skip to Main Content

Αποκλ. Made in Greece το «Δεκαράκι»: Το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο από 100% Μοσχάτο Τυρνάβου – Ο «βασιλιάς» στην παράδοση

Τύρναβος και τσίπουρο είναι έννοιες ταυτόσημες όταν μιλάμε για το «Δεκαράκι», ένα 100% Made in Greece τσίπουρο που διακρίνεται τόσο για την γευστική εμπειρία που μας προσφέρει όσο και για την υψηλή ποιότητά του που αποτελεί υπόδειγμα.

Το «Δεκαράκι» είναι το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο από 100% Μοσχάτο Τυρνάβου, το οποίο σήμερα βρίσκεται στη 2η θέση στην κατηγορία του στην προτίμηση των καταναλωτών. Τίποτα βέβαια δεν γίνεται τυχαία, αφού από πίσω κρύβεται μία συγκροτημένη προσπάθεια χρόνων γι’ αυτό το μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Στην οικογένεια των Μονοποικιλιακών Αποσταγμάτων το «Δεκαράκι» υποδέχεται και τα δύο «αδερφάκια» του, το Δεκαράκι Μαλαγουζιά και το Δεκαράκι Ροδίτης.  Εξίσου μοναδικά σε γεύσεις έρχονται για  να καλύψουν όλα τα γούστα, ακόμη και τους πιο αυστηρούς ουρανίσκους.

 Οι άνθρωποι που με μεράκι φτιάχνουν το «Δεκαράκι» μίλησαν στο MadeinGreece.news για την ιστορία του σημειώνοντας ότι το Δεκαράκι «γεννήθηκε» το 2014 στον Τύρναβο, την ιδιαίτερη πατρίδα του εκλεκτού αποστάγματος γι’ αυτό Τύρναβος και τσίπουρο δεν θεωρούνται τυχαία έννοιες ταυτόσημες. Η ιδέα πίσω από το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι Μοσχάτο ήταν η προσφορά στον καταναλωτή ενός αποστάγματος εξαιρετικής ποιότητας, που θα διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα της κατηγορίας του ως προς τα συστατικά του –μιλάμε για το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο από 100% Μοσχάτο Τυρνάβου -όσο και ως προς τις περιστάσεις κατανάλωσής του. Το Δεκαράκι αγαπήθηκε πολύ γρήγορα από τους καταναλωτές, περνώντας στην 2η θέση στη κατηγορία του τσίπουρου, διανύοντας ακόμα και σήμερα την φάση της ανάπτυξης.

Τέσσερα χρόνια μετά το Δεκαράκι Μοσχάτο, δημιουργήθηκαν ακόμη δύο γεύσεις μονοποικιλιακών αποσταγμάτων Δεκαράκι, η Μαλαγουζιά και ο Ροδίτης. Οι ποιοτικές και γευστικές ιδιαιτερότητές τους είναι μοναδικές. Μετά την επιτυχία που γνώρισε στους λάτρεις του τσίπουρου το μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι Μοσχάτο, ένα απόσταγμα στέμφυλων αποκλειστικά από την εκλεκτή ποικιλία Μοσχάτου σταφυλιού, ήρθε η ώρα για το Δεκαράκι να δημιουργήσει καινούργια μονοποικιλιακά αποστάγματα με την υπογραφή του. Το καλοκαίρι του 2018, λοιπόν και ύστερα από πολλές δοκιμές δημιουργήθηκε η πρώτη Οικογένεια Μονοποικιλιακών Αποσταγμάτων Δεκαράκι με δύο νέα μέλη: το Δεκαράκι Μαλαγουζιά και το Δεκαράκι Ροδίτης. 

 

Το τσίπουρο «Δεκαράκι Μαλαγουζιά», παράγεται μόνο από Μαλαγουζιά σταφύλι και διακρίνεται για τον ιδιαίτερο, κομψό, ανθικό αρωματικό του χαρακτήρα. Με το εξαιρετικό άρωμα και την υψηλή του ποιότητα, αποτελεί αντιπροσωπευτικό μέλος της οικογένειας Δεκαράκι μονοποικιλιακά αποστάγματα.

Το τσίπουρο «Δεκαράκι Ροδίτης», παράγεται μόνο από Ροδίτη σταφύλι και ξεχωρίζει για τα λεμονάτα και φρουτώδη αρώματά του. Ο αρμονικός του χαρακτήρας γίνεται αισθητός από την πρώτη γουλιά, κάτι που τον κάνει εξαιρετικό σύντροφο σε κάθε περίσταση. Το Δεκαράκι από την εξαιρετική ποικιλία Ροδίτης ξεχωρίζει για την ισορροπία στα αρώματα του τσίπουρου.

Τα Μονοποικιλιακά Αποστάγματα Δεκαράκι με τις ξεχωριστές γεύσεις τους, μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα, να συνοδεύσουν εκλεκτούς μεζέδες και να σταθούν η αφορμή για στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης της παρέας.

Τα Μονοποικιλιακά Αποστάγματα Δεκαράκι από την πρώτη στιγμή έτυχαν θερμής υποδοχής από τους καταναλωτές. Οι λάτρεις των εκλεκτών αποσταγμάτων αναγνωρίζουν την αυθεντικότητά τους, τον διαφορετικό, φίνο και αρωματικό χαρακτήρα τους και τα αναζητούν τόσο στις ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία, όσο και στις κάβες και τα σούπερ μάρκετ για να τα απολαύσουν στο σπίτι τους. Από τα θετικά σχόλια των καταναλωτών επιβεβαιώνεται ότι τα Μονοποικιλιακά Αποστάγματα Δεκαράκι ήρθαν να καλύψουν ένα «κενό» που υπήρχε μέχρι χθες στην αγορά.

Όσο για την ελληνικότητά τους; Τα Μονοποικιλιακά Αποστάγματα Δεκαράκι προέρχονται μόνο από υψηλής ποιότητας ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, ενώ φέρουν δικαιωματικά τον τίτλο «ο βασιλιάς στην παράδοση» λόγω της διαδικασίας απόσταξής τους και του αρωματικού χαρακτήρα τους. Μια παράδοση μακρόχρονη που συντελείται μέσα από τη διαδικασία πολλαπλής επαναπόσταξης με υπομονή, μέσα σε ελληνικούς, χειροποίητους χάλκινους άμβυκες. Παράλληλα η τέχνη στα «κοψίματα» -δηλαδή ποιό μέρος της καρδιάς του αποστάγματος απομονώνεται και επαναποστάζεται σε κάθε τμήμα της πολλαπλής επαναπόσταξης- τελειοποιεί το προϊόν και δημιουργεί ανώτερης ποιότητας αποστάγματα. Μια καθ’ όλα παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής με σεβασμό στην ελληνική πρακτική της απόσταξης.

«Η γευσιγνωσία συναντά για πρώτη φορά το τσίπουρο», είναι το motto της πρώτης οικογένειας Μονοποικιλιακών Αποταγμάτων Δεκαράκι. Όποια από τις τρεις γεύσεις κι αν διαλέξει κανείς, το Δεκαράκι έχει τα δικά του, μοναδικά χαρακτηριστικά.

 

-Μοσχάτο το εκρηκτικό: Το Δεκαράκι από Μοσχάτο Τυρνάβου έχει έναν διακριτό, αρωματικό χαρακτήρα που χαρίζει μια εκρηκτική απόλαυση γεύσης. Έχει όψη καθαρή, κρυστάλλινη, άχρωμη με πυκνά δάκρυα που κατεβαίνουν με μέτρια ταχύτητα. Είναι καθαρό, έντονο, χωρίς παλαίωση με αρώματα που θυμίζουν σύκο, σταφίδα, καρύδι, τριαντάφυλλο και γαρύφαλλο. Η γεύση του είναι ξηρή, ζεστή με πλούσιο σώμα και θυμίζει σύκο, σταφίδα, καρύδι, αχλάδι, περγαμόντο, τριαντάφυλλο και γαρύφαλλο. Απόσταγμα ισορροπημένο, πολύπλοκο, με μακρά επίγευση. Το «Δεκαράκι Μοσχάτο» πίνεται δροσερό, στους 10°C, και συνοδεύεται άριστα από εκλεκτούς τυρναβίτικους -και όχι μόνο- μεζέδες. Απολαύστε το παρέα με μανούρι ψητό, παραδοσιακές πίτες με κίτρινα τυριά, τηγανιές και φυσικά με πικάντικους κρεατικούς μεζέδες όπως απάκι και λουκάνικο, καθώς και με καλομαγειρεμένα ψητά με σάλτσες.

-Μαλαγουζιά η αρχοντική: Το Δεκαράκι από Μαλαγουζιά αναδεικνύει τα κομψά αρώματα της εκλεκτής αυτής ποικιλίας. Έχει όψη καθαρή, κρυστάλλινη, άχρωμη με πυκνά δάκρυα που κατεβαίνουν με μέτρια ταχύτητα. Το άρωμά του είναι έντονα και θυμίζει εσπεριδοειδή, λευκά λουλούδια, ροδάκινο και βερίκοκο, μέλι, λεμόνι και πράσινο μήλο. Η γεύση του είναι ξηρή, ζεστή, με μέτριο σώμα και θυμίζει εσπεριδοειδή, λευκά λουλούδια όπως γαρδένια, γιασεμί, αγιόκλημα καθώς και νότες από μέλι, λεμόνι, πράσινο μήλο, ροδάκινο και βερίκοκο. Απόσταγμα ιδιαίτερα ανθικό, με αρώματα που μεγεθύνονται στο στόμα και επιμένουν στην επίγευση.  Το «Δεκαράκι Μαλαγουζιά» πίνεται δροσερό, στους 10°C, και συνοδεύεται άριστα από νόστιμα ξινά ή λιπαρά πιάτα. Απολαύστε το ευχάριστα με θαλασσινά και ψάρια σχάρας. Δοκιμάστε επίσης να το απολαύσετε με καπνιστά, παστά ψάρια, αρωματισμένα με λεμόνι.

-Ροδίτης ο αρμονικός: Το Δεκαράκι από την εξαιρετική ποικιλία Ροδίτης (Αλεπού), ξεχωρίζει για την ισορροπία στα αρώματα του τσίπουρου. Η όψη του είναι καθαρή, κρυστάλλινη, άχρωμη με πυκνά δάκρυα που κατεβαίνουν με μέτρια ταχύτητα. Ο ήπιος χαρακτήρας του έχει αρώματα μελιού (πετιμέζι), λεμονιού και μπανάνας. Έχει ελαφρύ προς μέτριο σώμα και είναι ένα απόσταγμα ξηρό με στρογγυλή, γεμάτη και μαλακή γεύση. Το «Δεκαράκι Ροδίτης» πίνεται δροσερό, στους 10°C, και συνοδεύεται άριστα από κάθε φύσεως μεζέ, καθώς το ευκολόπιοτο Δεκαράκι Ροδίτης προσφέρει αμέτρητους συνδυασμούς με φαγητό. Απολαύστε το παρέα με τηγανητά, μαριναρισμένα θαλασσινά, ελαφριές σαλάτες, αλοιφές, καθώς και με φίνα ψητά της ώρας!

 

Το Δεκαράκι ενώνει την παρέα και συνιστά το εμβληματικό ποτό-σήμα κατατεθέν της ελληνικής φιλοξενίας, αφού κάθε τσούγκρισμα είναι κι ένα ζεστό καλωσόρισμα.

Δεκαράκι / Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top