skip to Main Content

Αποκλ. Made in Greece η IQTaxi: Πώς 3 Θεσσαλονικείς έκαναν έξυπνα τα ταξί Ελλάδας, Βουλγαρίας, ΗΠΑ – 20 εκατ. κλήσεις & συνεχίζουν!

Aυτό κι αν είναι πρωτοποριακό αφού η Θεσσαλονικιώτικη IQTaxi είναι η εταιρεία που αναπτύσσει το λογισμικό για τα ταξί όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, της Βουλγαρίας, ενώ έχει ήδη εισέλθει και στην αγορά των ΗΠΑ.

Η IQTaxi είναι «γέννημα» μίας άλλης εταιρείας της Θεσσαλονίκης, της Compucon Α.Ε., η οποία είχε αναλάβει παλαιότερα τη δημιουργία υπολογιστικών συστημάτων για ταξί.

Σήμερα η IQTaxi προσφέρει μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης Ταξί και διασύνδεσης αυτών με τον επιβάτη, μέσω του κέντρου αποδοχής των κλήσεων και των σταθμών (πιάτσες) Ταξί, ενημερώνοντας σε πραγματικό χρόνο για την πορεία κάθε κλήσης.

Ουσιαστικά αναπτύσσει το λειτουργικό σύστημα για τις εταιρίες διαχείρισης στόλων αυτοκινήτων, όπως των ραδιοταξί. Μία ειδική πλατφόρμα εγκαθίσταται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της εταιρείας που λαμβάνουν τις κλήσεις από τους πελάτες και έτσι η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να βλέπει σε real time τη θέση που έχει κάθε αυτοκίνητο του στόλου, ώστε στις κλήσεις των πελατών να απαντούν επιλέγοντας αυτόματα τον πλέον άμεσα διαθέσιμο οδηγό για να εξυπηρετήσει τον πελάτη.

Τα εξειδικευμένα αυτά εργαλεία συνδυάζουν τεχνολογίες αιχμής, όπως, δορυφορικό εντοπισμό μέσω GPS, δίκτυα κινητής τηλεφωνίας GSM/GPRS, Internet, Cloud, GIS Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, ταμπλέτες και κινητές συσκευές.

Βασίλειος Κεραμάρης

Ιδρυτές της είναι ο Βασίλης Κεραμάρης, διευθυντής της IQTaxi, ο Χρήστος Ιακωβίδης, επικεφαλής των προγραμματιστών της εταιρείας και ο Βασίλης Καρκαμπούνας, επικεφαλής για θέματα τεχνολογίας.

Το σύστημα IQTaxi λειτουργεί σήμερα στις ΗΠΑ, στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα, έχοντας εξυπηρετήσει περισσότερες από 20.000.000 κλήσεις παγκοσμίως.

Η ομάδα του IQTaxi μίλησε αποκλειστικά στο Madeingreece.news.

Tα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • H εταιρία IQTaxi ιδρύθηκε αρχικά τον Νοέμβριο του 2014 στην Θεσσαλονίκη
  • έχοντας στόχο την επέκτασή της στο εξωτερικό, έλαβε χρηματοδότηση ύψους 750,000 ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα JEREMIE, μέσω της επενδυτικής εταιρίας Odyssey Venture Partners από την Silicon Valley της Καλιφορνίας
  • προσφέρει μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης Ταξί και διασύνδεσης αυτών με τον επιβάτη
  • λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα, στις Η.Π.Α. και στην Βουλγαρία, με διαθεσιμότητα σε πάνω από 10.000 οχήματα, έχοντας εξυπηρετήσει περισσότερες από 20.000.000 κλήσεις παγκοσμίως
  • Υποστηρίζει δύο εταιρίες στη Βουλγαρία και άλλες 15 στις Η.Π.Α., τις περισσότερες με βάση την Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ και την Νέα Ορλεάνη
  • Μέσα στις δραστηριότητες της εταιρίας ήταν η ολοκλήρωση του project του πανελλαδικού δικτύου 18300, το οποίο εκσυγχρόνισε και βελτίωσε η IQTaxi
  • Στις Η.Π.Α. ανελαβε και ολοκλήρωσε και ένα project λειτουργίας και υποστήριξης 200 ασθενοφόρων στο κλάδο του paratransit transportation
  • To “TaxiOS” είναι μια καινοτόμα πλατφόρμα με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του κλασικού ταξίμετρου και αντικατάσταση αυτού με ψηφιακού μέσω tablets και του κλασικού τρόπου πληρωμών μετρητών μέσω e-wallet της PayPal

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της IQTaxi; Πότε και πως ξεκίνησε η λειτουργία της; Ποια η ιδέα, η στόχευση και τα στάδια ανάπτυξής της;

H εταιρία IQTaxi ιδρύθηκε αρχικά τον Νοέμβριο του 2014 στην Θεσσαλονίκη, από τους κ. Βασίλειο Κεραμάρη, Χρήστο Ιακωβίδη και Βασίλειο Καρκαμπούνα, με την επωνυμία IQSystems Ε.Π.Ε.. Σχεδόν άμεσα είχε τεράστια επιτυχία και εξάπλωση στην διαχείριση στόλου ταξί στην Ελλάδα και έχοντας στόχο την επέκτασή της στο εξωτερικό, έλαβε χρηματοδότηση ύψους 750,000 ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα JEREMIE, μέσω της επενδυτικής εταιρίας Odyssey Venture Partners από την Silicon Valley της Καλιφόρνιας και μετονομάστηκε σε IQTaxi Inc. Λειτουργεί στην Ελλάδα, με την επωνυμία αυτή από το 2015, με έδρα μητρικής στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α.

Tι είναι και πως λειτουργεί η IQTaxi ;

Η IQTaxi είναι μια καινοτόμος εταιρεία υψηλής τεχνολογίας με μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη εξειδικευμένων λύσεων τηλεματικής για τον κλάδο των αυτοκίνητων, συνδυάζοντας τεχνολογίες αιχμής. Στόχος της εταιρίας είναι η εξυπηρέτηση και βελτιστοποίηση των υπηρεσιών μετακίνησης μεγάλων στόλων αυτοκινήτων, με εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας.

Η IQTaxi προσφέρει μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης Ταξί και διασύνδεσης αυτών με τον επιβάτη, μέσω του κέντρου αποδοχής των κλήσεων και των σταθμών (πιάτσες) Ταξί, ενημερώνοντας σε πραγματικό χρόνο για την πορεία κάθε κλήσης.

Χρήστος Ιακωβίδης

Σήμερα έχετε κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα και σε αγορές του εξωτερικού. Σε ποιες χώρες έχετε επεκταθεί και τι ανταπόκριση υπάρχει;

Η πλατφόρμα της IQTAXI λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα, στις Η.Π.Α. και στην Βουλγαρία, με διαθεσιμότητα σε πάνω από 10.000 οχήματα, έχοντας εξυπηρετήσει περισσότερες από 20.000.000 κλήσεις παγκοσμίως, και με ετήσιο ρυθμό ανόδου της τάξης του 30%.

Η εταιρία IQTaxi, ξεκίνησε με 4 προγραμματιστές, αρκετοί από τους οποίους δραστηριοποιούνταν ήδη στον κλάδο των ταξί μέσω της εταιρίας Compucon AE και είχαν πολυετή εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Αυτή τη στιγμή, η IQTaxi απασχολεί με πλήρη απασχόληση 8 άτομα στο υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης εκ των οποίων 5 προγραμματιστές και υπάρχουν γραφεία και συνεργάτες στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Βουλγαρία και τις Η.Π.Α. για την άμεση υποστήριξη και εξυπηρέτηση των πελατών της. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται 24 εταιρίες σε διάφορες πόλεις όπως Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Λευκάδα, Χαλκίδα, Καλαμάτα, Ρέθυμνο καθώς και 10 ραδιοταξί στην Αθήνα. Υποστηρίζει δύο εταιρίες στη Βουλγαρία και άλλες 15 στις Η.Π.Α., τις περισσότερες με βάση την Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ και την Νέα Ορλεάνη. Αξιομνημόνευτο είναι ότι και οι τρείς εταιρίες ταξί της Νέας Υόρκης, οι UTOG, Athena και Olympic, που ανήκουν σε ομογενείς, χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και προγράμματα της IQTaxi.

Μέχρι σήμερα έχετε τρέξει μία σειρά από projects που έρχονται να διευκολύνουν πολύ τους πελάτες ραδιοταξί και τις εταιρείες. Μιλήστε μας γι’ αυτά…

Για την Ελλάδα, παρόλη την πολυετή κρίση, οι πελάτες ραδιοταξί έχουν ανοδική πορεία, κάτι στο οποίο έχει συμβάλει η πλατφόρμα της IQTaxi σημαντικά, μεταφέροντας τεχνογνωσία και εμπειρία από την πολυετή και πολυεθνή δραστηριότητά της εταιρίας, με τις πρωτοπόρες παρεχόμενες λύσεις τελευταίας τεχνολογίας στα ραδιοταξί, ώστε να μειωθεί κατά πολύ το λειτουργικό τους κόστος. Μέσα στις δραστηριότητες της εταιρίας ήταν η ολοκλήρωση του project του πανελλαδικού δικτύου 18300, το οποίο εκσυγχρόνισε και βελτίωσε η IQTaxi. Το δίκτυο 18300 εξυπηρετεί 27 πόλεις σε όλη την Ελλάδα οι οποίες διασυνδέονται μέσω της πλατφόρμας της IQTaxi και της εφαρμογής πελάτη ΤΑΧΙ 18300. Έτσι με μία εφαρμογή μπορείτε να καλέσετε ταξί σε όποια από αυτές τις 27 πόλεις της Ελλάδας βρίσκεστε.

Στις Η.Π.Α., πέραν του κύριου έργου της, που είναι οι εταιρίες ταξί, η IQTaxi ανέλαβε και ολοκλήρωσε και ένα project λειτουργίας και υποστήριξης 200 ασθενοφόρων στο κλάδο του paratransit transportation (ιδιωτικά ασθενοφόρα η αλλιώς τα λευκά ταξί), το οποίο αφορά τη διαχείριση και ανάθεση της μεταφοράς ατόμων με προβλήματα υγείας, καθώς και για υγειονομικούς λόγους, στα κατά τόπους κέντρα υγείας. Ήδη η IQTaxi, βρίσκεται στο στάδιο εξέλιξης αυτής της πλατφόρμας με 5 νέους πελάτες, προσθέτοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες με τη λειτουργία smartphones για τους τελικούς χρήστες του συστήματος.

Ένα πρόσθετο project το οποίο λειτουργεί στις Η.Π.Α. και την Ελλάδα είναι η διασύνδεση στόλων με την παγκόσμια εφαρμογή KARHOO, η οποία, όπως και η IQTaxi, λειτουργεί με γνώμονα τη στήριξη των εταιριών ταξί, δίνοντας λύσεις στην αντιμετώπιση του ανταγωνισμού, όπως η UBER. H εταιρία KARHOO είναι ένα startup project με χρηματοδότη τη NISSAN/RENAULT.

Βασίλειος Καρκαμπούνας

Μιλήστε μας και για το πρόγραμμα TaxiOS, το οποίο δημιουργήσατε για την εταιρεία Athena Vision. Περί τίνος πρόκειται ακριβώς;

Παράλληλα στις Η.Π.Α. από τις αρχές του 2018, ξεκίνησε και η μεταφορά τεχνογνωσίας από την μεγαλύτερη παγκόσμια πλατφόρμα ψηφιακού ταξίμετρου Flywheel, μέσω εξαγοράς της από την Athena Vision, ένα επενδυτικό γκρουπ ιδιοκτητών κίτρινων ταξί, με την ανάπτυξη και υποστήριξη του συστήματος “TaxiOS” μέσω της IQTaxi, το οποίο θα δραστηριοποιείται αρχικά στη Νέα Υόρκη με 2.000 κίτρινα ταξί και με άμεση επέκταση και στις υπόλοιπες πολιτείες των Η.Π.Α.. Μέσα στον Αύγουστο το σύστημα ξεκινάει την κανονική του λειτουργία και η IQTaxi έχει αναλάβει και την τεχνική υποστήριξη του προγράμματος μέσω VoIP. To “TaxiOS” είναι μια καινοτόμα πλατφόρμα με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του κλασικού ταξίμετρου και αντικατάσταση αυτού με ψηφιακού μέσω tablets και του κλασικού τρόπου πληρωμών μετρητών μέσω e-wallet της PayPal, καθώς και την διαχείριση των διαφημίσεων στο εξωτερικό του ταξί και της ενημέρωσης του επιβάτη όταν βρίσκεται μέσα στα οχήματα ταξί.

 

Website / Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top