skip to Main Content

Made in Greece η Τερκενλής: Ιστορία 70 χρόνων για το ζαχαροπλαστείο με τα ξακουστά γεμιστά τσουρέκια – Από την Τσιμισκή σε 19 ακόμα σημεία στην Ελλάδα

Ήταν το 1926 που ο νεαρός έφηβος Σταύρος Τερκενλής – προσφυγόπουλο από την Μ. Ασία – ξεκίνησε να εργάζεται σε ηλικία 12 ετών στο Modern, σ’ ένα από τα κεντρικότερα και πιο γνωστά αρτοζαχαροπλαστεία στην Θεσσαλονίκη εκείνη την εποχή. Αυτό ήταν απλά το ερέθισμα για να στηριχτεί στα πόδια του και να πάρει τελικώς την απόφαση να χτίσει κάτι δικό του.

Αρκετά χρόνια μετά, το 1948, το όνειρο γίνεται πραγματικότητα και η οικογένεια Τερκενλή ξεκινάει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στο χώρο της αρτοζαχαροπλαστικής με την ίδρυση, του πρώτου καταστήματος από τον Σταύρο Τερκενλή στις οδούς Τσιμισκή με Αριστοτέλους γωνία, όπου λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Μετά από 40 χρόνια, το 1988, έγινε το μεγάλο βήμα της δημιουργίας μίας αλυσίδας ιδιόκτητων και συνεργαζόμενων καταστημάτων, με το σήμα να δίνει ο Παύλος Τερκενλής, γιος του ιδρυτή της αλυσίδας, με σπουδές στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών του Αριστοτέλειου, που μέχρι τότε είχε αναλάβει το «τιμόνι» του ενός υφιστάμενου καταστήματος. Γρήγορα το Brand έγινε αναγνωρίσιμο σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Μάλιστα, οι Έλληνες του εξωτερικού άρχισαν να «διαδίδουν» τον «Τερκενλή» σε όλες τις γωνίες του κόσμου.

Ο Παύλος Τερκενλής, αγαπώντας αυτό που έκανε και θέλοντας να ενισχύσει τις γνώσεις του, σπούδασε στη διάσημη σχολή αρτοζαχαροπλαστικής, Le Cardon Bleu στο Παρίσι, ενώ έκανε την πρακτική του στο ελβετικό ζαχαροπλαστείο Steinmann.

Με τη νέα δεκαετία, το 2003, ξεκινάει η λειτουργία της κεντρικής παραγωγής στην Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης. Πλέον, η εταιρεία λαμβάνει άλλη δυναμική και αποκτά νέες διευρυμένες δυνατότητες ανάπτυξης.

Το 2007 ήταν η χρονιά που έγινε το άνοιγμα και στην πρωτεύουσα με την ίδρυση του πρώτου καταστήματος στο Χαλάνδρι.

Σήμερα, εν έτει 2019, 70 χρόνια μετά, η εταιρεία Τερκενλής στέκεται περήφανα μπροστά μας, διαθέτοντας συνολικά 19 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και πολλά όνειρα και στόχους για τα επόμενα μεγάλα βήματα.

Σήμα κατατεθέν στην προϊόντική γκάμα του Τερκενλή είναι το γεμιστό τσουρέκι. Στην πραγματικότητα, όταν ανέλαβε τη διοίκηση του ζαχαροπλαστείου ο Παύλος Τερκενλής, το τσουρέκι ήταν απλό, κλασικό. Ο Παύλος Τερκενλής, θέλοντας να δώσει νέα πνοή στα προϊόντα πρόσθεσε στο κλασικό τσουρέκι τη γνωστή σε όλους μας σήμερα γέμιση κι επικάλυψη.

Από τα πιο χαρακτηριστικά κι αγαπημένα προϊόντα των καταναλωτών, τα τσουρέκια Τερκενλής έφτασαν στα τραπέζια τους εύκολα και γρήγορα μέσω των σούπερ μάρκετ, αφού φιλοξενούνται στα ράφια αλυσίδων όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος, σε σημεία πώλησης αεροδρομίων όπως το κατάστημα του αεροδρομίου Μακεδονία και του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος, σε μεγάλα εμπορικά κέντρα όπως το Golden Hall στην Αθήνα. Βρίσκονται όμως πλέον και στο εξωτερικό, σε συνεργασία με καταστήματα όπως το ΜΕΝΟΟ στο Λονδίνο.

Η εταιρεία Τερκενλής εκτός από τα ξακουστά τσουρέκια παράγει και διαθέτει σήμερα στην αγορά και κέικ, τάρτες, κουλούρια, χειροποίητες πίτες, ακόμα και μπάρες δημητριακών, παστέλι, αλλά και ζεστά snacks, πίτσες, κρέπες κ.α. Όλα προσεγμένα και ποιοτικά έχουν αποκτήσει τη δική τους ξεχωριστή θέση στην αγορά και στην προτίμηση των καταναλωτών.

 

 

 

 

 

 

 

Τσιμισκή 30 & Αριστοτέλους 4, 546 36, Θεσσαλονίκη
T.2310 271 148
F.2310 286 167
ΩράριοΔε-Τρ-Τε-Πε-Κυ: 07:00-23:00, Πα-Σα: 07:00 – 24:00

Website / Facebook / Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top