skip to Main Content

Αποκλ. – Made in Greece η Pelopac – Πώς η ελιά χωρίς κουκούτσι έγινε success story σε ΗΠA, Βρετανία & Αυστραλία – Τα ελληνικά σνακς που νοστιμίζουν τον πλανήτη

Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω: Ο Σωτήρης Κιτριλάκης έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια στις ΗΠΑ και βλέποντας την ανάγκη και την προτίμηση των Αμερικών σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες αποφάσισε να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο για την εποχή και να εισάγει στη χώρα αυθεντικά ελληνικά προϊόντα, με πρώτο και καλύτερο τις εκπυρηνωμένες ελιές Καλαμών. Πρωτοπόρος στην ιδέα και την εφαρμογή της ξεκίνησε ήδη το 1993 να τροφοδοτεί την αγορά των ΗΠΑ με τα προϊόντα της ελληνικής Pelopac.

Mε υπογραφή ελληνική, αφού παράγονται και συσκευάζονται στις εγκαστάσεις της εταιρείας στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης με τις πιο σύγχρονες μεθόδους, τα προϊόντα της Pelopac, υπό το brand “Peloponnese” κατακτούν πολύ γρήγορα όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και τις πιο απαιτητικές αγορές της Ευρώπης.

Οι ελιές, όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας, spreads, σνακ ελιάς, χούμους με κράκερ σε διάφορες γεύσεις, τοποθετούνται στα ράφια μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ παγκοσμίως και αγκαλιάζονται από τους καταναλωτές.

Σήμερα η Pelopac έχει στο ενεργητικό της 14 χρυσά βραβεία Great taste Awards και μία σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, που αγγίζει το 96% της παραγωγής της, σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία, Ν. Κορέα, Ν. Αφρική κ.α.

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης είναι από το 1996 Διευθύνων Σύμβουλος της Pelopac ABEE και μιλά αποκλειστικά στο MadeinGreece.news για την επιτυχήμενη πορεία της εταιρείας.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Ο Σωτήρης Κιτριλάκης ήδη από το 1983 σκέφτηκε να εισάγει και να πουλήσει ελληνικά τρόφιμα στο νέο κύμα καταναλωτών που εμφανιζόταν τότε, τους foodies
  • Θεωρείται ο πρώτος που πούλησε ποιοτικά ελληνικά τρόφιμα στην κύρια αγορά των ΗΠΑ και όχι μόνο στους ομογενείς. Ανέπτυξε το brand “Peloponnese” που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και ανάπτυξη
  • Η συνεργασία με σημαντικά brands στις κυριότερες αγορές είναι το μοντέλο στο οποίο στηρίχθηκε η εταιρία
  • Η Pelopac αναπτύσσει πολλά προϊόντα και έχει βραβευτεί επανειλημμένα γι’ αυτά: μεταξύ άλλων τα προϊόντα μας έχουν κερδίσει 14 χρυσά βραβεία Great taste Awards
  • Μία άλλη εξαιρετική στιγμή ήταν την πρώτη φορά που πήγα στην Αυστραλία το 2012 και αντίκρισα τρεις σειρές προϊόντων δικιάς μας παραγωγής να έχουν μία εντυπωσιακά μαζική τοποθέτηση στην μεγαλύτερη αλυσίδα super markets, χάρη σε μία εξαιρετική συνεργασία που είχαμε πρόσφατα ξεκινήσει
  • Το βασικό μας προϊόν είναι οι ελιές Καλαμών και στα 25 χρόνια λειτουργίας της εταιρίας αντιμετωπίσαμε 3-4 καταστροφικές σοδειές. Τον πρώτο χρόνο που ήμουν στην εταιρία το 1996, ζήσαμε μία τέτοια καταστροφική σοδειά μόλις είχαμε μεταφερθεί σε καινούργιες εγκαταστάσεις
  • Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα ΟΠΑΠ forward, με τη συνεργασία του οργανισμού Endeavor Greece, θα μας βοηθήσει να χαράξουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα μας οδηγήσει στην επόμενη φάση της Pelopac
  • Τα προϊόντα μας πωλούνται σε πάνω από 20 χώρες, κυρίως στην Βόρεια Ευρώπη, αλλά και σε άλλες όπως στην Ν. Αφρική, την Ν. Κορέα κλπ
  • Η Pelopac παράγει προϊόντα χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο ελληνικές πρώτες ύλες και αναπτύσσοντας συνταγές με βάση την ελληνική και μεσογειακή παράδοση
  • Ο σκοπός μας είναι να γνωρίζουμε τα Ελληνικά και Μεσογειακά τρόφιμα στους καταναλωτές όλου του κόσμου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με περισσότερα προϊόντα, σε όλο και περισσότερες αγορές

Ποιο είναι το story γύρω από τη δημιουργία της Pelopac; Πως ξεκίνησαν όλα;

Ιδρυτής της εταιρίας είναι ο Σωτήρης Κιτριλάκης, ένας άνθρωπος με ιδιαίτερα ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, ο οποίος, έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στις ΗΠΑ παρατήρησε τις αλλαγές στην διατροφική κουλτούρα των αμερικανών.

Ήδη από το 1983 σκέφτηκε να εισάγει και να πουλήσει ελληνικά τρόφιμα στο νέο κύμα καταναλωτών που εμφανιζόταν τότε, τους foodies. Οι foodies ενδιαφέρονται για τα ιδιαίτερα τρόφιμα, την προέλευση τους, την αυθεντικότητα τους και την ιστορία τους.

Θεωρείται ο πρώτος που πούλησε ποιοτικά ελληνικά τρόφιμα στην κύρια αγορά των ΗΠΑ και όχι μόνο στους ομογενείς. Ανέπτυξε το brand “Peloponnese” που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και ανάπτυξη. Θέλοντας λοιπόν να διασφαλίσει την υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, το 1993 ίδρυσε την Pelopac για να παράγει τα προϊόντα Peloponnese στην Ελλάδα.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Pelopac που την κάνουν ξεχωριστή;

Η ιστορία της Pelopac έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της. Η Pelopac ιδρύθηκε για να υποστηρίξει παραγωγικά ένα brand που είχε ήδη παρουσία στις ΗΠΑ.

Η συνεργασία με σημαντικά brands στις κυριότερες αγορές είναι το μοντέλο στο οποίο στηρίχθηκε η εταιρία. Ο Σωτήρης Κιτριλάκης πριν ασχοληθεί με τα τρόφιμα ασχολήθηκε με την υψηλή τεχνολογία και ήταν ένας εφευρέτης: το στοιχείο της καινοτομίας είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της.

Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι οι αξίες της εταιρίας: Είμαστε μία Ομάδα, Αναπτύσσουμε Συνεργασίες, Είμαστε Ευέλικτοι και Πρωτοπορούμε, Είμαστε Αξιόπιστοι, Ότι Κάνουμε το κάνουμε Καλά.

Σήμερα ποια είναι τα προϊόντα που έχετε να παρουσιάσετε στο καταναλωτικό κοινό και ποια από αυτά είναι πιο «δημοφιλή»;

Στο ξεκίνημα της δουλειάς ο Σωτήρης βρέθηκε στην αποθήκη με ένα φορτίο ελιές Καλαμών, ο πελάτης είχε ακυρώσει την παραγγελία. Σκέφτηκε τότε να βγάλει το κουκούτσι από τις ελιές, το οποίο πάντα δυσκόλευε τον Αμερικανό καταναλωτή, για να τις προωθήσει πιο εύκολα. Έτσι δημιούργησε τις εκπυρηνωμένες ελιές Καλαμών, οι οποίες μέχρι και σήμερα είναι το πρώτο προϊόν σε πωλήσεις της εταιρίας μας.

Η Pelopac αναπτύσσει πολλά προϊόντα και έχει βραβευτεί επανειλημμένα γι αυτά. Μεταξύ άλλων τα προϊόντα μας έχουν κερδίσει 14 χρυσά βραβεία Great taste Awards.

Εκτός από τις ελιές, που έχουν πάντα μεγάλη ζήτηση, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα spreads όπως Kalamata olive spread, Pepper & Feta, Humus και άλλα. Μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια έχουν οι συσκευασίας σνακ, όπως ελιές, χούμους με κράκερ κ.α.

Ποια ήταν η καλύτερη και ποιες ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές της επιχειρηματικής σας δράσης;

Μία από τις κορυφαίες στιγμές ήταν όταν με μία μεγάλη ομάδα της Pelopac παραλάβαμε το βραβείο Αριστεία Μεσαίας Επιχείρησης στα Βραβεία Ελληνική Αξία του ΣΒΒΕ. Μία άλλη εξαιρετική στιγμή ήταν την πρώτη φορά που πήγα στην Αυστραλία το 2012 και αντίκρισα τρεις σειρές προϊόντων δικιάς μας παραγωγής να έχουν μία εντυπωσιακά μαζική τοποθέτηση στην μεγαλύτερη αλυσίδα super markets, χάρη σε μία εξαιρετική συνεργασία που είχαμε πρόσφατα ξεκινήσει.

Δύσκολες στιγμές περάσαμε πολλές, ειδικά στο ξεκίνημα. Το βασικό μας προϊόν είναι οι ελιές Καλαμών και στα 25 χρόνια λειτουργίας της εταιρίας αντιμετωπίσαμε 3-4 καταστροφικές σοδειές. Τον πρώτο χρόνο που ήμουν στην εταιρία το 1996, ζήσαμε μία τέτοια καταστροφική σοδειά μόλις είχαμε μεταφερθεί σε καινούργιες εγκαταστάσεις. Το ίδιο συνέβη το 2004 όταν η παραγωγή των Καλαμών ήταν ελάχιστη, οι τιμές αυξήθηκαν πάνω από 100%, οι πωλήσεις μας έπεσαν κατακόρυφα και εμείς είχαμε ξεκινήσει την επένδυση σε νέο ιδιόκτητο εργοστάσιο.

Όταν ξεπεράσαμε όμως αυτές τις δύσκολες στιγμές, βρεθήκαμε συμμαζεμένοι και δυνατοί, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση που ερχόταν, αλλά και να κυνηγήσουμε την ανάπτυξη στις αγορές.

Η Pelopac είναι ανάμεσα στις 21 επιχειρήσεις που θα λάβουν την υποστήριξη από το πρόγραμμα «ΟΠΑΠ Forward». Πως αισθάνεστε γι’ αυτό, ποια η σημασία της βράβευσης;

Το ΟΠΑΠ Forward είναι μία εξαιρετική δράση του ΟΠΑΠ σε συνεργασία με το διεθνές δίκτυο υποστήριξης της επιχειρηματικότητας Endeavor. Είναι μεγάλη τιμή μας που μας επέλεξαν να συμμετάσχουμε, εκτιμώντας αφενός την πορεία της Pelopac τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και το δυναμικό σημαντικής ανάπτυξης που εξακολουθεί να έχει.

Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα ΟΠΑΠ forward, με τη συνεργασία του οργανισμού Endeavor Greece, θα μας βοηθήσει να χαράξουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα μας οδηγήσει στην επόμενη φάση της Pelopac. Θα θέλαμε επίσης να εξετάσουμε αν η υπάρχουσα δομή μπορεί να ακολουθήσει αυτή την ανάπτυξη και αν πρέπει να γίνουν κινήσεις αναδιοργάνωσης. Στόχος μας επίσης είναι σε συνεργασία με τους έμπειρους επαγγελματίες του δικτύου Endeavor να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες επέκτασης της δραστηριότητάς μας σε νέες αγορές Πιστεύουμε ότι μέσω της δράσης αυτής, της εκπαίδευσης που προσφέρει, της υποστήριξης από μέντορα που προέρχεται από διαφορετικό χώρο, αλλά και των ευκαιριών δικτύωσης που προσφέρει, θα βοηθηθούμε στον σχεδιασμό και την καλύτερη εκτέλεση των δράσεων ανάπτυξης.

Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια είναι οι τρεις λέξεις – κλειδιά που οδηγούν στην επιτυχία. Πως καταφέρατε στον τομέα σας να εντάξετε τα τρία αυτά στοιχεία που σας έχουν τοποθετήσει στις κορυφαίες θέσεις στον χώρο;

Όπως προανέφερα, η Pelopac ιδρύθηκε για να παράγει ένα brand, είχε ήδη παρουσία στην αγορά των ΗΠΑ. Από την αρχή, η έμφαση στην ανάπτυξη ήταν σχεδόν αποκλειστικά στις αγορές του εξωτερικού. Η ελληνική αγορά δεν ήταν στον στόχο μας, γιατί παράγουμε προϊόντα ελληνικής προέλευσης για τους μη Έλληνες. Η καινοτομία, χάρη στην ιστορία του ιδρυτή της Pelopac, είναι στο DNA μας. Στο υψηλό επίπεδο που λειτουργούμε, εάν δεν είσαι ανταγωνιστικός δεν έχεις περιθώρια επιβίωσης.

Σε ποιες χώρες διαθέτετε παρουσία;

Οι κύριες αγορές μας είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία. Τα προϊόντα μας πωλούνται σε πάνω από 20 χώρες, κυρίως στην Βόρεια Ευρώπη, αλλά και σε άλλες όπως στην Ν. Αφρική, την Ν. Κορέα κλπ.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Και το δικό μας δημιούργημα είναι πολύ ελληνικό! Ο Σωτήρης Κιτριλάκης, γεννημένος στην Ελλάδα, ξεκίνησε να παρουσιάσει τα ιδιαίτερα τρόφιμα της χώρας μας στον καταναλωτικό κοινό των ΗΠΑ όπου ζούσε.

Η Pelopac παράγει προϊόντα χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο ελληνικές πρώτες ύλες και αναπτύσσοντας συνταγές με βάση την ελληνική και μεσογειακή παράδοση. Ίσως το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι κατορθώνουμε να παράγουμε τελικά προϊόντα στην χώρα μας και να κρατάμε όλη την προστιθέμενη αξία της τυποποίησης εδώ, αντί να εξάγονται οι πρώτες ύλες για τυποποίηση σε άλλες χώρες ή στις αγορές που απευθύνονται.

Τέλος, ζητάμε από τους συνεργάτες μας να προβάλλουν το γεγονός ότι τα προϊόντα παράγονται στην Ελλάδα και οι περισσότεροι το έχουν υιοθετήσει με σημάνσεις στις ετικέτες.

Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον η Pelopac; Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Η Pelopac βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το στοίχημα για εμάς είναι, έχοντας την πολύτιμη εμπειρία των προηγούμενων ετών, να μεταβούμε ομαλά στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης.

Ο σκοπός μας είναι να γνωρίζουμε τα Ελληνικά και Μεσογειακά τρόφιμα στους καταναλωτές όλου του κόσμου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με περισσότερα προϊόντα, σε όλο και περισσότερες αγορές!

WHO IS WHO

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης είναι από το 1996 Διευθύνων Σύμβουλος της Pelopac ABEE, η οποία παράγει και εξάγει τυποποιημένα Μεσογειακά και Ελληνικά τρόφιμα, με κύριες αγορές τις ΗΠΑ, την Μεγ. Βρετανία, την Αυστραλία. Η Pelopac έχει τιμηθεί με τα βραβεία «Greek Export Awards» (Top Greek Export Company – Bronze και Top Manufacturing Company – Silver, «Ελληνική Αξία» (Εξωστρέφεια και Καινοτομία), National Champion Exports – European Business Awards, ενώ πολλά προϊόντα της έχουν κερδίσει Χρυσά Βραβεία Great Taste Awards και έχουν επιλεγεί στα Innovation Selections της SIAL.

Τίτλοι Σπουδών: 1984:Bsc (ENG) in Mechanical Engineering, Queen Mary College, University of London. 1986: MBA, Columbia University, Graduate Business School.

Είναι μέλος του ΔΣ του ΣΒΒΕ, του ΣΕΒΕ και της ΕΔΑΠ/ΤΠΘ ΑΕ, trustee του Anatolia College και πρόεδρος του Governance Committee του American College of Thessaloniki.

Γεννήθηκε το 1963 στην Θεσσαλονίκη, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Website: www.pelopac.gr / Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top