχι μόνο- και σε κούτες έχει βάλει η γυναίκα μου μικροαντικείμενα» παραδέχεται.

 

 

Μάλιστα, ο ίδιος δεν πουλά τα έργα του. «Δεν με ενδιαφέρει να πουλήσω, αν σε κάποιον αρέσει πολύ ένα έργο μου και δεν θέλω να το αποχωριστώ το κομμάτι, του φτιάχνω ένα ίδιο! Είμαι δεμένος συναισθηματικά με τα έργα μου…» μας λέει.

 

 

Μάλιστα, έχει σκοπό να κάνει μία έκθεση με τα έργα του, ώστε τα έσοδα να διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό. 

«Όταν τα πράγματα ομαλοποιηθούν έχω σκοπό να κάνω μία έκθεση για φιλανθρωπικό σκοπό… Ο στόχος μου είναι να το κάνω εδώ στην Πύλο, στο Τσικλητήρειο, σε έναν πολύ ωραίο χώρο που έχει ο δήμος. Όσα χρήματα μαζέψουμε θέλω να τα δώσουμε σε κάποιο ίδρυμα ή να φτιάξουμε κάτι στον τόπο μου…». 

Ο Θοδωρής Χαραμάρας χάρισε ένα από τα έργα στην κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, όταν εκείνη επισκέφθηκε την Πύλο, στις 16/10/2020)

Ο πολυτάλαντος συνταξιούχος τραπεζικός είναι ένας ιδιαίτερα ενεργός άνθρωπος και πολίτης, καθώς ασχολείται και με τα κοινά.

 «Είμαι πρόεδρος της Δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης του Δήμου Πύλου Νέστορος» λέει και συνεχίζει «Ασχολούμαι αρκετά χρόνια με τα κοινά, σκοπός και στόχος μου είναι να βοηθήσω να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία… Η Πύλος τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα σημείο επισκεψιμότητας τουριστών, Ελλήνων και ξένων, γίνονται έργα και η περιοχή μας αναβαθμίζεται. Σε όλη αυτή την ανάπτυξη που προσδοκούμε, σκοπός μου είναι να βοηθήσω να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες των συμπολιτών μου…».

Παράλληλα, για εκείνον η ενασχόληση με το ξύλο είναι κάτι παραπάνω από χόμπι, μια μεγάλη αγάπη που αντικατοπτρίζεται στην υπέροχη δουλειά του και στην εμμονή του με την λεπτομέρεια, που χαρίζει στα έργα του μοναδικό “χαρακτήρα”.

 

 

Τα σέβη μας, κ. Χαραμάρα!

Μπορείτε να δείτε περισσότερα έργα του Θεόδωρου Χαραμάρα στη σελίδα του στο facebook Woodturning GREEK ART 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top