skip to Main Content

Αποκλ. – Η διακεκριμένη σχεδιάστρια από την Vogue Italia Μαρία Βυτινίδου «διδάσκει» Fashion Design & Business στην 1η Θερμοκοιτίδα Μόδας στην Ελλάδα – Ο «ναός» της μόδας συναντά την τεχνολογία

Πολυπράγμων, δραστήρια, πρωτοπόρα, ταλαντούχα, με ανήσυχο πνεύμα, όραμα, φιλοδοξίες, διάθεση για μοναδικές καινοτόμες δημιουργίες και παράλληλα προσήλωση στην παράδοση που την συνδυάζει με το σύγχρονο και τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Αυτή είναι η Μαρία Βυτινίδου ή αλλιώς Μαρλέν στο καλλιτεχνικό της, το πρόσωπο πίσω από την Σχολή Μόδας «ΑthensFashionClub» και την 1η και μοναδική πανελλαδικά Θερμοκοιτίδα Μόδας, «The Fashion Gate».

Στόχος να εκπαιδεύσει όλους τους νέους εν δυνάμει σχεδιαστές τόσο σχεδιαστικά, ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους collections, όσο και επιχειρηματικά ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν τη δημιουργία του δικού τους fashion brand από την βάση της ίδρυσης της επιχείρησης ως τις μετέπειτα ενέργειες marketing, προώθησης, κοστολόγησης, επέκτασης στο εξωτερικό και γενικότερα των ενεργειών για μία βίωσιμη, υγιή και εξωστρεφή επιχείρηση.  Και η επιλογή της για τη δημιουργία μίας καινοτόμας δομής εκπαίδευσης στην Ελλάδα που να συνδυάζει Σύγχρονες σπουδές Μόδας, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και Εξωστρέφεια, την δικαίωσε.

Σήμερα η Μαρλέν μετρά  σημαντικές συμμετοχές σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις στο εξωτερικό όπως η Styl Kabo στην Τσεχία και η Pure London στο Λονδίνο, πρωτιές και Βραβεία των σπουδαστών της από διαγωνισμούς όπως η Μare di Moda στις Κάννες, η VOGUE ITALIA και η Εβδομάδα Μόδας AXDW, αλλά και συμμετοχές μαζί με τους σπουδαστές στην διεθνή σκηνή μόδας του Λονδίνου, στο London Fashion Week καθώς και στην Εκθεση Premiere Vision στο Παρίσι. Η συλλογή «Μaria Vytinidou Luxury Design Brand», αποτελείται από Luxury Ready to wear δημιουργίες με πολυτελή υφάσματα από το εξωτερικό και χειροποίητα υφαντά της Κρήτης και η «Mad Flax Sustainable Apparel» είναι η συλλογή που βασίζεται σε οικολογικά υλικά όπως γάλα, κάνναβη, λινό, οrganic cotton, βισκόζη, μετάξι, tencel.

Σε αυτά προστίθεται και η άκρως πρωτοπόρα συλλογή ενδυμάτων Φορέσιμης Τεχνολογίας (Wearable Technology) που αποτελούν το επόμενο βήμα της μόδας παγκοσμίως και έχει ήδη μαγνητίσει τα βλέμματα στις διεθνείς εκθέσεις μόδας που έχει παρουσιαστεί.

 

Κι αν όλα αυτά σας ακούγονται λίγα τότε προσθέστε στην λίστα αυτής της επιτυχημένης πορείας και τον τίτλο του αποκλειστικού Ambassador στην Ελλάδα για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης Fashion Startups «WORTH PROJECT», το οποίο πρόκειται να ενιχύσει οικονομικά fashion startups από την Ελλαδας με έως και 10.000 ευρώ. Το καλύτερο…; Το 2ο open call είναι ήδη ανοιχτό!!!

Τι να πει κάνεις για το επιχειρηματικό διαμόνιο και το σχεδιαστικό ταλέντο της Μαρλέν Βυτινίδου, αλλά και του συζύγου της Βαγγέλη Δημητρακόπουλου (Κλωστοϋφαντουργός Μηχανικός) και του αδερφού της Γιάννη Βυτινίδη (Βusiness Consultant σε Fashion Startups) που μαζί εργάζονται με πάθος και αφοσίωση για να αλλάξουν το τοπίο του Fashion Design & Business στην Ελλάδα. Μόνο περήφανη μπορούν να κάνουν την χώρα μας και τους νέους, ταλαντούχους σχεδιαστές και επιχειρηματίες που μπορούν να διεκδικήσουν, ισάξια με άλλες χώρες που θεωρούνται κέντρα του στυλ, μερίδιο στον ανταγωνιστικό χώρο της μόδας.

Διαβάστε μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία της συνέντευξης:

  • Η Σχολή Μόδας AthensFashionClub ξεκίνησε το 2012 ως απάντηση στην προσωπική μου ανάγκη να προσελκύσω ένα πυρήνα ανθρώπων που αγαπούν την δημιουργική πλευρά της Μόδας και θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά σε αυτό το αντικείμενο, με διεθνείς προδιαγραφές και όραμα την διάκρισηH Συλλογή «Maria Vytinidou Luxury Ηandwoven Design Βrand» είναι Συλλογή Luxury Ready-to-wear, με πολυτελή υφάσματα από το εξωτερικό και χειροποίητα υφαντά της Κρήτης που αντικατοπρίζουν και ένα κομμάτι της παράδοσης από τον τόπο της καταγωγής μου.
  • Το brand «Mad Flax – Sustainable Apparel» έχει Οικολογική φιλοσοφία και υποστηρίζει την βιωσιμότητα και ηθική στην Μόδα, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά όπως ύφασμα από Γάλα, Κάνναβη, Λινό, Organic cotton, Βισκόζη, Μετάξι, Τencel, Βamboo.
  • Η πιο μεγάλη επιτυχία της δράσης της «The Fashion Gate», είναι η πρόσφατη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης Fashion Startups «WORTH PROJECT» , στο οποίο είμαστε αποκλειστικοί Ambassadors στην Ελλάδα και το οποίο μπορεί να ενιχύσει οικονομικά νέους δημιουργούς μέχρι 10.000 ευρώ.
  • Ήδη είναι ανοιχτό το 2ο Οpen call και θα χαρούμε πολύ να ενταχτούν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης fashion startups από την Ελλαδα.
  • …συμμετείχα σε Παγκόσμιο διαγωνισμό στην Ολλανδία, το Startup Bootcamp High Tech XL και με την παρουσίαση του Solar Jacket, ενδύματος που φορτίζει κινητό με την βοήθεια εύκαμπτων φωτοβολταϊκων, κατατάχθηκε η επιχείρησή μου ως μία από τις καλύτερες 20 εταιρίες υψηλής τεχνολογίας Μόδας στον κόσμο.
  • …το 2015 η διεθνής Εκθεση Premiere Vision στο Παρίσι έκανε αναφορά στο έργο μου, ως μία από τις πιο Καινοτόμες Σχεδιάστριες Μόδας Φορέσιμης Τεχνολογίας Πανευρωπαϊκά.
  • Εχουμε ήδη χρησιμοποιήσει φορέσιμη τεχνολογία για την δημιουργία κουστουμιών μουσικού συγκροτήματος, κάποια άλλα ενδύματα έχουν φορεθεί στα Mad Awards και έχουν πραγματοποιηθεί 2 Fashion Shows Wearable Technology στην ΑXDW στην ετήσια επίδειξη της σχολής.
  • Πέρυσι, εκπροσωπήσαμε με επιτυχία 12 Ελληνικά Fashion Brands στην εμπορική έκθεση στην Τσεχία και φέτος τον Αύγουστο επαναλαμβάνουμε την ίδια αποστολή με 10 διαφορετικούς νέους δημιουργούς. Ηδη έχουμε κλείσει συμφωνία με Showroom στο εξωτερικό για την προώθηση των Ελλήνων δημιουργών που εκπροσωπούμε και ευχόμαστε και φέτος η ελληνική μόδα να ξεχωρίσει με την ποιότητα και το design που προσφέρει.
  • Σε ό,τι αφορά το brand Maria Vytinidou, o τελικός μας στόχος είναι η αγορά του Λονδίνου και η παρουσίαση των Συλλογών στην Pure London.

Πότε και πως ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία της Σχολής Μόδας AthensFashionClub;

Η Σχολή Μόδας AthensFashionClub ξεκίνησε το 2012 ως απάντηση στην προσωπική μου ανάγκη να προσελκύσω ένα πυρήνα ανθρώπων που αγαπούν την δημιουργική πλευρά της Μόδας και θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά σε αυτό το αντικείμενο, με διεθνείς προδιαγραφές και όραμα την διάκριση.  Τα όνειρά μου με οδηγούσαν πάντα στο εξωτερικό, παρόλο που οι πρώτες μου σπουδές πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο, από όπου κατάγεται η οικογένεια μου. Αποφοίτησα από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών ως Αριστούχος Μουσικός Πιάνου, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι αναζητούσα περισσότερη επαγγελματική δράση με γρηγορότερους ρυθμούς και εναλλαγές, χαρακτηριστικά που μου τα έδινε ο χώρος της Μόδας.  Εδώ κι αν συνυπάρχουν «συνθέσεις», «αναλύσεις», «πρωτοπορίες» και «αλυσιδωτές αντιδράσεις», με άλλα λόγια Χημεία και Μουσική μαζί!

Εχοντας εμπειρία 18 ετών στον χώρο του Marketing από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες και εξειδίκευση στο αντικείμενο Fashion Design & Business, σημαντικές σπουδές που ολοκλήρωσα στο Central Saint Martins και London College of Fashion, αποφάσισα να αναπτύξω μία πολύ καινοτόμα δομή εκπαίδευσης στην Ελλάδα που συνδυάζει Σύγχρονες σπουδές Μόδας, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και Εξωστρέφεια. Η απόφασή μου αυτή δικαιώθηκε όταν άρχισαν να έρχονται οι πρωτιές και τα Βραβεία των σπουδαστών μας από διαγωνισμούς όπως η Μare di Moda στις Κάννες, η VOGUE ITALIA και η Εβδομάδα Μόδας AXDW. Παράλληλα, θεωρώ ότι προσφέρουμε εκπαίδευση υψηλού επιπέδου με την συμμετοχή μας στην διεθνή σκηνή μόδας του Λονδίνου, στο London Fashion Week καθώς και στην Εκθεση Premiere Vision στο Παρίσι. 

Πραγματικά, η φιλοσοφία της Σχολής AthensFashionClub, ως Leader στον χώρο της εκπαίδευσης με Σύγχρονα Καινοτόμα προγράμματα σπουδών, είναι η ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας των σπουδαστών της με σκοπό της καταξίωσή τους στην Παγκόσμια αγορά. To μεγάλο μας πάθος, το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι όσοι μας γνωρίζουν από κοντά, είναι να μεταφέρουμε όλη την τεχνογνωσία μας σε νέους ανθρώπους και να τους δούμε να πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Είστε η καρδιά της επιχείρησης AthensFashionClub, αλλά και η Σχεδιάστρια των 2 fashion brands, του Label «Maria Vytinidou Luxury Ηandwoven Design Brand» καθώς και του «Mad Flax Sustainable Apparel». Πως κάνετε αυτήν την εναλλαγή μεταξύ εκπαίδευσης και δημιουργίας και τι διαφορετικό εκπροσωπεί το κάθε brand;

Είναι εύλογο το ερώτημα, συνήθως οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων κρατούν ένα ρόλο πιο managerial και δεν εμπλέκονται στο κομμάτι τη δημιουργίας. Για εμένα είναι σημαντικό, να μπορώ να εκφράζω την δημιουργικότητά μου ποικιλοτρόπως, ο ένας ρόλος δεν καταργεί τον άλλο αρκεί να μπορείς να κρατάς τις ισσοροπίες χρονικά και ποιοτικά. Aπό την άλλη πιστεύω, ότι ο ιδιοκτήτης ενός εκπαιδευτικού οργανισμού έχει καλύτερη εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής του αν γνωρίζει σε βάθος και το κομμάτι της δημιουργίας. Μπορεί να ελέγχει καλύτερα το επίπεδο σπουδών της σχολής, να υποστηρίζει πιο ενεργά την ομάδα των εκπαιδευτών και να φυσικά να βρίσκεται δίπλα στους σπουδαστές μεταφέροντας σε αυτούς και την δική του εμπειρία ως δημιουργός.

H Συλλογή «Maria Vytinidou Luxury Ηandwoven Design Βrand» είναι Συλλογή Luxury Ready-to-wear, με πολυτελή υφάσματα από το εξωτερικό και χειροποίητα υφαντά της Κρήτης που αντικατοπρίζουν και ένα κομμάτι της παράδοσης από τον τόπο της καταγωγής μου. Παράλληλα είναι και μία μοντέρνα συλλογή με δικά μου prints, που απευθύνεται στην σύγχρονη γυναίκα του εξωτερικού που της αρέσουν τα δυνατά χρώματα, ετερόκλητα στοιχεία και ποιοτικά υλικά.

Από την άλλη, σχεδιάζω και μία πολύ διαφορετική σειρά μαζί με τον σύζυγό μου Βαγγέλη Δημητρακόπουλο, που είναι Κλωστοϋφαντουργός Μηχανικός. Το brand «Mad Flax – Sustainable Apparel» έχει Οικολογική φιλοσοφία και υποστηρίζει την βιωσιμότητα και ηθική στην Μόδα, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά όπως ύφασμα από Γάλα, Κάνναβη, Λινό, Organic cotton, Βισκόζη, Μετάξι, Τencel, Βamboo.

Βαγγέλης Δημητρακόπουλος & Μαρλέν Βυτινίδου

Τα δύο brands, συμμετέχουν σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις στο εξωτερικό όπως η Styl Kabo στην Τσεχία και η Pure London στο Λονδίνο και παράλλληλα εκτός από την Χονδική διατίθενται και σε λιανική πώληση στο Showroom που διατηρώ στο κέντρο της Αθήνας.

Διαθέτετε την πρώτη και μοναδική πανελλαδικά Θερμοκοιτίδα Μόδας, «The Fashion Gate». Μιλήστε μας για το εργο της θερμοκοιτίδας, με ποιον τρόπο λειτουργεί, ποια είναι η υποστήριξη που παρέχει σε νέους σχεδιαστές μόδας;

Η Θερμοκοιτίδα Μόδας «The Fashion Gate» ξεκίνησε την λειτουργία της το 2016, ακριβώς πριν 2 χρόνια, στοχεύοντας στην Σχεδιαστική & Επιχειρηματική ανάπτυξη νέων Σχεδιαστών Μόδας και Ελλήνων Βιοτεχνών.
Εδώ και μία δεκαετία είχα παρατηρήσει ότι οι απόφοιτοι των Σχολών Μόδας, όσο έτοιμοι και αν είναι σχεδιαστικά να δημιουργήσουν collections, δεν είχαν καμία εκπαίδευση στο πως να επιχειρήσουν και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας αυτόνομα και ως επιχειρηματίες-σχεδιαστές. Η δημιουργία ενός fashion brand στην σύγχρονη εποχή απαιτεί σοβαρή μελέτη με Business canvas model, τμηματοποίηση της αγοράς, στόχευση, ανάδειξη της αξίας του brand, marketing, κοστολόγηση και πολλά άλλα στοιχεία που θα αποδείξουν αν η επιχείρηση είναι βιώσιμη ή όχι.

Επίσης, μία μεγάλη ανάγκη των νέων σχεδιαστών είναι η εύρεση αρχικού κεφαλαίου κίνησης, η στέγαση της επιχείρησής τους σε επαγγελματικό χώρο, ο δειγματισμός των συλλογών τους σε buyers και η προώθηση των προϊόντων τους σε εύρωστες αγορές του εξωτερικού.

Σε ό,τι αφορά τους Βιοτέχνες, εκείνοι από την πλευρά τους ήταν ήδη επιχειρηματίες αλλά με διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας, που δεν μπορούσε να υποστηρίξει καινοτομία στον σχεδιασμό μίας συλλογής.

Όλες τις παραπάνω ανάγκες τις καλύψαμε με την δομή της Θερμοκοιτίδας «The Fashion Gate», η οποία εκπαιδεύει Σχεδιαστές και Βιοτέχνες στην δημιουργία μίας άρτιας συλλογής με προδιαγραφές εξωτερικού, παρέχει χαμηλά κόστη συμμετοχής στην διεθνή εμπορική έκθεση Styl Kabo, καθώς και χώρο δειγματισμού των συλλογών σε Co-working space ή Virtual Office για φορολογική έδρα της επιχείρησης.

Η πιο μεγάλη επιτυχία της δράσης της «The Fashion Gate», είναι η πρόσφατη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης Fashion Startups «WORTH PROJECT» , στο οποίο είμαστε αποκλειστικοί Ambassadors στην Ελλάδα και το οποίο μπορεί να ενιχύσει οικονομικά νέους δημιουργούς μέχρι 10.000 ευρώ.
Οι Fashion Incubators σε Ευρώπη και Αμερική λετουργούν ήδη 30 χρόνια. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την 1η Θερμοκοιτίδας Μόδας, ως συνέχεια της Σχολής μας για την υποστήριξη των σπουδαστών μας, αλλά και για την ανάπτυξη του Fashion Community.

Aπό την άλλη, υπήρχε εδώ και χρόνια η τεχνογνωσία από την πλευρά μας για την δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Κέντρου Μόδας, το οποίο θα προωθήσει την Ελληνική Μόδα έξω από τα σύνορα της χώρας, δίνοντας βήμα στην καινοτομία, στις συνεργασίες, στον υγιή ανταγωνισμό και στην εξωστρέφεια.

Ανακοινώνετε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο «Made in Greece.news», ότι είστε Ambassador του Ευρωπαϊκού προγράμματος Χρηματοδότησης Fashion Startups WORTH.  Πως μπορείτε να υποστηρίξετε πρακτικά τους νέους Σχεδιαστές;

Είναι μεγάλη τιμή για εμένα, που προτάθηκα λόγω της συμβολής μου στην επιχειρηματική ανάπτυξη Fashion Startups, να εκπροσωπήσω το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα WORTH στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ευθύνη στην επιλογή των υποψηφίων Δημιουργών για ένταξή τους στο πρόγραμμα και την υποβολή του φακέλου τους για μελλοντική χρηματοδότηση ύψους 10.000 ευρώ. Το πρόγραμμα έχει Transnational χαρακτήρα και αποσκοπεί στην ανάπτυξη δι-εθνικών συνεργασιών μεταξύ νέων επιχειρήσεων. Οι υποψήφιοι απαιτείται να παρουσιάσουν Business canvas model, pitch video και portfolio σχεδίων που θέλουν να υποβάλλουν. Οποιοσδήποτε χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες ή βοήθεια στην κατάθεση του φακέλου του, μπορεί να απευθυνθεί στην θερμοκοιτίδα «The Fashion Gate». Ήδη είναι ανοιχτό το 2ο Οpen call και θα χαρούμε πολύ να ενταχτούν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης fashion startups από την Ελλαδα.

Θα θέλαμε να σταθούμε στην πρωτοποριακή συλλογή ενδυμάτων Wearable technology για την οποία έχετε διακριθεί από το εξωτερικό. Τι ρόλο παίζει η καινοτομία στην ζωή σας; Περιγράψτε μας τις δημιουργίες και τις καινοτομίες της συλλογής, καθώς και την ιδέα για την δημιουργία αυτής της συλλογής… 

Είναι αλήθεια ότι οι γνώσεις μου, ως Χημικός, με βοήθησαν σημαντικά στην δημιουργία ενδυμάτων Φορέσιμης Τεχνολογίας (Wearable Technology) που αποτελούν το επόμενο βήμα της Μόδας παγκοσμίως. Παρακολουθούσα τις διεθνείς τάσεις στην τεχνολογία και το 2013, συνεργάστηκα με το εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ στην Θεσσαλονίκη με σκοπό την δημιουργία τέτοιων πρωτοποριακών ενδυμάτων. Την ίδια χρονική περίοδο συμμετείχα σε Παγκόσμιο διαγωνισμό στην Ολλανδία, το Startup Bootcamp High Tech XL και με την παρουσίαση του Solar Jacket, ενδύματος που φορτίζει κινητό με την βοήθεια εύκαμπτων φωτοβολταϊκων, κατατάχθηκε η επιχείρησή μου ως μία από τις καλύτερες 20 εταιρίες υψηλής τεχνολογίας Μόδας στον κόσμο.

 

Παράλληλα τον Δεκέμβριο του 2013, κατόπιν διαγωνισμού, έγινα μέλος του προγράμματος Orange Grove της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα και το 2015 η διεθνής Εκθεση Premiere Vision στο Παρίσι έκανε αναφορά στο έργο μου, ως μία από τις πιο Καινοτόμες Σχεδιάστριες Μόδας Φορέσιμης Τεχνολογίας Πανευρωπαϊκά. Καινοτομία πρέπει να υπάρχει στο Design, στην επιχειρηματικότητα, στην έμπνευση, στον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα και το μέλλον. Δεν βρήκα καμία ιδέα εύκολα ή πεταμένη στον δρόμο. Μέσα από την έρευνα και την παρατήρηση αναδύονται οι πιθανές λύσεις και τα νέα προϊόντα.

 

Σε ποιους απευθύνονται αυτά τα ρούχα και πως θα τα χαρακτηρίζατε; Θα λέγατε ότι είναι ρούχα που έρχονται να καλύψουν καθημερινές ανάγκες ή πρόκειται για πιο ιδιαίτερες δημιουργίες; 

Τα ενδύματα Φορέσιμης Τεχνολογίας που δημιουργώ, καλύπτουν βασικές ανάγκες της καθημερινότητας με την βοήθεια της τεχνολογίας και παρέχουν ειδική προστασία σε αυτόν που τα φορά. Για παράδειγμα, το ένδυμα Tech Guard είναι ένα jacket που προστατεύει την ανθρώπινη ζωή καθώς φέρει ενσωματωμένο λογισμικό, το οποίο ενεργοποιείται σε περίπτωση ατυχήματος πάνω σε βουνό και στέλνει βοήθεια μέσω κέντρου υποστήριξης στον πεζοπόρο ή ορειβάτη.

Επίσης, υπάρχει και ολόκληρη σειρά ενδυμάτων Φορέσιμης Τεχνολογίας για performance και καλλιτεχικούς σκοπούς, στα οποία χρησιμοποιούμε φωτισμό τύπου leds και el wire, μηχανική κίνηση, βιοαισθητήρες, ελεύθερες οπτικές ίνες και άλλες τεχνολογικές εφαρμογές. Εχουμε ήδη χρησιμοποιήσει φορέσιμη τεχνολογία για την δημιουργία κουστουμιών μουσικού συγκροτήματος, κάποια άλλα ενδύματα έχουν φορεθεί στα Mad Awards και έχουν πραγματοποιηθεί 2 Fashion Shows Wearable Technology στην ΑXDW στην ετήσια επίδειξη της σχολής.

Εμείς δημιουργήσαμε το site «Made in Greece.news». Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Ολες οι δημιουργίες μου, είτε σχεδιαστικές είτε επιχειρηματικές, αποτελούν συνέχεια των προσωπικών μου βιωμάτων από τον τόπο που μεγάλωσα και από τις εμπειρίες μου. Όχι απλά φωνάζει ότι είναι ελληνικό το δημιούργημά μου, αλλά θέλει να βγει και παραέξω κι όχι μόνο του, αλλά με πολλούς άλλους Έλληνες μαζί. Το έργο της Θερμοκοιτίδας «The Fashion Gate», είναι να προωθήσει τους νέους δημιουργούς στο εξωτερικό και με χαρακτήρα 100% Greece. Δίνουμε μεγάλη σημασία κάθε φορά στην επεξήγηση της προέλευσης των προϊόντων μας και προσπαθούμε να κρατήσουμε στο design ένα ελληνικό χαρακτήρα. Οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε στην έκθεση στο εξωτερικό, έχουν όλες έδρα στην Ελλάδα και όλη η παραγωγή γίνεται επίσης στην χώρα μας.

Κάνετε συχνά αναφορά στην ιδιαίτερή σας πατρίδα, την Κρήτη. Πόσο σας έχουν επηρεάσει οι παραδόσεις του τόπου σας στην επιχειρηματικότητά σας ή τις δημιουργίες σας;

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις της Σχολής Μόδας ΑthensFashionClub, η Κρήτη είναι πάντα αγαπημένος τόπος και κατά καιρούς έχουμε οργανώσει στο Ηράκλειο εκπαιδευτικά προγράμματα μόδας που στοχεύουν από την μία στην ανάπτυξη νέων δημιουργών και από την άλλη στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Μαζί με τον αδερφό μου Γιάννη Βυτινίδη, ο οποίος είναι Βusiness Consultant σε Fashion Startups, έχουμε εκπαιδεύσει τοπικούς επιχειρηματίες Μόδας και καταστήματα στο αντικείμενο της δημιουργίας και ανάπτυξης μίας επιχείρησης μέσω Βusiness Canvaς Model, Sales & Negotiation skills, Digital Marketing. Aπό τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει για την Κρήτη ειδική πλατφόρμα E-Learning για επιχειρηματίες Μόδας και Startups που θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις στο αντικείμενο Fashion Business.

Επίσης, η Κρήτη μας έδωσε δύο πολύ αξιόλογες επιτυχίες μέσω των σπουδαστών μας που εκπαιδεύσαμε στο τελευταίο Educational Summer Camp. Δύο μαθήτριές μου, η Χριστίνα Βατσινά και η Πέννυ Μαυρωμανολάκη, κέρδισαν το 1ο Βραβείο στον διαγωνισμό Σχεδίου της Ελληνικής Εβδομάδας Μόδας AXDW και παρουσίασαν Συλλογές σε Fashion Show στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ως Σχεδιάστρια, έχω επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εικόνες από τα κεντητά «σεμεδάκια» της μητέρας, μου καθώς και τον αργαλειό της γιαγιάς. Νομίζω ότι αυτές οι εικόνες ήταν η αιτία που αγάπησα τα χειροποίητα υφαντά στον παραδοσιακό αργαλειό και ξεκίνησα την συνεργασία με την «Αρετούσα», ένα από τα καλύτερα εργαστήρια υφαντικής στην Κρήτη, στις Αρχάνες. Οι συλλογές μου έχουν πάντα ενδύματα με υφάσματα που έχουμε σχεδιάσει μαζί και υφάνει στο εργαστήριο στις Αρχάνες, καθώς και παραδοσιακά μοτίβα από την Μινωϊκή εποχή.

Από το Εργαστήριο υφαντών στην Κρήτη

Ακόμα και το λογότυπό μου για το brand Maria Vytinidou, είναι εμπνευσμένο από το Παλάτι της Κνωσσού.
Προσωπικά πιστεύω ότι η Κρήτη είναι ευλογημένο νησί, γιατί δημιουργεί ταλαντούχους ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους και διατηρούν τις παραδόσεις τους.

Μέσα από ένα τέτοιο ‘πρίσμα’ πιστεύω, ότι τα Ελληνικά ή Κρητικά προϊόντα μπορούν να κατακτήσουν την παγκόσμια αγορά και να είναι πάντα σύγχρονα και ελκυστικά στον καταναλωτή είτε «πατούν» πάνω στην παράδοση του τόπου μας, όπως η υφαντική, είτε σε σύγχρονα μέσα, όπως η τεχνολογία.

Πριν από κάποιες εβδομάδες διοργανώσατε τον 1ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Fashion Startup Weekend Αthens, αφιερωμένο αποκλειστικά στη μόδα. Ποια η σημασία του διαγωνισμού αυτού και ποια η δική σας συμβολή σε αυτόν;

Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας στην Μόδα & Τεχνολογία, Fashion Startup Weekend Αthens, πραγματοποιήθηκε 20-22 Απριλίου στο Σεράφειο με σκοπό την δημιουργία Startup επιχείρησης μόδας μέσα σε 54 ώρες και την ανάπτυξη επιχειρηματικής σκέψης. Το 1o Fashion Startup Weekend στην Ελλάδα, λειτούργησε υπό την εποπτεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Startup Weekend και υποστηρίζεται παράλληλα από την Google. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό θεσμό, ο οποίος αποτελείται από νέους, και φιλόδοξους ανθρώπους, ανάμεσά τους και επιχειρηματίες. Αποτελεί μια διοργάνωση επιχειρηματικότητας, που ανήκει στην Εταιρία Techstars LLC με έδρα το Boulder, Colorado των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η Techstars είναι ένα Παγκόσμιο Οικοσύστημα και ταυτόχρονα επιταχυντής Νεοφυών Επιχειρήσεων που βοηθάει στην καθοδήγηση και ανάπτυξή τους.

Είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε μέρος αυτής της πρωτοποριακής διοργάνωσης, καθώς πρόκειται για ένα παγκόσμιο κίνημα που μετράει 500+ εκδηλώσεις σε 110+ χώρες σε όλο τον κόσμο ετησίως και στόχος μας είναι να εδραιώσουμε και την Αθήνα στην παγκόσμια αυτή επιχειρηματική κοινότητα. Mε την ιδιότητα της Σχολής Μόδας AthensFashionClub και της Θερμοκοιτίδας The Fashion Gate, δώσαμε τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα community γύρω από την μόδα, καθώς και πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης στους 74 συμμετέχοντες. Το 2ο Fashion Startup Weekend έχει ήδη δρομολογηθεί για τις 16 Νοεμβρίου 2018.

Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον της θερμοκοιτίδας μόδας και του label σας; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;

Η Θερμοκοιτίδα The Fashion Gate, είναι ένα ζωντανός οργανισμός που αναπτύσσεται μαζί με τα Fashion Startups και τις ανάγκες τους. Πέρυσι, εκπροσωπήσαμε με επιτυχία 12 Ελληνικά Fashion Brands στην εμπορική έκθεση στην Τσεχία και φέτος τον Αύγουστο επαναλαμβάνουμε την ίδια αποστολή με 10 διαφορετικούς νέους δημιουργούς. 

Ηδη έχουμε κλείσει συμφωνία με Showroom στο εξωτερικό για την προώθηση των Ελλήνων δημιουργών που εκπροσωπούμε και ευχόμαστε και φέτος η ελληνική μόδα να ξεχωρίσει με την ποιότητα και το design που προσφέρει. Η φετινή μας παρουσίαση στην έκθεση θα περιλαμβάνει εκτός από το εκθεσιακό περίπτερο και την συμμετοχή σε Fashion Show για 3 συνεχόμενες ημέρες.

Αμέσως μετά την επιστροφή μας από το ταξίδι, θα λειτουργήσει σε νέους χώρους στην Αθήνα η επέκταση της Θερμοκοιτίδας με νέα Showrooms για τους Σχεδιαστές που θέλουν να δειγματίζουν τις συλλογές τους, με ανοιχτούς συνεργατικούς χώρους Co-Working Spaces και Virtual Offices για φιλοξενία φορολογικής έδρας.
Ολα τα παραπάνω, πραγματοποιούνται με την «ομπρέλα» της Θερμοκοιτίδας σε πολύ χαμηλά κόστη για τους νέους Σχεδιαστές. Σε ό,τι αφορά το brand Maria Vytinidou, o τελικός μας στόχος είναι η αγορά του Λονδίνου και η παρουσίαση των Συλλογών στην Pure London.

WHO IS WHO

Βυτινίδου Μαρία
Founder AthensFashionClub, Fashion School &  The Fashion Gate, Athens Fashion Business Incubator

Η διακεκριμένη από την VOGUE ITALIA Μαρία Βυτινίδου, Χημικός από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και Σχεδιάστρια Μόδας απόφοιτος του Central St Martin’s College of Arts & Design και London College of Fashion, είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτρια του Ομίλου Επιχειρήσεων Μόδας που περιλαμβάνει την Σχολή Μόδας AthensFashionClub, την 1η Θερμοκοιτίδα Μόδας στην Ελλάδα ‘The Fashion Gate’ και το Label «Maria Vytinidou Luxury Design Brand».

Η Διεθνής Εκθεση Premiere Vision στο Παρίσι την ανέδειξε ως την πιο καινοτόμα Σχεδιάστρια Μόδας στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα ο παγκόσμιος Accelarator Startupbootcamp High Tech XL στο Eindhoven της Ολλανδίας καθιέρωσε την εταιρία της ως μία από τις καλύτερες 20 εταιρίες υψηλής τεχνολογίας μόδας στον κόσμο για τα ενδύματα Wearable Technology που δημιουργεί.

Η Μαρία Βυτινίδου αποτελώντας μέλος του Orange Grove της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα και στέλεχος της κριτικής επιτροπής της επίσημης Εβδομάδας Μόδας AXDW, συνεισφέρει με την εμπειρία της στην επιχειρηματική ανάπτυξη νέων δημιουργών μόδας.

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Χρηματοδότησης WORTH, την έχει επιλέξει ως μοναδική Ambassador στην Ελλάδα για την οικονομική ενίσχυση των Fashion Startups.

Toν Mάιο του 2016, δημιούργησε την 1η Κυψέλη Νέων Σχεδιαστών Μόδας ‘The Fashion Gate’ με σκοπό την Επιχειρηματική Επιτάχυνση των νέων ταλέντων της χώρας μας  και την προώθηση των Συλλογών τους σε Διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό, γεγονός που στέφτηκε με επιτυχία τον Αύγουστο 2017 με την Εμπορική αποστολή 13 Fashion Brands στην Διεθνή Εκθεση Styl Kabo στην Τσεχία.

Μετρά στο βιογραφικό της δεκάδες ομιλίες σε συνέδρια Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Μόδας, επιδείξεις των συλλογών της σε Φορέσιμη Τεχνολογία και ready-to-wear, αφιερώματα στην τηλεόραση και τον έντυπο τύπο, καθώς και συνεργασίες με θεσμούς όπως τα Mad Awards, AXDW, Πανόραμα Επιχειρηματικότητας, Digital Fashion Forum, Αthens Science Festival, Innovathens, Fashioning the Law, 4Casting, Bossible, Startup Weekend.

Στην AXDW παρουσιάζει δύο συλλογές με δική της επιμέλεια, την επίδειξη της σχολής AthensFashionClub και την δική της για το  brand “Vytinidou Maria Luxury Design Brand ” με ενδύματα “pret a porter deluxe”. Τον Οκτώβριο 2017 στην 22η AXDW, παρουσίασε η σχολή της με επιτυχία 112 Δημιουργίες αποφοίτων, που αποτελεί την μεγαλύτερη επίδειξη Μόδας Πανελλαδικά σε Εβδομάδα Μόδας.

Η VOGUE ITALIA έκανε ειδική προβολή στην ιστοσελίδα της για τις δημιουργίες 4 σπουδαστών και αναφορά στο έργο της σχολής, της Θερμοκοιτίδας The Fashion Gate και των δημιουργών της, Μαρίας Βυτινίδου και Ευάγγελου Δημητρακόπουλου, οι οποίοι προωθούν τις συλλογές ταλαντούχων σχεδιαστών σε Showroom στην Πράγα, Μιλάνο και Λονδίνο.

Η Σχεδιάστρια διατηρεί το προσωπικό της Showroom σε ένα διώροφο industrial loft στο κέντρο της Αθήνας, Τζωρτζ 10, Πλατεία Κάνιγγος.

AthensFashionClub, Fashion School
www.athensfashionclub.com
Tel. 2130271069, 6940266063
Aγίας Ελεούσης 5,
Μοναστηράκι, Αθήνα
Mail: Maria.vitinidou@athensfashionclub.com
Facebook: AthensFashionClub Fashion School

The Fashion Gate, Athens Fashion Business Incubator
www.thefashiongate.gr
Tel. 2130414061
Τζωρτζ 10,
Πλατεία Κάνιγγος, Αθήνα
Mail : info@thefashiongate.gr
Facebook: The Fashion Gate – Athens Fashion Business Incubator & Showroom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top