skip to Main Content

Made in Greece οι «Χυμοί Χίου»: 100% φυσικοί χυμοί & φρουτοποτά από τον Κάμπο της Χίου με γεύση που πετάει!

Τα πιο εκλεκτά, ζουμερά και αρωματικά φρούτα από τη Χίο χωρούν σε ένα ποτήρι θρεπτικού, γευστικού χυμού. Αυτό έκανε η Εταιρεία «Χυμοί Χίου Α.Ε.», η οποία κρατά από το 2010 ζωντανή την παράδοση της αξιοποίησης των πολύτιμων καρπών του νησιού, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, παράγοντας εκλεκτά προϊόντα.

Σε άμεση συνεργασία με τους ντόπιους καλλιεργητές η εταιρεία απορροφά τα εσπεριδοειδή που καλλιεργούν, προστατεύοντας τη βιωσιμότητα της Χιώτικης γης και συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

Όλα όμως για την γνωστή με το διακριτικό τίτλο «Κάμπος Χίου» εταιρεία ξεκινούν πολλά χρόνια πριν το 1963 από τους εφοπλιστές Αφοί Χανδρή, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που δημιούργησαν στην Χίο ένα εργοστάσιο χυμών με την ονομασία ΕΒΕΚ (Ελληνική Βιομηχανική Εμπορική Κτηματική). Ο στόχος τους ήταν να παράγουν χυμούς προς κατανάλωση για τα περίφημα υπερωκεάνια τους.

 

Το 1984, η οικογένεια Χανδρή, δώρισε το εργοστάσιο σε τρεις συνεταιρισμούς εσπεριδοκαλλιεργητών οι οποίες ίδρυσαν τον ΑΣΕΧ (Aγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοκαλλιεργητών Χίου). Το 2008, ήταν η χρονιά που το εργοστάσιο πουλήθηκε περνώντας στα χέρια της εταιρείας «Χυμοί Χίου Α.Ε.». Αυτή αποτέλεσε τη μεγαλύτερη έως τότε επένδυση στη βιομηχανία των Χυμών στον ελληνικό χώρο. Το ιστορικό εργοστάσιο ανακαινίστηκε πλήρως και δύο νέες υπερσύγχρονες μονάδες δημιουργήθηκαν με σκοπό να δημιουργούν από τα χιώτικα εσπεριδοειδή εκλεκτά και ποιοτικά προϊόντα. Η μονάδα εκχύμωσης έχει τη δυνατότητα να στύβει έως και 8 τόνους χυμού την ημέρα, και η μονάδα εμφιάλωσης λειτουργεί σε αποστειρωμένες συνθήκες με την υπογραφή ποιότητας της Tetra Pak®.

 

Όπως διαβάζουμε στο επίσημο site της εταιρείας: «Το εργοστάσιο και τα δέντρα βρίσκονται σε μια εύφορη πεδιάδα που απλώνεται σε 6 χλμ. κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Χίου. Τόπος ευλογημένος, χάρη στον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα και ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα με ήπιους χειμώνες, ο Κάμπος υπήρξε ιστορικά πηγή ανάπτυξης του νησιού, με καλλιέργειες δημητριακών, λαχανικών και ροδιών, αλλά και πολλές μουριές που έθρεψαν, κυριολεκτικά, τη φημισμένη χιώτικη σηροτροφία. Αυτά μέχρι το 1346, οπότε η Χίος πέρασε στα χέρια των Γενοβέζων που μετέτρεψαν τον Κάμπο σε έναν απέραντο πορτοκαλεώνα (με δέντρα από τη Σικελία και την Ιβηρική χερσόνησο), την παραγωγή και την εμπορική εκμετάλλευση του οποίου ανέπτυξαν υποδειγματικά μέσω της Maona, της εταιρείας με την οποία διοικούσαν το νησί».

 

Η ιστορία του τόπου συνεχίζεται και ήταν σημαδεμένη με σημαντικές χρονικές στιγμές που σημαδεύτηκαν από την Οθωμανική κατοχή. «Το 1822, η καταστροφή του νησιού από τους Οθωμανούς μοιραία έφερε τον μαρασμό του Κάμπου, αλλά στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα γη και άνθρωποι αναγεννήθηκαν, κυρίως χάρη στην καλλιέργεια του εξαιρετικού Χιώτικου Μανταρινιού, το οποίο σήμερα αναγνωρίζεται διεθνώς ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης», διαβάζουμε.

 

Η εταιρεία μας παρουσιάζει 100% φυσικούς χυμούς από μη συμπυκνωμένους χύμους. Τα καλύτερα φρούτα εποχής επιλέγονται και στύβονται για τον χυμό τους, ο οποίος παστεριώνεται και αποθηκεύεται αμέσως σε ασηπτικές σακούλες αλουμινίου υψηλής τεχνολογίας, στο ψυγείο. Οι ίδιες αυτές σακούλες γεμίζουν κάθε φορά τις συσκευασίες που προορίζονται για κατανάλωση. Έτσι, φθάνει στους καταναλωτές αποκλειστικά ο χυμός του φρούτου, χωρίς προσθήκες συντηρητικών.

 

Όσο για τους 100% φυσικούς χυμούς από συμπυκνωμένους χύμους, κι αυτοί προέρχονται από τα πιο εκλεκτά εσπεριδοειδή της Χίου αλλά και αυτά των καλύτερων παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Στύβονται, από το χυμό αφαιρείται το νερό, εξατμίζοντας το. Το συμπύκνωμα που μένει, ένα χρυσαφένιο, αγνό εκχύλισμα εσπεριδοειδών, παστεριώνεται και αποθηκεύεται. Όταν έρθει η ώρα της συσκευασίας, στο ίδιο αυτό συμπύκνωμα προστίθεται ξανά ό,τι αφαιρέθηκε: μόνο το νερό.

 

Ο «Κάμπος Χίου» διαθέτει όμως και διάφορα φρουτοποτά σε ποικιλία γεύσεων, όπως μήλο-μανταρίνι, μανταρίνι-σαγκουΐνι, μήλο-μοσχολέμονο, λεμόνι, μανταρίνι, πορτοκάλι και 4 εσπεριδοειδή. Δοκιμάστε κι απολαύστε όμως και τα υπέροχα αναψυκτικά με ή χωρίς μπουρμπουλήθρες…  Η περιεκτικότητά τους σε χυμό φτάνει έως και 20% και προστίθεται νερό και ζάχαρη· η συνταγή είναι απλή και διαθέσιμη σε πλαστικές ή γυάλινες φιάλες που κάνουν το ίδιο απολαυστικό “φσσστ” όταν στρίψετε το καπάκι.

Ξεχωριστά προϊόντα στη γεύση και την ποιότητα, ξεχωριστά όμως και στην συσκευασία που τους χάρισε ένα από τα Packaging Innovation Awards του 2019.

 

Τα προϊόντα της “Χυμοί Χίου” βρίσκονται στα ράφια των μεγαλύτερων σούπερ μάρκετ της χώρας, σε επιλεγμένα αρτοποιεία, σε καταστήματα Delicatessen και άλλα μικρά σημεία, ενώ ταυτόχρονα ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο!

Χυμοί Χίου / Facebook / YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top