skip to Main Content

Αποκλ. Made in Greece η Escargot de Crete & ο Χαράλαμπος Κιαγιάς: Από διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης εκτροφέας σαλιγκαριών – Παγκόσμια καινοτομία με χοχλιούς μπουμπουριστούς σε βαζάκι & καλλυντικά-Πανάκεια!

Η μαγική γη της Κρήτης και ο στενός δεσμός που έχει ο τόπος αυτός με τα μικρά πλασματάκια των σαλιγκαριών ήταν που έδωσαν την αφορμή στον Χαράλαμπο Κιαγιά να δουλέψει γι’ αυτό το μοναδικό φυσικό εργαστήριο και να αποτελέσει πρωτοπόρο στην καλλιέργεια σαλιγκαριών και στην τυποποίησή τους μέσα σε ελαιόλαδο.

Πρώτος παγκοσμίως αποφάσισε να διοχετεύσει όλη του την ενέργεια στο άλλο διάσημο προϊόν της Κρήτης, μετά το ελαιόλαδο, το οποίο ήταν εμπορικά άγνωστο διεθνώς. Όμως στο εγχείρημα αυτό δεν χωρούσε καμία επιπολαιότητα, ούτε σπασμοδική κίνηση, γιατί η ευθύνη της ενασχόλησης με αυτό το σπουδαίο για την κρητική παράδοση γαστρονομικό υλικό ήταν μεγάλη για τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Η Escargot de Crete γίνεται πραγματικότητα το 2009 και σήμερα μας παρουιάζει πέραν των «χοχλιών μπουμπουριστών» σε διάφορες γευστικές παραλλαγές και μία σειρά καλλυντικών προϊόντων με βάση το έκκριμα σαλιγκαριού.

Ο κ. Κιαγιάς μοιράστηκε με το MadeinGreece.news την ιστορία της γέννησης και της εξέλιξης της Escargot de Crete, τις στιγμές επιτυχίας και τα όνειρα για το μέλλον.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Το 2011 η Escargot de Crete έγινε η πρώτη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων σαλιγκαριών στην Ελλάδα
  • Θεώρησα ότι θα μπορούσα να πετύχω κάτι καλό μακριά από τις παθογένειες που βασάνιζαν και βασανίζουν τα υπόλοιπα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς τους μαζί
  • Όνειρό μου ήτανε αρχικά να τυποποιηθεί η διασημότερη κρητική συνταγή: «χοχλιοί μπουμπουριστοί»
  • Δεν μπορούσα να ρισκάρω να αμαυρώσω την αιώνων ιστορία της Κρήτης σε σχέση με το σαλιγκάρι
  • Από το ξεκίνημα εφαρμόσαμε αρχές βιοδυναμικής καλλιέργειας
  • Η καλλιέργεια των σαλιγκαριών από την εταιρεία μας πλέον αποτελεί μοναδικό παράδειγμα ορθής γεωργικής πρακτικής
  • Το έτος 2011 παρουσιάσαμε την πρώτη τυποποιημένη μορφή της συνταγής «Χοχλιοί μπουμπουριστοί»
  • Ήταν η πρώτη φορά που γινόταν τυποποίηση σαλιγκαριών μέσα σε ελαιόλαδο παγκοσμίως
  • Τέλη του 2014 και διαβάζοντας από πριν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό βγάλαμε επίσης ένα νέο παγκοσμίως καινοτόμο προϊόν τα «φιλέτα σαλιγκαριών σε αφέψημα από φασκόμηλο»
  • Το 2016 τελειοποιήσαμε την παραγωγή και τυποποίηση του ισχυρότερου εκκρίματος που υπάρχει σήμερα παγκοσμίως και παρουσιάσαμε τα πρώτα καλλυντικά μας
  • Η καλλυντική μας σειρά ονομάζεται «Πανάκεια 3» και αποτελείται από κρέμα προσώπου, ορό προσώπου, κρέμα χεριών, και κρέμα σώματος αλλά και δύο εκπληκτικά πράσινα σαπούνια
  • Μας έβαλαν πρόστιμο μεγαλύτερο από τον τζίρο των προϊόντων που εξάγαμε
  • Για εμένα ο επιτυχημένος άνθρωπος είναι ο ευτυχισμένος άνθρωπος

Ποια είναι η ιστορία γύρω από τη δημιουργία της Escargot de Crete; Ποια η αφορμή, η έμπνευση, τα στάδια; Πότε και πως ξεκίνησαν όλα;

Η Escargot de Crete με την εταιρική της μορφή ξεκίνησε το 2009 και μαζί με τον τόπο που εδρεύει αποτελεί για εμένα τον μικρό μου παράδεισο. Το 2011 πήραμε την άδεια λειτουργίας της μονάδας τυποποίησης και έτσι η Escargot de Crete έγινε η πρώτη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων σαλιγκαριών στην Ελλάδα και νομίζω ότι δικαιωματικά αυτός ο άτυπος τίτλος άξιζε στην Κρήτη.

Κατάγομαι από την Κρήτη. Ζω και εργάζομαι σε αυτό το νησί με την μοναδική βιοποικιλότητα. Ακόμη και για τα είδη που υπάρχουν και σε άλλα μέρη του πλανήτη, αυτά της Κρήτης παρουσιάζουν μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Την πιο ξεχωριστή θέση σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο κατέχει στις καρδιές των κρητικών το σαλιγκάρι. Κανένα άλλο μέρος του πλανήτη δεν έχει τέτοιο στενό δεσμό με αυτό το υπέροχο πλάσμα το οποίο αν παρατηρήσει κανείς θα αντιληφθεί ότι βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με το μεγαλύτερο μέρος από τα εκατοντάδες είδη που απαρτίζουν την βιοποικιλότητα του νησιού. Ακόμη και τα είδη της χλωρίδας που αποφεύγει το σαλιγκάρι να έρθει σε επαφή εμπεριέχουν σημαντικές πληροφορίες για εμάς. Από αυτό λοιπόν, το μοναδικής αξίας εργαστήριο της κρητικής φύσης μαγεύτηκα και αποφάσισα να δουλέψω γι αυτό.

Ξεκινήσαμε σε μια εποχή που οι υποτιθέμενοι ειδήμονες καλούσαν, τον αγροτικό κόσμο κυρίως, να στραφεί σε εναλλακτικές καλλιέργειες εκτός των γνωστών καλλιεργειών και κυρίως της ελιάς. Στην ουσία παραδέχονταν οριστικά και τελεσίδικα την εμπορική ήττα του κρητικού και εν γένει ελληνικού ελαιολάδου στο διεθνές στερέωμα. Όχι τόσο σαν ποιότητα, αλλά κυρίως σαν αδυναμία θεσμών, κουλτούρας, οράματος, αγάπης και πάθους για τον τόπο τους, αλλά βεβαίως και έλλειψης γνώσης και δυνατοτήτων για να υποστηρίξουν εμπορικά τους διατροφικούς θησαυρούς της χώρας μας. Σκέφτηκα λοιπόν, να ασχοληθώ με το άλλο διάσημο προϊόν της Κρήτης, το οποίο ήταν εμπορικά άγνωστο διεθνώς. Θεώρησα ότι θα μπορούσα να πετύχω κάτι καλό μακριά από τις παθογένειες που βασάνιζαν και βασανίζουν τα υπόλοιπα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς τους μαζί. Το έδαφος ήτανε πιο καθαρό για να δημιουργηθεί κάτι θετικό για τον τόπο μου. Ήθελα να το πετύχω με τον σωστότερο τρόπο. Να βγει στο εξωτερικό με το καλύτερο brand name, με την καλύτερη μορφή, με τα καλύτερα και χαρακτηριστικότερα υλικά του τόπου μου. Γιατί ο τόπος μου αξίζει και ήθελα να το αποδείξω με εμφαντικό τρόπο.

Όνειρό μου ήτανε αρχικά να τυποποιηθεί η διασημότερη κρητική συνταγή: «χοχλιοί μπουμπουριστοί».

Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε να έχουμε την καλύτερη πρώτη ύλη, να μην ρισκάρουμε να βρεθούν σαλιγκάρια μας με βαρέα μέταλλα, με φυτοφάρμακα, με εντομοκτόνα, με οποιεσδήποτε άλλες χημικές ουσίες. Έπρεπε να είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στη διεθνή αγορά. Έπρεπε να είναι σωστά στημένο από την αρχή μέχρι το τέλος. Εκπροσωπούσα την Κρήτη στο διασημότερο για εκείνη γαστρονομικό υλικό μαζί με το ελαιόλαδο. Δεν μπορούσα να ρισκάρω να της αμαυρώσω την αιώνων ιστορία της σε σχέση με το σαλιγκάρι. Ένιωθα βαριά την ευθύνη που ανέλαβα. Έπρεπε λοιπόν, να βρω τρόπους καλλιέργειας του σαλιγκαριού σε ασφαλές υγειονομικά περιβάλλον. Ευτυχώς από την αρχή αντιμετώπισα την εκτροφή των σαλιγκαριών σαν μία εκτροφή ενός άγριου είδους. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι και ο μεγαλύτερος πλούτος για εμάς. Το παρατηρήσαμε, διαβάσαμε τη συμπεριφορά του, τις συνήθειες του, το αγαπήσαμε και στο τέλος το θαυμάσαμε για την σοφία του. Εκείνο μας εξήγησε τις πραγματικές αξίες της κρητικής γης. Το σεβαστήκαμε απόλυτα όπως και την κρητική φύση που διαρκώς μας εκπλήσσει. Αλλάξαμε ακόμη και εμείς οι ίδιοι στην οικογένειά μου. Κάναμε την ζωή μας πιο ασφαλή, κυρίως για τα παιδιά. Όταν σέβεσαι τη φύση αρχίζεις να σέβεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό περισσότερο.

Ποια είναι και πόσο εύκολη είναι η διαδικασία εκτροφής των σαλιγκαριών;

Από το ξεκίνημα εφαρμόσαμε αρχές βιοδυναμικής καλλιέργειας. Η αναπαραγωγή, η εκκόλαψη, η πάχυνση των σαλιγκαριών γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Τα σαλιγκάρια είναι σε επαφή με τον ήλιο, τον αέρα, τη βροχή της κρητικής γης, τα αρώματά της και ζούνε και κυκλοφορούνε πάνω σε αυτήν. Αφήνουμε τη φύση να δουλεύει για εμάς και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Σε όλη αυτή την προσπάθεια διαρκώς ακούγαμε απίθανες ιστορίες για τα σαλιγκάρια από παλιούς κρητικούς, από νεότερους που τους αφηγούνταν οι παλιότεροι κ.ο.κ και μέσα από αυτές τις αφηγήσεις ερευνούσαμε και ανακαλύπταμε τις αλήθειες και τα μυστικά των σαλιγκαριών. Όλο αυτό είναι μια πολύ όμορφη διαδρομή, γεμίζει την ζωή μου.

Η καλλιέργεια των σαλιγκαριών από την εταιρεία μας πλέον αποτελεί μοναδικό παράδειγμα ορθής γεωργικής πρακτικής και θα μπορούσε να είναι ένα καταπληκτικό σεμιναριακού τύπου μάθημα σε γεωπονικές και κτηνιατρικές σχολές. Ωστόσο τα σαλιγκάρια εξακολουθούν να μας ξαφνιάζουν ευχάριστα ακόμη και μετά από τόσα χρόνια τριβής μαζί τους.

Τι περιλαμβάνει η προϊοντική σας γκάμα στο τμήμα των τροφίμων και ποια ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι εκείνα που τα κάνουν ξεχωριστά;

Το έτος 2011 παρουσιάσαμε την πρώτη τυποποιημένη μορφή της συνταγής «Χοχλιοί μπουμπουριστοί». Πρόκειται για φιλέτα σαλιγκαριών με ξύδι, δενδρολίβανο και σταφίδα σουλτανίνα Κρήτης μέσα σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Ο Ανδρέας Λαγός είχε αρθρογραφήσει τότε για αυτό το προϊόν μας με τίτλο: «Όλη η Κρήτη σε ένα βαζάκι» και τον ευχαριστώ θερμά ακόμα και σήμερα για αυτό το άρθρο του καθώς τότε με είχε γεμίσει χαρά και δύναμη για να συνεχίσω την προσπάθεια. Τότε διαπίστωσα πρώτη φορά ότι υπάρχουν και άνθρωποι που αντιλαμβάνονται και εκτιμούν το όραμά μας.

Ταυτόχρονα συμπληρώσαμε την γκάμα μας με άλλα τρία προϊόντα: Φιλέτα σαλιγκαριών σε ελαιόλαδο, Φιλέτα σαλιγκαριών με λεμόνι και θυμάρι, φιλέτα σαλιγκαριών με σκόρδο και μαϊντανό, όλα μέσα σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης. Ήταν η πρώτη φορά που γινόταν τυποποίηση σαλιγκαριών μέσα σε ελαιόλαδο παγκοσμίως. Πρώτη φορά που βγαίνανε οι συγκεκριμένες συνταγές σε τυποποιημένη μορφή και μάλιστα με την μορφή έτοιμων γευμάτων. Τα προϊόντα αυτά βραβεύτηκαν για την καινοτομία τους και την ποιότητά τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τον όμιλο Μαρινόπουλος. Είχατε κάνει και εσείς το 2013 από την ιστοσελίδα σας “www.eirinika.gr”ένα πολύ όμορφο αφιέρωμα στην προσπάθεια μας και σας ευχαριστώ θερμά γι αυτό.

Τέλη του 2014 και διαβάζοντας από πριν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό βγάλαμε επίσης ένα νέο παγκοσμίως καινοτόμο προϊόν τα «φιλέτα σαλιγκαριών σε αφέψημα από φασκόμηλο».

Ήταν η απάντησή μας, ή αν θέλετε η απάντηση της Κρήτης, στην επί δεκαετίες κυκλοφορία στην παγκόσμια αγορά των «φιλέτων σε άλμη» του ανταγωνισμού. Βλέπετε έχουμε ένα κουσούρι, δεν μας αρέσει να αντιγράφουμε. Θέλουμε να κάνουμε πάντα κάτι καινούργιο, κάτι καλύτερο, έτσι πάει μπροστά ο κόσμος. Για μια ακόμη φορά διαβάσαμε την κρητική φύση και χρησιμοποιήσαμε το χαρακτηριστικότερο είδος φασκομηλιάς της Κρήτης το είδος “Salvia fruticosa”, το οποίο από ερευνητικές μελέτες φαίνεται να είναι το πλουσιότερο σε αντιοξειδωτικές ουσίες είδος φασκομηλιάς στον κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εκπληκτικό σε σχέση με τα φιλέτα που διατηρούνται στην άλμη. Μάλιστα στο συγκεκριμένο προϊόν μας δεν χρησιμοποιούμε καθόλου αλάτι.

Επιπλέον όλα τα προϊόντα μας έχουν πάρει πιστοποίηση διατροφικών ισχυρισμών «Πλούσια πηγή σιδήρου», και «Πλούσια πηγή πρωτεΐνης» για τον κωδικό με το φασκόμηλο, και για τα προϊόντα στο ελαιόλαδο: «Πλούσια σε μονοακόρεστα» και «πλούσια πηγή σιδήρου».

Εκτός από τις γαστρονομικές δημιουργίες σας έχετε επεκταθεί δημιουργώντας και μία σειρά καλλυντικών από το έκκριμα των σαλιγκαριών… Πείτε μας και γι’ αυτα…

Το 2016 εγκατέλειψα οριστικά την ακαδημαϊκή μου καριέρα για να αφοσιωθώ πλήρως σε αυτό το έργο ζωής, την Escargot de Crete.

Το ίδιο έτος και μετά από πολλά έτη μελετών, παρατηρήσεων, δοκιμών και έρευνας τελειοποιήσαμε την παραγωγή και τυποποίηση του ισχυρότερου εκκρίματος που υπάρχει σήμερα παγκοσμίως και παρουσιάσαμε τα πρώτα καλλυντικά μας προϊόντα από το συγκεκριμένο έκκριμα σαλιγκαριών που παράγουμε. Ακολουθώντας για μια ακόμη φορά την ίδια συνταγή: Παρατηρήσαμε τις συνήθειες των σαλιγκαριών, ακούσαμε ιστορίες παλαιών κρητικών για το πώς θεράπευαν δερματικές ασθένειες και συνδυάσαμε σύγχρονες πρακτικές ώστε να αποδείξουμε ότι η φύση όταν τη σεβόμαστε φανερώνει σε εμάς τα πιο εκπληκτικά μυστικά της. Σήμερα το έκκριμα που παράγει η εταιρεία μας έχει δεκάδες φορές υψηλότερη συγκέντρωση αλλαντοίνης από κάθε άλλο έκκριμα της παγκόσμιας αγοράς. Οι ιδιότητες αυτές μεταφέρθηκαν αυτούσιες και στα καλλυντικά μας προϊόντα «Πανάκεια 3». Δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο από δραστικές ουσίες για να δημιουργήσουμε την πιο εκπληκτική καλλυντική σειρά που έγινε ποτέ από πλευράς αποτελεσματικότητας. Τα σαλιγκάρια και η φύση έκαναν πάλι το θαύμα τους.

Η καλλυντική μας σειρά ονομάζεται «Πανάκεια 3» και αποτελείται από κρέμα προσώπου, ορό προσώπου, κρέμα χεριών, και κρέμα σώματος αλλά και δύο εκπληκτικά πράσινα σαπούνια. Όλα αυτά τα προϊόντα είναι άνυδρα, δεν περιέχουν δηλαδή καθόλου νερό και το μόνο υγρό στοιχείο είναι το ίδιο το έκκριμα των σαλιγκαριών μας. Επίσης έχουμε την Πανάκεια 3 SPA COLLECTION που αποτελείται από μάσκα βαθειάς θρέψης, τζελ ενυδάτωσης, μάσκα για βαθύ καθαρισμό και μία μάσκα απολέπισης.

Για μια ακόμη φορά η μισή δουλειά είναι δική μας και η άλλη μισή του τόπου μας. Για μια ακόμη φορά διαβάσαμε τις συνήθειες των σαλιγκαριών στην κρητική φύση, εφαρμόσαμε εξειδικευμένη εκτροφή και διαμορφώσαμε ειδικό φυσικό περιβάλλον για να πάρουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Και η έρευνα συνεχίζεται. Κάθε μέρα, νέες ιδέες, νέες θεωρίες και πάντα μέχρι σήμερα αποδεικνύεται ότι η φύση είναι ο καλύτερος οδηγός για το τι πρέπει να κάνουμε. Το καλύτερο ερευνητικό κέντρο είναι η κρητική ύπαιθρος και δεν σταματάμε να επενδύουμε σε αυτήν, την προσοχή μας, τα χρήματά μας, την έρευνα μας και εντέλει την αγάπη μας. Εν τέλει ποτέ δεν ένιωσα ότι εγκατέλειψα την επιστημονική μου ερευνητική δραστηριότητα πάνω στην Φυσική. Απλά ίσως άλλαξα αντικείμενο.

Το 2018 ξεκινήσαμε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης για την δημιουργία και υλοποίηση νέων καινοτόμων ιδεών με αφορμή τα μοναδικά χαρακτηριστικά του εκκρίματος που παράγουμε. Ήταν ιδιαίτερα συγκινητική και θα έλεγα παράξενα συναισθηματική η φόρτιση το να ξαναβρεθώ σε ερευνητικό εργαστήριο Φυσικής μετά από τόσα χρόνια. Η ζωή παίζει πολύ ωραία παιχνίδια. Πριν χρόνια άφησα την ερευνητική μου δραστηριότητα για να ασχοληθώ αποκλειστικά με τα σαλιγκάρια και τα ίδια τα σαλιγκάρια με ξαναγύρισαν στην Φυσική και στην έρευνα. Ίσως το σαλιγκάρι που είναι ένα τόσο αργό ζώο έχει την δυνατότητα, επειδή κινείται αργά να παρατηρεί και να κάνει πράγματα σοφά. Από την άλλη μου αρέσει να λέω ότι ποτέ δεν περίμενα ένα τόσο αργό ζώο να με τρέχει τόσο πολύ (χαχα).

Ποια ήταν η καλύτερη και ποιες ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές της επιχειρηματικής σας δράσης;

Στην ιστορία της Escargot de Crete μέχρι σήμερα είναι πολλές οι σημαντικές στιγμές χαραγμένες στην μνήμη μου, άλλες στιγμές λύπης και άλλες χαράς. Δεν θα ξεχάσω ποτέ για παράδειγμα την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια για να βγει σε βαζάκι η συνταγή «φιλέτα σαλιγκαριών με ξύδι και δενδρολίβανο» που ήτανε και ο κυρίαρχος λόγος για την εκκίνηση της Escargot de Crete. Όπως δεν θα ξεχάσω την βράβευση των προϊόντων μας στο μέγαρο μουσικής.

Επίσης ήταν απίστευτο το συναίσθημα όταν έλαβα τις πρώτες αναλύσεις για το τυποποιημένο έκκριμα των σαλιγκαριών μας που αποδείκνυε ότι από την πρώτη προσπάθεια ήμασταν κατ’ ευθείαν στην κορυφή του κόσμου όσον αφορά την ποιότητα του εκκρίματος.

Για τις δυσάρεστες στιγμές; Μην ξεχνάμε ότι για να ολοκληρώσεις ένα επιτυχημένο και μάλιστα παγκοσμίως καινοτόμο προϊόν περνάς πρώτα από πολλές αποτυχίες.

Δυστυχώς σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν βρήκαμε πουθενά στήριγμα. Το αντίθετο θα έλεγα. Το κράτος ήτανε και είναι ένας αλήτης και χαμηλής νοημοσύνης συνέταιρος. Δεν θα ξεχάσω ποτέ στην ζωή μου ότι στην πρώτη μας εξαγωγή στη Ρουμανία από απειρία δεν ενημερώσαμε έγκαιρα την ΔΟΥ για την ενδοκοινοτική συναλλαγή. Μας έβαλαν πρόστιμο μεγαλύτερο από τον τζίρο των προϊόντων που εξάγαμε. Θα μπορούσα να σας μιλάω με τις ώρες για περιστατικά με τον κρατικό μηχανισμό και τον επιζήμιο τρόπο που συμπεριφέρεται. Γίνεται τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία.

Δυστυχώς ζούμε σε μία εποχή που η αξία των ανθρώπων κρίνεται από τους τζίρους, από τις φορολογικές δηλώσεις, από τα Ε9 ή από τα ποσά των τραπεζικών λογαριασμών. Αυτό είναι ίσως το πιο τρομακτικό γεγονός της εποχής μας. Δεν πειράζει όμως γιατί όλα αυτά μας έκαναν πιο δυνατούς. Τελικά στη διαδρομή αυτή βρήκαμε και φίλους, συνοδοιπόρους και ανθρώπους που κατάλαβαν πολύ καλά τι θέλουμε να κάνουμε και μας εκτίμησαν για αυτό. Κάθε φορά που έπεφτα σηκωνόμουν όρθιος σφίγγοντας τα δόντια και τις παλάμες μου και ευχαριστούσα τη ζωή για το μάθημα που μου έδινε. Αμέσως αποφάσιζα ότι θα συνεχίσω με περισσότερη δύναμη.

Ποια από τα προϊόντα σας έρχονται πρώτα στην προτίμηση των καταναλωτών;

Είναι πραγματικά ξεχωριστή η επιτυχία που έχει σημειώσει η καλλυντική μας σειρά «Πανάκεια 3». Χωρίς διαφήμιση και προβολή, χωρίς στήριξη από πουθενά μιλάει κατευθείαν στην ψυχή των καταναλωτών. Είναι κάτι το μοναδικό. Από στόμα σε στόμα για την απίθανη αποτελεσματικότητά της στο δέρμα χρόνο με το χρόνο κερδίζει μεγαλύτερο μέρος του καταναλωτικού μας κοινού, όπου και να τοποθετηθεί γνωρίζει επιτυχία. Ουλές, ακμή, δερματικές αλλεργίες, εγκαύματα, δερματίτιδες και πολλά άλλα προβλήματα του δέρματος, ακόμη και πόνοι σε αρθρώσεις είναι μερικά από τα περιστατικά που η αποτελεσματικότητα της «Πανάκεια 3» με γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια για την Escargot de Crete. Ακόμη και από κορτιζονούχα σκευάσματα η «Πανάκεια 3» έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικότερη και πρόκειται για 100% φυσικά προϊόντα. Τώρα όσον αφορά στο καλλυντικό κομμάτι της σειράς μας «Πανάκεια 3» μας έχει βοηθήσει εμπορικά πολύ το γεγονός ότι με μόλις 1-2 χρήσεις των προϊόντων μας το δέρμα αλλάζει όψη και γεμίζει υγεία.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά στοιχεία που οδηγούν μία επιχείρηση στην επιτυχία; Εσείς ποια βήματα ακολουθήσατε για να ανέβετε σε αυτό το σκαλοπάτι;

Μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών δεν θα έλεγα ότι έχουμε οδηγηθεί στην επιτυχία. Τουλάχιστον όπως την μετράνε οι περισσότεροι. Για εμένα ο επιτυχημένος άνθρωπος είναι ο ευτυχισμένος άνθρωπος. Εκείνος που νιώθει ότι αφήνει πίσω του θετικό πρόσημο και δεν αναφέρομαι στο οικονομικό κομμάτι. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τις εταιρείες. Υπάρχουν για παράδειγμα εταιρείες επιτυχημένες οικονομικά που σκορπούν τον θάνατο, είτε με τα συστατικά που χρησιμοποιούν είτε με τον τρόπο λειτουργίας τους είτε με τους σκοπούς που υπηρετούν. Αυτές οι εταιρείες είναι για εμένα αποτυχημένες, όπως πιθανά και οι άνθρωποι που τις υπηρετούν. Έχουμε τόσα όνειρα για την Escargot de Crete που θα έλεγα ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάνει ακόμη τίποτα. Ήδη παράγουμε αρκετά προϊόντα που μόνο καλό έχουν να προσφέρουν στον άνθρωπο.

Ένα άλλο επίσης σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτά τα προϊόντα επίσης τα παράγουμε χωρίς να κάνουμε ζημιά στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Θέλουμε αυτή την φιλοσοφία μας να την αγκαλιάσει ο κόσμος. Να τους προσφέρουμε και να μας προσφέρουν για να κάνουμε και άλλα ωραία πράγματα με γρηγορότερους ρυθμούς. Είμαστε έτοιμοι για να τρέξουμε για να κάνουμε νέα μοναδικά άλματα και δεν μιλάω με οικονομικούς όρους. Δεν αρμόζει στην φιλοσοφία μας. Το οξύμωρο της ιστορίας είναι ότι ενώ ο τόπος μάς δίνει εκπληκτικά δώρα από την άλλη αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξή μας. Θα μπορούσα κάλλιστα να γυρίζω στην Ελλάδα και να παραδίδω σεμινάρια για τους λόγους που δεν πρέπει με τίποτα κάποιος να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, και κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Δεν θα το έκανα από μιζέρια αλλά πραγματικά για να προστατεύσω ανθρώπους. Δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα που δείχνει ότι θέλει να πεθάνει. Το κακό εδώ και πολλά χρόνια έχει κερδίσει. Η πιο εύκολη λύση είναι να εγκαταλείψουμε αυτήν τη χώρα. Και δεν κατηγορώ κανέναν από εκείνους που έφυγαν στο εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή. Ίσως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για αυτήν τη χώρα είναι ακριβώς αυτό, να την εγκαταλείψουμε. Ακούγεται σκληρό αλλά ίσως δεν υπάρχει άλλη λύση. Ίσως αν αφήσουμε την μη παραγωγική Ελλάδα μόνη της να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να επιβιώσει και να αρχίσει να σέβεται τις αξίες.

Σε ποιες χώρες εξάγετε τα προϊόντα σας;

Σε πολλές χώρες έχουμε κάνει εξαγωγές τόσο στον τομέα των τροφίμων όσο και στον τομέα των καλλυντικών. Ωστόσο είναι μικρής κλίμακας σε σχέση με την παραγωγική δυναμική της Escargot de Crete. Πιστεύουμε ωστόσο ότι θα προλάβουμε μέσα στο 2018 να κλείσουμε αρκετές και σημαντικές συμφωνίες με το εξωτερικό τόσο στον τομέα των τροφίμων όσο και στον τομέα των καλλυντικών.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Νομίζω ότι από τα παραπάνω που σας ανέφερα καταλαβαίνετε ότι η Escargot de Crete εκπροσωπεί μια άλλη Ελλάδα ή αν θέλετε και μία άλλη Ευρώπη. Εκείνη των πραγματικών αξιών. Που στηρίζεται στην γνώση της και στη μεθοδικότητα, πηγαίνοντας χέρι με χέρι με την κρητική φύση και τους ανθρώπους. Ωστόσο, αν κάποια στιγμή χρειαστεί, να απεγκλωβιστεί από την Ελλάδα που όλοι γνωρίζουμε, δεν θα διστάσει να φύγει στο εξωτερικό. Δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε ώστε να πρεσβεύσουμε τις αξίες μας με τον καλύτερο τρόπο. Ίσως έτσι να κάνουμε μεγαλύτερο καλό στη χώρα μας.

Εσείς λοιπόν πρέπει να είσαστε σε θέση μάχης. Να πολεμήσετε την «Ελλάδα» της αρπαχτής, να σταθείτε στο πλευρό της καλής Ελλάδας. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα σας. “Made in Greece” είναι πολλά κακώς κείμενα στη χώρα μας. Κάποιοι άνθρωποι σε αυτή την χώρα ακόμη προσπαθούν σκληρά για να πράξουν ωραία πράγματα και ανήκουν στην καλή Ελλάδα. Είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς ποιοι είναι αυτοί γιατί γεμίσαμε ανθρώπους που κάνουν τα πάντα για το χρήμα και τη δύναμη. Όπως και να έχει σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία, για το καλό όλων μας.

Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον η Escargot de Crete; Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Ο στόχος είναι απλός και ξεκάθαρος. Θέλουμε η Escargot de Crete να γίνει σημείο αναφοράς για την υφήλιο όσον αφορά τα προϊόντα σαλιγκαριών. Αυτό θέλουμε να το επιτύχουμε μέσα από τις αρχές μας. Αυτό αξίζει η Κρήτη για το σαλιγκάρι και αυτό θέλουμε να της δώσουμε. Δεν με ενδιαφέρει αν θα το πετύχουμε. Με ενδιαφέρει ότι αυτός ο στόχος χαράζει σε εμάς ξεκάθαρο δρόμο. Ήδη θεωρώ ότι δεν υπάρχει άλλη εταιρεία προϊόντων σαλιγκαριών στον κόσμο με τόσο σημαντικές καινοτομίες και τόσο ποιοτικά προϊόντα.

Η Escargot de Crete σήμερα κατέχει πολλά και σημαντικά μυστικά για τον τρόπο παραγωγής των σαλιγκαριών της αλλά και τις μεθοδολογίες τυποποίησης των προϊόντων της. Έχουμε να διαχειριστούμε ένα τεράστιο διανοητικό κεφάλαιο της Escargot de Crete και το κάνουμε με μεγάλη προσοχή. Πολλά νέα προϊόντα έχουν ήδη παραχθεί και δοκιμαστεί και θα εκπλήξουν ευχάριστα όταν θα αποφασίσει η εταιρεία ότι ήρθε η ώρα να τα παρουσιάσει.

WHO IS WHO

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1972 και μεγάλωσα στο Ηράκλειο. Εκεί ξεκίνησα και τελείωσα το σχολείο. Στη συνέχεια και επειδή το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά, πέρασα στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Φυσικός στο επάγγελμα και ο πατέρας μου (Ζαχαρίας Κιαγιάς) με μύησε από μικρό στη μαγεία της Φυσικής αλλά και της φύσης και χαίρομαι γι αυτό. Κατόπιν ξεκίνησα την διδακτορική μου διατριβή, επίσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο τμήμα Ιατρικής, με θέμα: Φωτοδιάσπαση και αλλαγή του σχήματος των βιολογικών ιστών με την χρήση των eχcimer laser. Η σημαντικότερη ερευνητική μου εργασία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Canadian Journal of Physics” και σε ειδική έκδοση προς τιμή του διάσημου φυσικού Boris P. Stoicheff.

Πήρα το διδακτορικό μου δίπλωμα με Άριστα το 2002 και μετά από ένα χρόνο ανεργίας εγκαταστάθηκα στο Ρέθυμνο, που είναι και ο τόπος καταγωγής μου, για να διδάξω από το 2003 έως το 2016 Φυσική Κυματική και Φυσική Ακουστική στο τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΑΤΕΙ Κρήτης.

Η οικογένειά μου διατηρούσε μία εξοχική κατοικία 15 χιλιόμετρα έξω από το Ρέθυμνο στην περιοχή Λατζιμά που έμελε να γίνει ο μόνιμος τόπος κατοικίας μου. Ήξερα από μικρός πολλά πράγματα για την αγροτική ζωή. Από όταν ήμουν παιδί ερχόμασταν πολύ συχνά με τους γονείς μου στο αγρόκτημα και φροντίζαμε τα ελαιόδεντρά μας, και τα οποία φρόντισα, 13 χρόνια τώρα, να τα εντάξω στην Βιολογική Γεωργία. Από μικρό παιδί θυμάμαι τον πατέρα μου να με προτρέπει να αγαπάω την Γη. Συχνά μάλιστα μου σχολίαζε τη συμπεριφορά πολλών κατοίκων των πόλεων ότι κάνουν το λάθος και βλέπουν το χώμα σαν να είναι βρωμιά.

Το 2005 άρχισα παράλληλα με τη διδασκαλία να κάνω τις πρώτες μου προσπάθειες στην παραγωγή σαλιγκαριών. Σιγά – σιγά όλο αυτό με συνεπήρε και σήμερα μπορώ να πω ότι:

“Στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωής μου επέλεξα να διαβώ εκείνο το μονοπάτι όπου θα μπορούσα να προσφέρω σαν άνθρωπος τα μέγιστα, στον τόπο μου, στους ανθρώπους και στην οικογένειά μου.”

Website: www.escargotdecrete.com
Facebook: @EscargotDeCrete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top