skip to Main Content

Αστυπάλαια: Οι Κυκλάδες ζηλεύουν γιατί ανήκει στα Δωδεκάνησα η αρχόντισσα του Αιγαίου με την μαγική θέα & τη νησιωτική σαγήνη της (φωτό)

Η πανέμορφη και γραφική Αστυπάλαια –  Αστροπαλιά ή Αστυπάλια για τους ντόπιους – είναι ένα υπέροχο νησάκι των Δωδεκανήσων, με περίπου 1.300 κατοίκους.

 

 

 

 

Η “πεταλούδα” του Αιγαίου, όπως συχνά την αποκαλούν, λόγω της μορφολογίας της, επιβάλλει τους δικούς της χαλαρούς ρυθμούς στον επισκέπτη.

 

 

 

 

 

 

Κάθε χρόνο οι θαυμαστές της αυξάνονται και αν και δεν ανήκει στα νησιά που συνήθως αποκαλούμε “τουριστικά”, οι “ψαγμένοι” ταξιδιώτες που την επιλέγουν είναι όλο και περισσότεροι.

 

 

 

 

 

 

Στην όμορφη Αστυπάλαια με την μαγευτική χώρα και το επιβλητικό Ενετικό κάστρο θα βρείτε την ηρεμία που επιθυμείτε για τις απολύτως χαλαρωτικές διακοπές.

 

 

 

 

 

 

Γεμάτη ψηλούς βράχους και λόφους, με πανέμορφες ακρογιαλιές και γραφικά χωριά, προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα “μαγικό ταξίδι”…

 

 

 

Οι Κυκλάδες… ζηλεύουν την ομορφιά της “αρχόντισσας” των Δωδεκανήσων που είναι υπέροχη από όπου και αν την δει κανείς.

 

 

 

 

 

Οι ακτές της Αστυπάλαιας είναι βραχώδεις, με όρμους και παραλίες.

 

 

 

 

 

Η Αστυπάλαια χωρίζεται στο Μέσα και το Έξω νησί με μία αμμουδερή λωρίδα, το Στενό, μήκους 100 μέτρων.

 

 

 

 

 

Μάλιστα, αν δεν υπήρχε αυτή η στενή λωρίδα που τα ενώνει, η Αστυπάλαια θα ήταν δυο ξεχωριστά γειτονικά νησιά.

 

 

 

 

 

 

Κόντα στο πανέμορφο νησί υπάρχουν διάφορα μικρά νησάκια, όπως η Αγία Κυριακή, ο Χονδρός, το Κουνούπι και ο Κουτσομύτης, καθώς και οι νησίδες Οφιδούσα, Χτένια, Ποντικούσα κ.α.

 

 

 

 

 

 

Πέρα από την Χώρα του νησιού, την Αστροπαλιά, με τα γραφικά σοκάκια και τις πανέμορφες γωνιές, υπάρχει ένα ακόμη χωριό που ονομάζεται Ανάληψη και απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τη Χώρα.

 

 

 

 

 

Εκεί βρίσκεται και το αεροδρόμιο του νησιού, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες κατοικείται και ο παραθαλάσσιος οικισμός Λιβάδι.

 

 

 

 

 

Σήμα κατατεθέν του νησιού αποτελούν οι πολύ καλά διατηρημένοι ανεμόμυλοι, καθώς και το πανέμορφο κάστρο της – κατάλοιπο της Ενετοκρατίας.

 

 

 

 

Στις παρυφές του κάστρου βρίσκεται και η εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας, που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

 

 

 

 

Στο μεγάλο πανηγύρι που γίνεται τον Δεκαπενταύγουστο, ντόπιοι και επισκέπτες απολαμβάνουν τη διάσημη σπεσιαλιτέ του νησιού, το περίφημο Λαμπριανό, μία συνταγή με κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια.

 

 

Ένα νησί που σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη από κάθε ταξιδιώτη που αγαπά τα υπέροχα, “παρθένα” μέρη και την απίστευτη αύρα των αιγαιοπελαγίτικων νησιών…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top