skip to Main Content

Αποκλ. Made in Greece τα Greek Toys από το… Βέλγιο: Η Σοφία, ο Λουίς & η Φωτεινή ανακατασκευάζουν παιχνίδια της αρχαιότητας – Διαδίδουν τον ελληνικό πολιτισμό στην Ευρώπη

Οι Έλληνες διαπρέπουν είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό κι ακόμα κι αν είναι στο εξωτερικό δεν σταματούν ποτέ να προβάλλουν τις ομορφιές της Ελλάδας, την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η περίπτωση του Greek Toys children’s revolution®, ένα εκπαιδευτικό έργο που σκοπό έχει να διδάσκουν στα απανταχού ελληνόπουλα κι όχι μόνο την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Με έδρα το Βέλγιο, η Σοφία Παυλάκη, εμπνευστής του έργου, ο Λουίς Σάντος, ιστορικός τέχνης και εικαστικός και η αδελφή της Φωτεινή αποφάσισαν να διαδώσουν τον ελληνικό πολιστισμό σε όλα τα παιδιά με διασκεδαστικό τρόπο. Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μία σειρά 3D animation, εργαστήρια αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών, το σχέδιο “πλαγγόνα” για την ψηφιακή ανακατασκεύη αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών, καθώς και την τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση του τύμβου Καστά της Αμφίπολης.

Με το project αυτό η Σοφία και οι συνεργάτες της ταξιδεύουν σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε μουσεία και σχολεία, κάνοντας παρουσιάσεις με σκοπό να μεταφέρουν πολύτιμη γνώση στα παιδιά σχετικά με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, χρησιμοποιώντας ως μέσο τα παιχνίδια της αρχαιότητας.

Η Σοφία Παυλάκη, παραγωγός του Greektoys, έδωσε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο MadeinGreece.news.

Tα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Η ιδέα μας ξεκίνησε το 2012 και από τότε το πρόγραμμα υλοποιείται στην Ελλάδα, στο Βέλγιο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
  • Ταξιδεύουμε σε μουσεία στην Ευρώπη με σκοπό την καταγραφή και την ψηφιοποίηση αρχαίων παιχνιδιών και παραδίδουμε εργαστήρια σε σχολεία και μουσεία
  • Οι δράσεις του Greektoys αξιοποιούν τις νέες 3D τεχνολογίες όπως το 3D σχεδιασμό, την τρισδιάστατη σάρωση και την τρισδιάστατη εκτύπωση για τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού, ψηφιοποίηση αρχαίων εκθεμάτων και τη δημιουργία εικονικού μουσείου αρχαίων παιχνιδιών
  • Ένα παράδειγμα είναι το μοντέλο που φτιάξαμε για τον τύμβο Καστά της Αμφίπολης
  • Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτά τα εργαστήρια έχουν διεθνή χαρακτήρα
  • Ο σκοπός είναι να φτάσουν τα αρχαία παιχνίδια σε περισσότερους μαθητές που ζουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό
  • Το 3D περιεχόμενο βοηθάει τα παιδιά να εξερευνούν παραπάνω το αντικείμενο που έχουν μπροστά τους, μιας και έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να δουν λεπτομέρειες που δύσκολα φαίνονται πίσω από μια βιτρίνα
  • το έργο του Greektoys παράγεται για την Ελλάδα και από την Ελλάδα, εφόσον αυτή είναι η πηγή έμπνευσής μας
  • Σύντομα θα “εγκαινιάσουμε” το καινούριο μας εικονικό μουσείο αρχαίων παιχνιδιών

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία του «Greektoys»; Πώς φτάσατε μέχρι εδώ; Ποια τα στάδια, η αφορμή, η έμπνευση, o σκοπός;

Το Greektoys children’s revolution® είναι ένα εκπαιδευτικό έργο με σκοπό να μαθαίνουν τα παιδιά με διασκεδαστικό τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η ομάδα αποτελείται από εμένα, που είμαι παραγωγός του έργου, τον Λούις Σάντος, ιστορικό τέχνης και εικαστικό, και τη Φωτεινή Παυλάκη. Η ιδέα μας ξεκίνησε το 2012 και από τότε το πρόγραμμα υλοποιείται στην Ελλάδα, στο Βέλγιο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αποφασίσαμε να κάνουμε μια 3D σειρά κινουμένων σχεδίων εμπνευσμένα σε αρχαία ελληνικά παιχνίδια.

Έτσι γεννήθηκε το Greektoys, με κεντρικούς χαρακτήρες τον Βαλίο, ένα πήλινο αλογάκι, τη Λίλυ, μια κουδουνίστρα, και τον Φίλωνα, ένα γουρουνάκι-μπιμπερό. Κατά τη διάρκεια της μελέτης για την παραγωγή της σειράς, διαπιστώσαμε ότι τα παιχνίδια μαζί με άλλα καθημερινά αντικείμενα της κλασικής αρχαιότητας, δεν είναι τόσο γνωστά όσο τα μεγάλα έργα της γλυπτικής και της αρχιτεκτονικής. Από τότε λοιπόν αποφασίσαμε να κάνουμε ένα εκπαιδευτικό πρότζεκτ για την προώθηση των αρχαίων παιχνιδιών. Ταξιδεύουμε σε μουσεία στην Ευρώπη με σκοπό την καταγραφή και την ψηφιοποίηση αρχαίων παιχνιδιών και παραδίδουμε εργαστήρια σε σχολεία και μουσεία. Το έργο υποστηρίζεται από αρχαιολόγους και μουσεία οι οποίοι έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και μας δίνουν πρόσβαση στα αρχαία εκθέματα.

Μιλήστε μας για τα πρότζεκτ που υλοποιείτε.

Οι δράσεις του Greektoys αξιοποιούν τις νέες 3D τεχνολογίες όπως το 3D σχεδιασμό, την τρισδιάστατη σάρωση και την τρισδιάστατη εκτύπωση για τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού, ψηφιοποίηση αρχαίων εκθεμάτων και τη δημιουργία εικονικού μουσείου αρχαίων παιχνιδιών. Οι τεχνολογίες αυτές προσφέρουν έναν καινούριο και μοναδικό τρόπο για την προστασία και την προώθηση της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ένα παράδειγμα είναι το μοντέλο που φτιάξαμε για τον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, που είχε μεγάλη προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τότε, το 2014, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για τα καινούρια ευρήματα σχετικά με τον τάφο και ο κόσμος μπορούσε να “επισκεφτεί” το ψηφιακό μοντέλο. Το μοντέλο αυτό δημοσιεύτηκε από το Historia National Geographic, χρησιμοποιήθηκε σε ντοκιμαντέρ I Grifoni di Ascoli Satriano στο Rai Storia, και στο βιβλίο Ancient Greek Civilization των εκδόσεων Wiley Blackwell. Εκτός από τη σειρά κινουμένων σχεδίων που αναφέραμε πριν, υλοποιούμε το σχέδιο “πλαγγόνα”.

Το εγχείρημα αυτό σκοπό έχει να ανακατασκευάσει ψηφιακά τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια. Για πρώτη φορά θα μπορούμε να δούμε πώς ήταν τα αρχαία παιχνίδια στην αρχική τους μορφή. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, προσεγγίζουμε πώς ήταν τα χρώματα των παιχνιδιών και συμπληρώνουμε τα σπασμένα κομμάτια, για να προσφέρουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των εκθεμάτων αυτών, όπως ήταν όταν τα κρατούσαν τα παιδιά πριν 2500 χρόνια.

Διοργανώνετε όμως κι εργαστήρια… Πείτε μας και για αυτά και για την στόχευσή τους και τι ανταπόκριση υπάρχει;

Ναι, κατά καιρούς διοργανώνουμε εργαστήρια αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών όπου τα παιδιά μπορούν να δουν από κοντά αυτά τα παιχνίδια και να ανακαλύψουν: Πώς έχουμε πληροφορίες για τα αρχαία παιχνίδια; Πώς έπαιζαν με αυτά; Ποιος ήταν ο τρόπος κατασκευής; Τι σχέση έχουν με τα σύγχρονα παιχνίδια; Και κυρίως, τα παιδιά φτιάχνουν τα δικά τους παιχνίδια! Τα εργαστήρια μας προσπαθούν να εμπλουτίσουν την παραδοσιακή διαδικασία διδασκαλίας εκμάθησης με έναν ελκυστικό τρόπο που τραβάει την προσοχή των παιδιών, σε μια εποχή όπου η χρήση οπτικοακουστικών μέσων με σύγχρονες συσκευές αποτελεί πλέον υποχρεωτικό κομμάτι στα σχολεία.

Φυσικά η 3D τεχνολογία δεν αντικαθιστά τη φυσική επίσκεψη ή ξενάγηση σε ένα μουσείο, αλλά την εμπλουτίζει. Το 3D περιεχόμενο βοηθάει τα παιδιά να εξερευνούν παραπάνω το αντικείμενο που έχουν μπροστά τους, μιας και έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να δουν λεπτομέρειες που δύσκολα φαίνονται πίσω από μια βιτρίνα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτά τα εργαστήρια έχουν διεθνή χαρακτήρα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλά στο Βέλγιο, στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας των Βρυξελλών, στην Ιρλανδία, στο Ευρωπαϊκό σχολείο του Δουβλίνου, και στην Ελλάδα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Ο σκοπός είναι να φτάσουν τα αρχαία παιχνίδια σε περισσότερους μαθητές που ζουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Αυτά τα εργαστήρια είναι πολύ χρήσιμα για τους Έλληνες μαθητές που ζουν στο εξωτερικό και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε συλλογές ελληνικών εκθεμάτων. Όπως καταλαβαίνετε η ανταπόκριση είναι μεγάλη και οι γονείς και οι δάσκαλοι εκτιμούν αυτήν την προσπάθεια. Επίσης, πολλά πανεπιστήμια και πολιτιστικοί οργανισμοί έχουν δείξει ενδιαφέρον για αυτά τα εργαστήρια και μας καλούν να κάνουμε διαλέξεις και να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Στη δική σας περίπτωση, πώς είναι να επιχειρείς σε κάτι που έχει ελληνικό χαρακτήρα, αλλά σε μία ξένη χώρα;

Βρισκόμαστε στις Βρυξέλλες. Να επιχειρούμε στο εξωτερικό δεν ήταν δύσκολο, επειδή το έργο μας έχει να κάνει με την προώθηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Τα μουσεία και οι επιστήμονες με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί, από την αρχή έχουν αναγνωρίσει και υποστηρίξει τη δουλειά μας. Εξάλλου ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός έχει καθολική σημασία και ενδιαφέρει όλους.

Είστε παιδιά του brain drain; Θα γυρνούσατε ποτέ πίσω στην Ελλάδα;

Παιδιά του brain drain; Ίσως είμαι εν μέρει, με την έννοια ότι σπούδασα στην Ελλάδα και έφυγα στο εξωτερικό σε μια συγκεκριμένη περίοδο, αλλά αυτό έχει να κάνει με μια προσωπική επιλογή και όχι λόγω της κρίσης. Από την άλλη, το έργο του Greektoys παράγεται για την Ελλάδα και από την Ελλάδα, εφόσον αυτή είναι η πηγή έμπνευσής μας. Εννοείται ότι θα γυρνούσαμε στην Ελλάδα, εξάλλου δεν έχουμε φύγει τελείως, πάντα χρειάζεται να πάμε είτε για παρουσιάσεις, είτε για εργασίες σε ελληνικά μουσεία, κτλ. Στην Ελλάδα έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε με το έργο μας και μας ενδιαφέρει να είμαστε εκεί.

Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το Greektoys; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;

Υπάρχουν πολλά σχέδια για το άμεσο μέλλον. Σύντομα θα “εγκαινιάσουμε” το καινούριο μας εικονικό μουσείο αρχαίων παιχνιδιών. Το εγχείρημα φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τα σημαντικότερα εκθέματα αρχαίων παιχνιδιών από τις συλλογές διάφορων μουσείων στον κόσμο και να είναι προσβάσιμα σε όλους. Επίσης, το Greektoys έχει σκοπό να φτάσει σε όσα περισσότερα παιδιά μπορεί και να επεκτείνει τα εργαστήρια του σε άλλες χώρες. Η δουλειά μας είναι να κάνουμε τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια γνωστά σε ένα ευρύτερο κοινό για να τα αγαπήσει όπως τα αγαπάμε κι εμείς.

WHO IS WHO

Η Σοφία Παυλάκη είναι παραγωγός του Greektoys. Έχει σπουδάσει Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και έκανε μεταπτυχιακό στα Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής. Εργάζεται στο Βέλγιο στη μεγαλύτερη βελγική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Greektoys / Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top