skip to Main Content

Αποκλ. – Η Αγγελική Γενιτσαρίδου ξαναέστησε τον οικογενειακό αργαλειό και μετατρέπει την παραδοσιακή κουρελού σε μοντέρνα και κλασάτα χαλιά

Όλοι κάτι σπουδάζουν, αλλά η καρδιά τους χτυπάει αλλού. Το ίδιο συνέβη με την Αγγελική Γενιτσαρίδου που η δική της καρδιά χτυπούσε σαν του αργαλειού των παιδικών της χρόνων. Τάκου τάκου τάκου ο αργαλειός της, να πως γεννήθηκε μία Kurelu…

Η Αγγελική θύμαται τον εαυτό της από τότε που ήταν ήδη μικρό κορίτσι να παρακολουθεί με τις ώρες τη γιαγιά και τη μαμά της να υφαίνουν μοναδικά κομμάτια. Αυτές οι εικόνες ήταν τόσο δυνατές που ξύπνησαν ξανά και την έκαναν να πάρει την απόφαση να αφιερωθεί στην τέχνη της υφαντικής. Δεν άργησε λοιπόν να μοντάρει ξανά τον οικογενειακό αργαλειό και να πιάσει δουλειά.

Σήμερα έχει δημιουργήσει το δικό της brand που ακούει στο όνομα Κurelu και έχει βάλει στόχο να μας επανασυστήσει τα υφαντά χαλιά, παντρεύοντας την παραδοσιακή κρητική παράδοση με τη μοντέρνα αισθητική.

Εδώ και 5 χρόνια, οι ειδικά πατενταρισμένοι αργαλειοί υφαίνουν αδιάκοπα. Η Kurelu δημιουργεί χαλιά και διαδρόμους σε διάφορα μεγέθη με μοντέρνο design, φαντασία και εμμονή στη λεπτομέρεια. Κάθε Κurelu είναι ξεχωριστή και υφαίνεται με σύγχρονα υλικά και μεθόδους, χαρίζοντας tailor made δημιουργίες υψηλής αισθητικής. Η παραγωγή είναι κατόπιν παραγγελίας, τίποτα δεν γίνεται μαζικά, τίποτα δεν μένει στο ράφι. Και ίσως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους που η kurelu έχει καταφέρει να μπει στα σπίτια τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων που εκτιμούν την παράδοση.

Οι ιδέες και τα project όμως συνεχίζονται. Η Kurelu παρουσίασε φέτος την πρωτότυπη σειρά “Kurelu Souvenir” που αποτελείται από υφαντά διακοσμητικά αντικείμενα που θα στολίσουν κάθε σπίτι, χαρίζοντας του μια πινελιά ελληνικής παράδοσης, νοσταλγίας, φαντασίας. Επίσης η σειρά αρωματικών υφαντών αντικειμένων της Kurelu χαρίζουν άρωμα φρεσκάδας σε κάθε ντουλάπα ή δωμάτιο του σπιτιού. Και οι δύο σειρές διατίθενται σε επιλεγμένα καταστήματα αναμνηστικών, σε τουριστικές περιοχές όλης της Ελλάδας.

Ας γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα την Αγγελική Γενιτσαρίδου και την Kurelu

Tα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Αφορμή ήταν αυτό ακριβώς, ότι υπήρχαν τα εργαλεία, υπήρχε η ανάγκη για δημιουργία κι έτσι άρχισα να χτίζω το όνειρο μου!
  • Διάλεξα να δημιουργώ κουρελούδες γιατί εκεί με οδήγησαν οι μνήμες μου με εικόνες τη γιαγιά να κόβει κουρέλια, να γεμίζει σαΐτες και η μαμά να υφαίνει στον αργαλειό.
  • Το να δημιουργείς στον αργαλειό δεν είναι εύκολο. Χρειάζονται πολλές ώρες για να ολοκληρώσεις ένα προϊόν.
  • Η έμπνευση έρχεται αρκετά από τη φύση και τις εναλλαγές χρωμάτων ανά εποχή όμως έρχεται και από μια φωτογραφία του χώρου που θα μου στείλει ο πελάτης για να του προτείνω τις ιδέες μου.
  • Η Ελλάδα είναι η μητέρα της υφαντικής τέχνης, κατά συνέπεια αισθάνομαι κι εγώ ότι η kurelu είναι δημιούργημα με ρίζες βαθιά ελληνικές.
  • Το ενδιαφέρον για τις κουρελούδες κάθε μέρα και αυξάνεται από Ελλάδα και εξωτερικοί ενδιαφερόμενοι εκτιμούν το χειροποίητο, τους αρέσει το χρώμα, αλλά ιδιαίτερα τους αρέσει η επιλογή να δημιουργήσουμε μαζί ένα κομμάτι απόλυτα προσαρμοσμένο στο χώρο τους που έχει φτιαχτεί ειδικά γι αυτούς.
  • Μελλοντικοί στόχοι μου είναι να δημιουργήσω ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά όπου θα μπορούν να γνωρίσουν την υφαντική τέχνη!

Ποια είναι η ιστορία που υπάρχει πίσω από τη δημιουργία της Kurelu; Πώς φτάσατε μέχρι εδώ; (Ποια τα στάδια, η αφορμή, η έμπνευση);

H ιστορία της “Kurelu” ξεκινάει όταν αποφάσισα να ξαναστήσω τους επΙ πολλά χρόνια αποθηκευμένους παλιούς παραδοσιακούς αργαλειούς. Αφορμή ήταν αυτό ακριβώς, ότι υπήρχαν τα εργαλεία, υπήρχε η ανάγκη για δημιουργία κι έτσι άρχισα να χτίζω το όνειρο μου!

Γιατί κουρελούδες;

Διάλεξα να δημιουργώ κουρελούδες γιατί εκεί με οδήγησαν οι μνήμες μου με εικόνες τη γιαγιά να κόβει κουρέλια, να γεμίζει σαΐτες και η μαμά να υφαίνει στον αργαλειό.

Τι υλικά ύφανσης προτιμάτε και τι προϊόντα δημιουργείτε με τον αργαλειό;

Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι βαμβακερά νήματα και τα προϊόντα που δημιουργώ είναι κυρίως χαλιά διαδρόμους, μικρά αλλά και μεγαλύτερα.

Πόσο εύκολη είναι η χρήση του αργαλειού και πόσο διάστημα χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε κάποια δημιουργία σας;

Το να δημιουργείς στον αργαλειό δεν είναι εύκολο. Χρειάζονται πολλές ώρες για να ολοκληρώσεις ένα προϊόν ανάλογα πάντα τη διάσταση και το σχέδιο. Είναι όμως ευχάριστο και δημιουργικό!

Μιλήστε μας για τα σχέδια που δημιουργείτε… Τι επιλογές σας αφήνει η κουρελού, αλλά και ο αργαλειός; Τι μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης;

Τα σχέδια που δημιουργώ είναι σχέδια με διαφορετικές τεχνικές, αλλά πάντα κυριαρχούν έντονα χρώματα! Αυτό είχα ως στόχο από την αρχή, να υπάρχει επιλογή χρωμάτων έτσι ώστε ο πελάτης να μπορεί να συνδυάζει ένα χαλί στα χρώματα που του αρέσουν και ταιριάζουν στο χώρο του! Η έμπνευση έρχεται αρκετά από τη φύση και τις εναλλαγές χρωμάτων ανά εποχή, όμως έρχεται και από μια φωτογραφία του χώρου που θα μου στείλει ο πελάτης για να του προτείνω τις ιδέες μου.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Η Ελλάδα είναι η μητέρα της υφαντικής τέχνης, κατά συνέπεια αισθάνομαι κι εγώ ότι η Κurelu είναι δημιούργημα με ρίζες βαθιά ελληνικές.

Τι ενδιαφέρον υπάρχει σήμερα ως προς τις κουρελούδες από τους πελάτες σας; Το ενδιαφέρον προέρχεται και από το εξωτερικό;

Το ενδιαφέρον για τις κουρελούδες κάθε μέρα και αυξάνεται από Ελλάδα, αλλά και εξωτερικοί ενδιαφερόμενοι εκτιμούν το χειροποίητο, τους αρέσει το χρώμα, αλλά ιδιαίτερα τους αρέσει η επιλογή να δημιουργήσουμε μαζί ένα κομμάτι απόλυτα προσαρμοσμένο στο χώρο τους που έχει φτιαχτεί ειδικά γι αυτούς.

Μπορεί από αυτή την παραδοσιακή τέχνη να προκύψει κάτι μοντέρνο που να διακοσμήσει ένα σύγχρονο σπίτι;

Η παραδοσιακή τέχνη της υφαντικής μου έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργώ προϊόντα που να μπορούν να σταθούν σε κάθε είδους διακόσμηση ακόμα και σε ένα μοντέρνο περιβάλλον. Μια παραδοσιακή τέχνη του χθες συναντάει και εναρμονίζεται στο σήμερα. Αυτό το πάντρεμα είναι η Κurelu!

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι για την kurelu;

Μελλοντικοί στόχοι μου είναι να δημιουργήσω ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά όπου θα μπορούν να γνωρίσουν την υφαντική τέχνη!

WHO IS WHO

Η Αγγελική Γενιτσαρίδου ζει και εργάζεται στον Πύργο του Ηρακλείου της Κρήτης. Σπούδασε διακοσμητική στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, εργάστηκε σαν διακοσμήτρια για αρκετά χρόνια κι έπειτα αποφάσισε να γυρίσει στις… ρίζες της!

Το Kurelu project ξεπήδησε από τους αργαλειούς της Αγγελικής Γενιτσαρίδου το 2013. Πέντε χρόνια μετά, το συναρπαστικό ταξίδι της υφαντικής συνεχίζεται!

Παλιές μνήμες και παραδοσιακές τεχνικές συνυφαίνονται με σύγχρονα υλικά και μεθόδους στο Kurelu project, χαρίζοντας tailor made δημιουργίες υψηλής αισθητικής.

Η Kurelu εξελίσσει και μας επανασυστήνει τα υφαντά χαλιά στο σήμερα, με μοντέρνο design, φαντασία και εμμονή στη λεπτομέρεια. Κάθε kurelu είναι ξεχωριστή όπως οι πελάτες που τις φαντάστηκαν, τις συν-δημιούργησαν και τις στόλισαν στα σπίτια τους σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Το ταξίδι δεν σταματάει εδώ: Ο αργαλειός της Kurelu υφαίνει αδιάκοπα νέες ιδέες, νέες εφαρμογές, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες τάσεις και ανάγκες.

H Αγγελική Γενιτσαρίδου και το επιτυχημένο της brand “Kurelu” συνεχίζουν την επιτυχημένη τους πορεία και στοχεύουν να μπουν σε κάθε σπίτι με άποψη, στυλ, υψηλή αισθητική και πάνω από όλα, αγάπη για το χειροποίητο και το ξεχωριστό, σε πείσμα της τυποποίησης και της μαζικής παραγωγής.

Info: Kurelu / Kurelu Facebook / Kurelu Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top