skip to Main Content

Made in Greece η “Yanni’s Olive Grove”: Aπό το τυποποιητήριο 30τ.μ. στην Χαλκιδική, στα 1.000τ.μ. & στο top100 παγκοσμίως – Αγουρέλαια που καταπολεμούν το Αλτσχάιμερ

Σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό της Χαλκιδικής, τη Νέα Ποτίδαια, εκεί όπου βρίσκονται περί τα 6.500 ελαιόδεντρα τοπικών ποικιλιών, χτίστηκαν τα θεμέλια μία επιχείρησης που έμελλε να κατακτήσει τις 4 Ηπείρους στο χώρο της παραγωγής προϊόντων συσκευασμένου ελαιολάδου και ελιάς. Η οικογενειακή επιχείρηση “Yanni’s Olive Grove” του Γιάννη Προδρόμου και της Εύη Ψούνου -Προδρόμου, σήμερα είναι μία από τις πιο καινοτόμες μονάδες παραγωγής ΠΟΠ ελιάς Χαλκιδικής, αγουρέλαιου ΠΟΠ Χαλκιδικής και μιας σειρά αγουρέλαιων και Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων ανώτατης ποιότητας.

Και μολονότι τα πρώτα χρόνια στο επικέντρο βρισκόταν το αγουρέλαιο, πάνω στο οποίο επένδυσαν αποδίδοντάς του, με καινοτόμες καλλιεργητικές τεχνικές, μοναδικά υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά – μεταξύ αυτών έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί ανθρώπους με άνοια – το ανήσυχο πνεύμα του Γιάννη και της Εύης δεν τους άφησε στάσιμους, αλλά τους έδωσε την ώθηση να καινοτομήσουν παράγοντας το καινοτόμο παγκοσμίως «Sweet Olive Snack», το οποίο δημιούργησαν και λανσάρισαν στην παγκόσμια αγορά  με πολύ κόπο, αγάπη και περίσσιο μεράκι.

Το καινοτόμο σνακ ελιάς χωρίς αλάτι αλλά με…γλυκιά γεύση που δημιούργησαν, κατακτά τις απαιτητικές αγορές του Καναδά, της Βόρειας Αμερικής και της Ιαπωνίας, ενώ σύντομα θα κάνει την εμφάνισή του και στην Ευρώπη.

Πως τα κατάφεραν όλα αυτα; Εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα δικά τους ελαιόδεντρα, ένα έξυπνο καλλιεργητικό πρόγραμμα, την ευφυή ελαιοκαλλιέργεια, που τους απέφερε όχι μόνο αύξηση της ποσότητας του παραγόμενου καρπού, αλλά της ποιότητας για τα τελικά προϊόντα τους.

Όλο αυτό βέβαια δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη χωρίς την ενίσχυση της δραστηριότητά τους μέσω της συνεργασίας που ξεκίνησαν με την GAIA Επιχειρείν, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, το Κολεγίο Περρωτής και το Κέντρο Ελιάς ΚΡΙΝΟΣ.

Η Εύη Ψούνου -Προδρόμου, μίλησε αποκλειστικά στο MadeinGreece.news για το φιλόδοξο σχέδιο, το όραμα, τα στάδια υλοποίησής του, αλλά και τις δυσκολίες στην επιτυχημένη αυτή διαδρομή. 

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Μόλις το 2012 αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε την παραγωγή μας, τυποποιώντας την οι ίδιοι, διότι ως τότε την πουλούσαμε ως νωπό καρπό στα τοπικά εργοστάσια, που ασχολούνται με την επεξεργασία και τυποποίηση της πράσινης ελιάς.
  • Ενώ στο ελαιόλαδο ο ανταγωνισμός ήταν σχεδόν ανύπαρκτος, εάν σκεφτούμε, ότι από τους περίπου 250-300.000 τόνους ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, η Χαλκιδική παράγει μέσο όρο 7.000 τόνους. Οπότε εκεί υπήρξε η ευκαιρία για εμάς να επιχειρήσουμε.
  • Λόγω των υγειοπροστατευτικών χαρακτηριστικών τους, η εταιρεία μας είναι ο μοναδικός χορηγός της πρώτης παγκόσμιας μελέτης σε ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή, η οποία είναι η πρόδρομος της νόσου Alzheimer και η οποία τελείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Alzheimer, την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και το τμήμα φαρμακογνωσίας του ΚΠΑ.
  • Σκεπτόμενοι και πάλι ανατρεπτικά πέρα από το αυτονόητο, το οποίο όλοι ακολουθούσαν, αναρωτηθήκαμε γιατί να μην φτιάξουμε ένα προϊόν ελιάς διαφορετικό, χωρίς αλάτι με γλυκιά γεύση. Κάτι που ως τότε δεν υπήρχε στην αγορά. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε μία νέα κατηγορία επιτραπέζιας ελιάς.
  • Κατά την διάρκεια της διετούς έρευνας μας, μπορέσαμε να αναπτύξουμε μία συνταγή που μας επέτρεψε να εκπυρηνώσουμε την μαύρη ελιά Χαλκιδικής και να την κόψουμε στην μέση, ώστε να ελέγξουμε και να αποφύγουμε την ύπαρξη θραυσμάτων.
  • Χωρίς να θέλω να κουράσω παραπάνω, θα πρέπει να τονίσω, ότι ξεκινήσαμε το 2012 από ένα μικρό τυποποιητήριο 30τ.μ. στην Νέα Ποτίδαια και σήμερα πέντε χρόνια μετά, βρισκόμαστε σε πάνω από 1000τ.μ κτηριακές εγκαταστάσεις στην Νέα Τένεδο.
  • Μετά από πρόταση του Κέντρου Ελιάς Κρίνος εφαρμόσαμε, ως μοναδικός ελαιοκαλλιεργητής στην Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια σε συνεργασία με τον ελληνικό εθνικό φορέα ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ένα νέο για την χώρα μας καλλιεργητικό πρόγραμμα. Την ευφυή ελαιοκαλλιέργεια.
  • Μετά από πορεία 5 ετών, είμαστε περήφανοι που έχουμε κατακτήσει πάνω από 45 διεθνή βραβεία ποιότητας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς του κόσμου. Καταφέρνοντας να βάλουμε την εταιρεία μας και τα τρία είδη αγουρέλαιων της στην παγκόσμια λίστα των TOP 100 σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη (World Ranking EVOOS 2016), μπορέσαμε να επιτύχουμε κάτι κορυφαίο.

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της Yanni’s Olive Oil; Πώς φτάσατε μέχρι εδώ; (στάδια, αφορμή, έμπνευση);

Ο σύζυγος μου Γιάννης και εγώ, είμαστε όλη μας την ζωή ελαιοκαλλιεργητές και οι ιδιόκτητοι ελαιώνες μας με πάνω από 6.500 ελαιόδεντρα των τοπικών ποικιλιών, βρίσκονται στην Νέα Ποτίδαια, στην είσοδο της πρώτης χερσονήσου της Χαλκιδικής, στην Βόρεια Ελλάδα.

Η ύπαρξη της εταιρείας μας YANNI’S OLIVE GROVE, η οποία ασχολείται με την παραγωγή και τυποποίηση αγουρελαίων και προϊόντων ελιάς, είναι άμεσα συνδεδεμένη αρχικά:

– με το Κολέγιο Περρωτής, αφού ο Γιάννης είναι απόφοιτος του τμήματος ελαιοκομίας (αποφάσισε να φοιτήσει στην ηλικία των 47 ετών).

– επίσης με το τμήμα Χημείας Τροφίμων του Κολεγίου, αφού η ανάπτυξη νέων προϊόντων γίνεται σε συνεργασία μαζί του.

– και με το Κέντρο Ελιάς Κρίνος, αφού οι καλλιεργητικές μας πρακτικές επιβλέπονται από αυτό.

Μόλις το 2012 αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε την παραγωγή μας, τυποποιώντας την οι ίδιοι, διότι ως τότε την πουλούσαμε ως νωπό καρπό στα τοπικά εργοστάσια, που ασχολούνται με την επεξεργασία και τυποποίηση της πράσινης ελιάς. Αναγνωρίσαμε αμέσως, ότι για παραγωγούς στην δική μας μικρή κλίμακα μοναδικό όπλο είναι η ανώτατη δυνατή ποιότητα, η οποία επιτεύχθηκε, μέσα από την συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης της διαδικασίας παραγωγής, της στενής συνεργασίας με την επιστημονική κοινότητα και τέλος την επιβεβαίωση μέσα από μια σειρά πιστοποιήσεων από επίσημους διαπιστευμένους φορείς.

Βασική πεποίθηση και των δύο μας ήταν η δημιουργία μίας γερής βάσης, ώστε να χτίσουμε επάνω σε αυτή ισχυρά θεμέλια για την εταιρεία μας.

Η προϊόντική σας γκάμα αποτελείται από μια σειρά αγουρελαίων και εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων ανώτατης ποιότητας, αλλά και τα “sweet olive snacks”. Μιλήστε μας για τα προϊόντα σας, ποια τα καινοτόμα χαρακτηριστικά τους;

Ενώ ζούμε στην Χαλκιδική, η οποία παράγει πάνω από το μισό της εθνικής παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς, εμείς αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε πρώτα προϊόντα συσκευασμένου ελαιολάδου και όχι ελιάς. Βέβαια αυτή η απόφαση δεν ήταν τυχαία. Στην επιτραπέζια ελιά ο ανταγωνισμός ήταν τεράστιος στην περιοχή μας, διότι υπήρχαν απέναντί μας πάνω από 80 εργοστάσια μεταποίησης ελιάς, τα οποία ήταν ήδη καταξιωμένα, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων που επεξεργάζονταν. Θα ήταν λοιπόν πολύ δύσκολο, να κατακτήσουμε έστω και ένα μικρό μέρος της αγοράς. Ενώ στο ελαιόλαδο ο ανταγωνισμός ήταν σχεδόν ανύπαρκτος, εάν σκεφτούμε, ότι από τους περίπου 250-300.000 τόνους ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, η Χαλκιδική παράγει μέσο όρο 7.000 τόνους. Οπότε εκεί υπήρξε η ευκαιρία για εμάς να επιχειρήσουμε.

Ως τότε οι περισσότεροι παραγωγοί, μαζί τους και εμείς, ελαιοποιούσαν τις ελιές που δεν ήταν κατάλληλες για να πουληθούν ως νωπή επιτραπέζια ελιά. Όμως είναι γνωστό, ότι η υποβαθμισμένη πρώτη ύλη δίνει κακής ποιότητας τελικό προϊόν. Εφαρμόζοντας πιστά τις υποδείξεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρηματικότητας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής δημιουργήσαμε μια σειρά αγουρελαίων από τις τοπικές ποικιλίες ελιάς Χαλκιδικής.

Με την ευκαιρία αυτή, θα πρέπει να επισημάνω, ότι τα αγουρέλαια μας, έχουν υψηλότατα επίπεδα πολυφαινολών και φυσικών αντιοξειδωτικών, σε σχέση με τα συμβατικά ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα σύμφωνα με Μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Λόγω των υγειοπροστατευτικών χαρακτηριστικών τους, η εταιρεία μας είναι ο μοναδικός χορηγός της πρώτης παγκόσμιας μελέτης σε ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή, η οποία είναι η πρόδρομος της νόσου Alzheimer και η οποία τελείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Alzheimer, την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και το τμήμα φαρμακογνωσίας του ΚΠΑ. Τα θετικότατα αποτελέσματα του πρώτου από τους τρείς ετήσιους κύκλους της μελέτης ανακοινώθηκαν από την καθηγήτρια Ιατρικής του ΑΠΘ κυρία Μαγδαληνή Τσολάκη, μόλις την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και θα δημοσιευθούν άμεσα σε διεθνές αναγνωρισμένο ιατρικό περιοδικό.

Σε μία αρρώστια που οδηγεί τον άνθρωπο στο σκοτάδι της λήθης, τα αγουρέλαια μας ήταν ικανά να δώσουν μία ακτίδα φωτός και ελπίδας στον ανθρώπινο πόνο. Για τον Γιάννη και εμένα αυτό ήταν η μεγαλύτερη επιβράβευση.

Πως έγινε η μετάβαση από τα λάδια στα καινοτόμα σνακ «Sweet Olive Snack»;

Το ανήσυχο δημιουργικό πνεύμα δεν μπορούσε να αφήσει και άλλο χρόνο την επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής στο παρασκήνιο για εμάς. Το προφανές ήταν, ότι η ελιά Χαλκιδικής είναι ένα εξαιρετικό προϊόν, το οποίο πωλείται κατά βάση αλμυρό.

Σκεπτόμενοι και πάλι ανατρεπτικά πέρα από το αυτονόητο, το οποίο όλοι ακολουθούσαν, αναρωτηθήκαμε γιατί να μην φτιάξουμε ένα προϊόν ελιάς διαφορετικό, χωρίς αλάτι με γλυκιά γεύση. Κάτι που ως τότε δεν υπήρχε στην αγορά. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε μία νέα κατηγορία επιτραπέζιας ελιάς.

Βέβαια άλλο να το λες και άλλο να το κάνεις!

Κάθε τι έπρεπε να σχεδιαστεί με προσοχή σε ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο. Η φιλοσοφία του προϊόντος βασίζεται στην μεσογειακή υγιεινή διατροφή. Επιλέξαμε την μορφή healthy snacking ιδανική για όλες τις ώρες της ημέρας. Φαινομενικά εμφανίζεται κάτι απλό και εύκολο, όμως πιστέψτε με, δεν ήταν. Μετά από άπειρες προσπάθειες, σκληρή δουλειά, αφοσίωση, επιμονή με πολύ μικρά οικονομικά αποθέματα (μην ξεχνάτε είμαστε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες) και σχεδόν δύο χρόνια έρευνας, μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μία μοναδική συνταγή.

Είμαστε πλέον περήφανοι για την σειρά προϊόντων μας «SWEET OLIVE SNACK».

Αυτά τα προϊόντα έχουν τα παρακάτω μοναδικά χαρακτηριστικά:

– είναι 100% φυσικά προϊόντα, χωρίς συντηρητικά,

– χωρίς καθόλου υγρά, λακτόζη και γλουτένη,

– με χαμηλή αλατότητα κάτω από 1%,

– περιέχουν ελιές με γλυκιά γεύση, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης,

– με υψηλή ενέργεια και πολύ χαμηλά λιπαρά,

– η διάρκεια ζωής τους είναι 12 μήνες και περιέχουν τροποποιημένη ατμόσφαιρα,

– οι ελιές είναι εκπυρηνομένες και κομμένες στην μέση, ώστε μετά από διπλό οπτικό έλεγχο μειώσαμε στο ελάχιστο τα θραύσματα των κουκουτσιών, κάτι που θεωρείται απαραίτητο σε ένα σνακ.

– Το ιδανικό για επαφή με ελαιούχα προϊόντα και ελαφρύ και εύκολο στην χρήση σακουλάκι, προσφέρεται σε διαφορετικούς συνδυασμούς με κύρια βάση την γλυκιά πράσινη και μαύρη ελιά Χαλκιδικής.

– το αποτέλεσμα της γευστικής δοκιμής τους είναι μία ευχάριστη και γλυκιά επίγευση.

Αυτό το προϊόν μπορεί να καταναλωθεί ως συνοδευτικό μπύρας ή ποτού, ως ορεκτικό, στο γραφείο ως ελαφρύ γεύμα, στο σχολείο ως ένα υγιεινό σνακ για παιδιά, από αθλητές ή χορτοφάγους. Επίσης ως συστατικό στην σαλάτα ή και μέσα στο γιαούρτι. Επίσης ως συστατικό γέμισης σε λαχανικά όπως π.χ. τα γεμιστά και ψητά πουλερικά όπως π.χ. για την γέμιση γαλοπούλας. Πάνω από όλα όμως μπορεί να καταναλωθεί ελεύθερα από μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα λόγω προβλημάτων υγείας, δεν μπορούσαν να φάνε ελιές, λόγω της περιεκτικότητας τους σε αλάτι.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να επισημάνω και κάτι νέο, το οποίο αφορά την μαύρη ελιά. Κατά την διάρκεια της διετούς έρευνας μας, μπορέσαμε να αναπτύξουμε μία συνταγή που μας επέτρεψε να εκπυρηνώσουμε την μαύρη ελιά Χαλκιδικής και να την κόψουμε στην μέση, ώστε να ελέγξουμε και να αποφύγουμε την ύπαρξη θραυσμάτων.

Έτσι λοιπόν ως τελικό αποτέλεσμα έχουμε, στη περίπτωση των DRIED SNACK μία θρούμπα χωρίς κουκούτσι και στην περίπτωση των NATURAL SNACK έχουμε μία μεγαλογραφία της εκπυρηνομένης Καλαμών.

Και στις δύο παραπάνω κατηγορίες μπορούμε να έχουμε την ελιά, είτε απλώς με χαμηλό αλάτι είτε με χαμηλό αλάτι και γλυκιά. Βασικό όμως είναι ότι μπορούμε να την έχουμε διαθέσιμη σε όλη την διάρκεια του έτους.

Ποιο από τα προϊόντα σας σημειώνει τις πιο δυνατές πωλήσεις;

Παρουσιάζοντας συνολικά τα προϊόντα της YANNI’S OLIVE GROVE, αρχικά βλέπουμε τα τρία μονοποικιλιακά αγουρέλαια μας, προερχόμενα από τις τοπικές ποικιλίες Αγριελιά μπολιασμένη, Γαλανή και τέλος το ΠΟΠ Αγουρέλαιο Χαλκιδικής από την Χονδροελιά Χαλκιδικής. Ακολουθούν τα σνακ ελιάς, τα οποία προέρχονται από την ποικιλία Χονδροελιά Χαλκιδικής .

Κορωνίδα τους είναι τα DRIED SNACK είτε σε συνδυασμό με αποξηραμένα κράνμπερι και μαύρη σταφίδα είτε μόνο με ελιά πράσινη ή μαύρη Χαλκιδικής. Ακολουθούν τα NATURAL SNACK, τα οποία διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Τα χαμηλής αλατότητας με κάτω από 1% περιεκτικότητα σε αλάτι και τα γλυκά χαμηλής αλατότητας, τα οποία κατά την επεξεργασία τους μπορούν να αποκτήσουν γλυκιά γεύση. Και οι δύο κατηγορίες παράγονται με πράσινη ή μαύρη ελιά Χαλκιδικής.

Χωρίς να θέλω να κουράσω παραπάνω, θα πρέπει να τονίσω, ότι ξεκινήσαμε το 2012 από ένα μικρό τυποποιητήριο 30τ.μ. στην Νέα Ποτίδαια και σήμερα πέντε χρόνια μετά, βρισκόμαστε σε πάνω από 1000τ.μ κτηριακές εγκαταστάσεις στην Νέα Τένεδο. Αυτό έγινε με μεγάλο κόπο από την δική μας μεριά, αλλά και με μεγάλη βοήθεια.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες του Κέντρου ελιάς Κρίνος και του Κολεγίου Περρωτής, διότι με την γνώση και την εμπειρία τους, βοήθησαν την εταιρεία μας ώστε να αναπτυχθεί και να αποκτήσει εξωστρεφή χαρακτήρα.

Καινοτομία στα προϊόντα, καινοτομία και στην παραγωγική διαδικασία. Εφαρμόζετε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στις καλλιέργειές σας ένα τριετές πρόγραμμα «ευφυούς γεωργίας ακριβείας». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη, τι αλλαγές εισάγει στην καλλιεργητική διαδικασία και τι έχετε πετύχει από την μέχρι τώρα εφαρμογή του;

Μετά από πρόταση του Κέντρου Ελιάς Κρίνος εφαρμόσαμε, ως μοναδικός ελαιοκαλλιεργητής στην Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια σε συνεργασία με τον ελληνικό εθνικό φορέα ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ένα νέο για την χώρα μας καλλιεργητικό πρόγραμμα. Την ευφυή ελαιοκαλλιέργεια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα:

– την μείωση του κόστους παραγωγής, λόγω της ελεγχόμενης λίπανσης, φυτοπροστασίας και άρδευσης.

– την αύξηση της ποιότητας του παραγόμενου νωπού καρπού ελιάς και

– την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, διότι εάν ένας αγρότης δεν φροντίσει το χωράφι του με τον καλύτερο τρόπο, δεν θα έχει απόδοση καρπού την επόμενη χρονιά.

Ταυτόχρονα σε συνεργασία με το Κέντρο Ελιάς Κρίνος μέσα από ένα τριετές πιλοτικό πρόγραμμα διαφυλλικής λίπανσης καταφέραμε να αυξήσουμε εκτός της ποιότητας και την ποσότητα του παραγόμενου καρπού.

Η συγκομιδή γίνεται μόνο με τα χέρια και ο καρπός μεταφέρεται μέσα σε ελάχιστες ώρες μέσα σε αεριζόμενα πλαστικά τελάρα στον χώρο του διαλογέα. Εκεί οι ελιές περνούν διαλογή κα αμέσως μεταφέρονται με αεριζόμενα πλαστικά παλετοκιβώτια στο ελαιουργείο, εάν πρόκειται να ελαιοποιηθούν ή στην μονάδα επεξεργασίας τους, αν πρόκειται να τυποποιηθούν ως επιτραπέζιες.

Τι παραγωγική δυνατότητα παρουσιάζετε το χρόνο και τι ποικιλίες ελιάς διαθέτετε;

Η παραγωγική μας δυνατότητα σήμερα ανέρχεται σε περίπου 300 τόνους πράσινης νωπής ελιάς ετησίως, των αγουρελαίων μας ανέρχονται σε ποσότητα περίπου 20 τόνων ετησίως και των σνακ ελιάς σε περίπου 800.000 τεμάχια ετησίως. Φυσικά η παραγωγική δυνατότητα στα σνακ έχει άμεσα αυξητική πορεία, λόγω των νέων μηχανημάτων που περιμένουμε.

Ήδη τα καινοτόμα σνακ, αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα σας έχουν κατακτήσει τις ξένες αγορές. Πόσο σημαντική είναι η εξαγωγική δραστηριότητα για την εξέλιξη της εταιρείας σας και σε ποιες χώρες δίνετε το παρόν;

Τα αγουρέλαια σήμερα είναι το κύριο εξαγώγιμο προϊόν μας, αλλά σε πολύ σύντομο χρόνο θεωρούμε, ότι οι πωλήσεις από τα σνακ γλυκιάς ελιάς θα είναι πολλαπλάσιες των αγουρελαίων.

Αισθανόμαστε μεγάλη τιμή, που ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ελληνικών τροφίμων στην Βόρεια Αμερική, η εταιρεία KRINOS FOODS μας εμπιστεύθηκε, επενδύοντας στα προϊόντα μας και δημιουργώντας ετικέτα private label με τα παραπάνω προϊόντα και σήμερα τα σνακ γλυκιάς ελιάς, να βρίσκονται τοποθετημένα στα ράφια καταστημάτων πέρα από τον Ατλαντικό. Κύριες χώρες πώλησης των προϊόντων μας είναι ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και την επόμενη χρονιά θα κάνουμε την είσοδό μας στον Ευρωπαϊκό Βορρά.

Τι σημαίνει επιτυχία και καινοτομία για εσάς; Υπήρξαν στιγμές αποθάρρυνσης στην προσπάθειά σας που αργότερα έγιναν νίκες;

Όλα όσα ανέφερα ως τώρα, ήταν το εύκολο μέρος. Κάθε τι εξαρτιόταν μόνο από εμάς και την διάθεση και θέληση μας, για αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας στους ελαιώνες. Με απλά λόγια, κρατήσαμε ότι κάναμε σωστό ως τότε και διορθώσαμε προς το καλύτερο, ότι οι ειδικοί επιστήμονες μας συνέστησαν.

Η δημιουργία των προϊόντων μας ήταν ένας δρόμος πολύ δύσκολος, που απαιτούσε κόπο και προσπάθεια, επένδυση χρήματος, αλλά πάνω από όλα ανοιχτό μυαλό.

Είχαμε ένα πολύ απλό, αλλά μεγάλο όνειρο! Να αποδείξουμε στον κόσμο ότι η Χαλκιδική παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα από τις τοπικές ποικιλίες ελιάς. Προϊόντα όμως διαφορετικά από τα ήδη πολύ πετυχημένα που κυριαρχούν σήμερα στην παγκόσμια αγορά.

Για τον Γιάννη και εμένα καινοτομία είναι, να σκέφτεται κάποιος διαφορετικά. Αυτό αποτελεί την βάση της. Μετά να αρχίσει, να βλέπει πέρα από το προφανές και το αυτονόητο, το οποίο είναι ορατό σε όλους με την ίδια μορφή και όψη. Με άλλα λόγια να βλέπει κάποιος μέσα από μια άλλη μεριά του ίδιου πρίσματος, έχοντας όμως ένα διακριτό στόχο ως ένα όνειρο, το οποίο θα πρέπει να προσπαθήσει με κάθε δύναμη που κρύβει μέσα του, να κάνει πραγματικότητα.

Στο ενεργητικό σας μετράτε σειρά σημαντικών και πολύ τιμητικών βραβεύσεων. Μιλήστε μας για εκείνες που αποτέλεσαν σταθμό στην ανάπτυξή σας…

Μετά από πορεία 5 ετών, είμαστε περήφανοι που έχουμε κατακτήσει πάνω από 45 διεθνή βραβεία ποιότητας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς του κόσμου. Καταφέρνοντας να βάλουμε την εταιρεία μας και τα τρία είδη αγουρέλαιων της στην παγκόσμια λίστα των TOP 100 σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη (World Ranking EVOOS 2016), μπορέσαμε να επιτύχουμε κάτι κορυφαίο.

Σήμερα, οι ποικιλίες ελαιόδεντρων της Χαλκιδικής είναι πια στην λίστα των καταξιωμένων και διεθνώς αναγνωρισμένων ποικιλιών ελιάς του κόσμου και τα αγουρέλαια της Χαλκιδικής φιγουράρουν στις πρώτες διεθνείς θέσεις των ποιοτικών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων παγκοσμίως.

Η είσοδος μας στην παγκόσμια κατάταξη ήταν για εμάς μία κορυφαία στιγμή θριάμβου, η οποία μας έδωσε προσωπική ικανοποίηση και επιβράβευση για τον κόπο και την προσπάθεια μας.]

Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Η βάση μας είναι οι ελαιώνες μας, όπως αποδεικνύεται από το σήμα μας, ένα ελαιόδεντρο επάνω στη γη. Στην πραγματικότητα όμως μέσα του κρύβεται η ψυχή του Γιάννη και αυτό φαίνεται από το “ Y “ ως πρώτο λατινικό γράμμα από την αγγλική ονομασία του. Ταυτόχρονα, επιδεικνύεται η ελληνικότητα της εταιρείας, αφού το όνομα YANNI’S είναι ένα από τα γνωστότερα ελληνικά ονόματα διεθνώς.

Όμως για όλους στην ομάδα μας έχει και μία κρυφή διπλή σημασία. Περιέχει την ευχαριστία προς τον Θεό για τα δώρα της γης, τους καρπούς του ελαιόδεντρου και τα παράγωγά τους.

Σήμα Yanni’s Olive Grove
ο Γιάννης που ευχαριστεί το Θεό

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σας;

Ο Γιάννης και εγώ ήμασταν πάντα και παραμένουμε μέσα στην καρδιά μας δύο απλοί Έλληνες ελαιοκαλλιεργητές και νοιώθουμε παιδιά της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Παντού στα προϊόντα μας υπάρχει η καρδιά! Αυτό δείχνει, ότι τα προϊόντα YANNI’S δημιουργήθηκαν από αγάπη για τους ελαιώνες μας και σεβασμό για τον καταναλωτή.

Κάθε μας βήμα και κάθε πώληση αποτελεί ένα ταξίδι της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά και μας φέρνει πιο κοντά στην επίτευξη του ονείρου μας. Σας θυμίζω, όπως προανέφερα, ότι είχαμε ένα πολύ απλό αλλά μεγάλο όνειρο! Να αποδείξουμε στον κόσμο ότι η Χαλκιδική παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα ελιάς από τις τοπικές ποικιλίες ελιάς.

WHO IS WHO

Ο Γιάννης Προδρόμου σε όλη του την ζωή ήταν ελαιοκαλλιεργητής. Στα 47 του χρόνια, αναζητώντας την πληρέστερη γνώση, αποφάσισε να φοιτήσει στο τμήμα ελαιοκομίας του κολλεγίου Περρωτής της Αμερικανικής Γεωργικής σχολής. Στην διάρκεια της ζωής του για ένα διάστημα περίπου 15 ετών (από τα 21 ως 35), ασχολήθηκε παράλληλα με την ελαιοκαλλιέργεια και με διεθνείς μεταφορές στην Ευρώπη και στις αραβικές χώρες. Αυτή η εμπειρία του έδωσε πολλές πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες διαφόρων λαών και η γνώση αυτή βοήθησε στην δημιουργία των νέων μας προϊόντων μαύρης ελιάς.

Η Εύη Ψούνου – Προδρόμου είναι λογίστρια, όμως ποτέ δεν εξάσκησε το επάγγελμα. Την κέρδισαν οι πωλήσεις και για πάνω από 25 χρόνια ασχολήθηκε ως πωλητής τροφίμων σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες και ως πωλητής φαρμακευτικών προϊόντων ειδικότερα στα συμπληρώματα διατροφής. Η εμπειρία που απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια την βοήθησε πάρα πολύ στην οργάνωση της εταιρείας “Yanni’s Olive Grove”, όμως το βασικότερο ήταν η εξαιρετική γνώση της αγγλικής γλώσσας, που της έδωσε την δυνατότητα να επικοινωνεί άμεσα με τους ξένους αγοραστές.

Όπως μας είπε η κ. Ψούνου – Προδρόμου: «Το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής μας είναι τα παιδιά μας. Μέσα από εμάς τους δύο και την γιαγιά τους Σοφία, η οποία μένει μαζί μας, έμαθαν να αγαπούν την γη, την ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου και προϊόντων ελιάς. Η κόρη μας Σοφία είναι ήδη φοιτήτρια του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στόχος της είναι να ασχοληθεί με την ασφάλεια και χημεία νέων προϊόντων τροφίμων ελιάς. Ο γιος μας Νίκος θα είναι φοιτητής από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά στον οικονομικό τομέα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Για τον Γιάννη και εμένα τα παιδιά μας αποτελούν την ελπίδα μας ως συνεχιστές της επιχείρησης YANNI’S OLIVE GROVE και αυτό μας δίνει θάρρος να συνεχίσουμε τον δύσκολο δρόμο μας για την ανάδειξη των ελληνικών τροφίμων ελιάς από την Χαλκιδική».

Περισσότερες πληροφορίες: Yanni’s Olive Grove / Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top