skip to Main Content

Made in Greece οι «Συκάτες Γεύσεις» της Ουρανίας & της Ελένης: Παστέλια & προϊόντα σύκου φτιαγμένα με αγνά υλικά & παραδοσιακές τεχνικές στο συσκευαστήριο στους Ταξιάρχες

Το φθινόπωρο ήρθε, τα σχολεία ξεκίνησαν και τι πιο γλυκό από ένα flashback στις παιδικές μας σχολικές αναμνήσεις, τότε που η παρηγοριά μας για την νέα σχολική χρονιά ήταν ένα παστέλι ή ένα λιαστό σύκο. Να λιώνει στο στόμα και να γλυκαίνει την καρδιά μας…

Αυτή η γλύκα είναι ο σκοπός της οικοτεχνείας «Συκάτες Γεύσεις» της Ουρανίας Μουσέτη και της Ελένης Βασιλείου από το χωριό Ταξιάρχες της Βόρειας Εύβοιας. Με σύκα καλλιεργημένα και συλλεγμένα από το περιβόλι τους, που ξεραίνονται πάνω στις “λιάστρες” χωρίς ίχνος κατεργασίας, μας ταξιδεύουν σε διαδρομές συκομελλομένες.

Σαν παιδιά, δηλώνουν, παίζανε κάτω από τις συκιές, απολαμβάνοντας πότε πότε τους καρπούς των δέντρων, χορταίνοντας έτσι την πείνα τους, ώστε να συνεχίσουν το παιχνίδι. Μεγαλώνοντας, εργαστήκαν στους μπαξέδες, μαζεύοντας τα φρέσκα ζουμερά σύκα ή γεμίζοντας τα καλάθια με ξηρά, για να τα πάνε στις λιάστρες. Έτσι ή αλλιώς, η ζωή τους είναι απολύτως συνδεδεμένη με την τοπική παραγωγή της καταγωγής τους, τον Ταξιάρχη της Βόρειας Εύβοιας.

Με το πλήρωμα του χρόνου αποφάσισαν απλά να συνεχίσουν αυτό που ξέρανε να κάνουν καλά, να φτιάχνουν σύκα. Έτσι, δημιούργησαν την οικοτεχνία τους.

Αρχικά συσκεύαζαν μόνο λευκά σύκα (θειαφισμένα σύκα). Στην πορεία όμως ρώτησαν τις γιαγιάδες τους, διάβασαν και δοκίμασαν τα μαύρα, φυσικά σύκα και πραγματικά εντυπωσιάστηκαν με την γεύση και το άρωμά τους. Αποφάσισαν να συνεχίσουν την συσκευασία και προώθηση των φυσικών σύκων παράλληλα με αυτή των λευκασμένων. Η ανταπόκριση από την αγορά ήταν εντυπωσιακή και έγινε η κινητήρια δύναμή τους για να συνεχίσουν.

Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν αναπτύξει μία μοναδική σειρά προϊόντων από σύκο στο παραδοσιακό τους συσκευαστήριο.

Παστέλι, Συκομαΐδα, Συκόμελο και άλλες λιχουδιές που καλύπτουν την ανάγκη για γλυκό. Φυσικά, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, συντηρητικών, τεχνητών χρωμάτων, αρωμάτων κλπ.

Χειροποίητη μπάρα σύκου

Ελληνικά Ξηρά Σύκα

Τα προϊόντα της εταιρείας “Συκάτες Γεύσεις” αυτή τη στιγμή κατακλύζουν ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ, εξάγονται και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Ιταλία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Γερμανία, το Βέλγιο κ.α. Ωστόσο, έχουν βάλει πλώρη και έχουν κατακτήσει και χώρες εκτός Ευρώπης, όπως το Χονγκ Κονγκ και το Ντουμπάι.

Συκάτες Γεύσεις
Ε. Βασιλείου – Ο. Μουσέτη Ο.Ε.
Ταξιάρχης Β. Ευβοίας
Τηλ. – Fax: 22260 71279 – 210 61 35 529
Κιν.: 6974227489
email: info@sikataxiarxi.gr

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα στο επίσημο site της εταιρείας, αλλά και στο facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top