skip to Main Content

Made in Greece τα 12Stremmata: Το αγρόκτημα της Δράμας παράγει το μοναδικό ατόφιο μέλι λεβάντας στην Ελλάδα

Δώδεκα χιλιόμετρα από την Δράμα, στο χωριό Φωτολίβος, ανάμεσα στα όρη Φαλακρό και Παγγαίο, δίπλα στον ποταμό Αγγίτη, βρίσκονται τα 12Stremmata. Πρόκειται για ένα βιολογικό αγρόκτημα αρωματικών φυτών και βοτάνων, που επιμελείται ο Βασίλης Ζαβούνης και η σύζυγός του Κατερίνα Γεωργιάδου.

Ο Βασίλης κατάγεται από την Δράμα, σπούδασε στην Θεσσαλονίκη και αναζήτησε την επαγγελματική του τύχη σε Ελλάδα κι εξωτερικό, χωρίς όμως να βρεθεί στο δρόμο του κάτι που να τον συναρπάζει αυτά τα χρόνια. Η Κατερίνα κατάγεται από το χωριό Φωτολίβος, έχει σπουδάσει Ξενοδοχειακά Επαγγέλματα και για χρόνια δούλευε ως εποχιακός υπάλληλος σε καταστήματα. Ο Βασίλης και η Κατερίνα γνωρίστηκαν στις αρχές του 2014, σύντομα κατάλαβαν ότι ήθελαν να πορευτούν μαζί στη ζωή κι έτσι τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου πέρασαν τα σκαλιά της εκκλησίας.

Από εκείνη την στιγμή αναζητούσαν να κάνουν επαγγελματικά κάτι που θα τους ευχαριστούσε πραγματικά και με αφορμή την επαφή που είχαν από τις οικογένειές τους με την αγροτική ζωή πήραν την απόφαση να ασχοληθούν με την καλλιέργεια δέκα σχεδόν στρεμμάτων λεβάντας.

Η αρχή έγινε το 2014 με 7 στρέμματα λεβάντας του είδους lavandula angustifolia hybrid. Την επόμενη χρονιά συνέχισαν με μια ποικιλία αρωματικών φυτών και βοτάνων.

Η πιλοτική αυτή καλλιέργεια περιλαμβάνει τα εξής είδη: Λεβάντα, σιδερίτη (τσάι του βουνού), φασκόμηλο, εχινάκεια.

Με πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στη μελισσοκομία από την οικογένεια του Βασίλη, το “πάντρεμα” του μελισοσμήνους με τα αρωματικά φυτά ήρθε ως ένα φυσικό και αναμενόμενο γεγονός. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η παραγωγή του εξαιρετικού μελιού λεβάντας, ενός μοναδικού για τα ελληνικά μελισσοκομικά δεδομένα προϊόντος.

Συνεχίζοντας αυτή την αρμονική συμβίωση και μέσα από προσπάθειες και πειραματισμούς πλέον μπορούν να πουν ότι προσβλέπουν στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων με εξαιρετικά χαρακτηριστικά και την βέλτιστη ποιότητα.

Η σειρά των προϊόντων τους φέρει την ονομασία VORIA CHORA και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το μοναδικό μέλι λεβάντας με την υπέροχη κρεμώδη υφή, καθώς και το εκπληκτικό μέλι ανθέων με βιολογικό φασκόμηλο και μέλι ανθέων με βιολογική εχινάκεια.

Το μέλι λεβάντας συλλέγεται από τα άνθη λεβάντας βιολογικής καλλιέργειας. Η συγκέντρωση λεβάντας στο μέλι ξεπερνά το 75% καθιστώντας το ως το μοναδικό ατόφιο ελληνικό μέλι λεβάντας. Είναι ένα 100% φυσικό προϊόν. Λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης σακχάρων και φρουκτόζης το μέλι λεβάντας υπόκειται σε ελεγχόμενη κρυστάλλωση.

Ως προς τα χαρακτηριστικά του, οι απαλοί κρύσταλλοι αφήνουν μια βελούδινη αίσθηση όταν λιώνουν στο στόμα. Απλώνεται εύκολα, ενώ χάρη στην κρεμώδη υφή του είναι ιδανικό για παιδιά.

Τα αρωματικά φυτά είναι η εχινάκεια, το φασκόμηλο και ο σιδερίτης καθώς επίσης και ηλίανθοι που ανθοφορούν στη γύρω περιοχή. Το συγκεκριμένο μέλι περιέχει κονιορτοποιημένη εχινάκεια, ένα φυσικό αντιβιοτικό.

Επιπλέον η εχινάκεια ενισχύει το ανοσοποιητικό και αναπνευστικό σύστημα. Είναι ιδανικός σύμμαχος για την πρόληψη και καταπολέμηση του κρυώματος.

 

Ανακαλύψτε τα προϊόντα της εταιρείας 12Stremmata στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Φωτολίβος, Δράμα
tel +30 2521 401801
Ζαβούνης Βασίλης
tel +30 693 610 8000
Γεωργιάδου Κατερίνα
tel +30 698 117 2412
e-mail : info@12stremmata.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top