skip to Main Content

Made in Greece τα Maria Mastori: Εντυπωσιακά & υπέρκομψα κοσμήματα – statements από την μεγάλη σχεδιάστρια

Τα κοσμήματα της Μαρίας Μάστορη είναι απροσδόκητα, εντυπωσιακά, σαγηνευτικά, δυναμικά και συνάμα παιδικά ως προς το design τους. H μεγαλοπρέπεια και ο δυναμισμός της δημιουργού τους αποτυπώνεται με μοναδική μαεστρία πάνω τους, μέσα από τη μοναδική σχεδιαστική τους άποψη, αλλά και τα υλικά που τα συνθέτουν.

Είναι κοσμήματα που αποτελούν statement στην αγορά και δύσκολα θα τα δεις να μπορούν να «συγκατοικήσουν» με άλλα. Είναι τόσο κομψά κι εντυπωσιακά που κοσμούν το κορμί κάθε γυναίκας στον απόλυτο βαθμό, προσφέροντας ικανοποίηση και προσελκύοντας θαυμασμό.

Ο τρόπος που η σχεδιάστρια δουλεύει τα σχέδιά της είναι μοναδικός και αρκετά χαρακτηριστικός.  Τα κολιέ της είναι φτιαγμένα με τέτοια μαεστρία, με διαφορετικές τεχνικές και από διαφορετικά υλικά με αποτέλεσμα κανένα να μην θυμίζει και να μην είναι ίδιο με κάποιο άλλο. Όμως όλα κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, κάνοντάς σε να καταλάβεις ότι έχουν δημιουργηθεί από το ίδιο χέρι.

Άλλα εκκεντρικά, άλλα πιο ήσυχα, άλλα πληθωρικά και άλλα πιο διακριτικά, όλα όμως με το χαρακτηριστικό πολυπολιτισμικό ύφος της Μάστορη. Ένα ύφος που «γεννιέται» μέσα από στοιχεία από διαφορετικούς πολιτισμούς και από διαφορετικές εποχές και βρίσκουν κοινό τόπο συνάντησης την  σύγχρονη τέχνη.

Η Μαρία Μάστορη δεν είναι μία στάσιμη δημιουργός. Δεν μένει στην πεπατημένη, όπως θα μπορούσε ή όπως κάνουν άλλες σχεδιάστριες. Αντίθετα προτιμά να καταπιάνεται με διαφορετικές τεχνικές και μέσα από όλες να δημιουργεί κάτι φρέσκο και μοναδικό. Αργυροχρυσοχοΐα, κοπανέλι, μακραμέ… Το καθένα από αυτά είναι για την σχεδιάστρια μία διαφορετική τεχνική και τέχνη κι έτσι τα αντιμετωπίζει. Η ουσία για την Μαρία Μάστορη είναι να μπορείς να «πατάς» πάνω σε παλιές τεχνικές και να βγάζεις κάτι νέο μέσα από αυτές, κάτι που θα έχει δημιουργηθεί μέσα από τα δικά σου φίλτρα, τη δική σου οπτική, τη δική σου αισθητική και καλλιτεχνική άποψη.

Το Ατελιέ της βρίσκεται στην Πλάκα και είναι πάντα ανοιχτό για να μας παρουσιάσει το δικό της κόσμο, το «σύμπαν» στο οποίο η ίδια και πλέον μαζί και τον γιο της δημιουργεί. Μάλιστα οι δύο τους έχουν λανσάρει και μία πιο οικονομική σειρά κοσμημάτων με το όνομα Cheap Thrills by Maria Mastori.

Η Μαρία Μάστορη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Σύρο. Ο παππούς της ήταν δάσκαλος και την έβαζε να ζωγραφίζει. Η μητέρα της την παρότρυνε από μικρή να δημιουργεί με πλαστελίνες. Ήταν ξεκάθαρο λοιπόν για εκείνη ότι ήθελε να μπει στην Καλών Τεχνών κι αυτό έκανε. Σπούδασε αρχιτεκτονικό σχέδιο. Η επαφή της με το κόσμημα προέρχεται από το μέσα της, δεν έχει κάνει συγκεκριμένες σπουδές, μόνο κάποια σχετικά σεμινάρια. Λατρεύει τα ταξίδια κι έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Πρώτα στη ζωή της μπήκε η ζωγραφική και η γλυπτική, όμως πάντα έβλεπε τον εαυτό της να ξεκουράζεται στο κόσμημα κι εκεί «άπλωσε πανιά». Η μόδα ήρθε για εκείνη το 1997, τότε ξεκίνησε να φτιάχνει κάποιες συλλογές κοσμημάτων για τα show της Λουκίας, έπειτα για τον Ελευθεριάδη. Το 2004 ξεκίνησε να δουλεύει με τον Filep Motwary. Στα 22 της είχε κάνει δυο σειρές για τον Πολατώφ, αλλά η συνεργασία τους δεν συνεχίστηκε, διότι ήρθε στον κόσμο ο γιος της.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Website / Facebook / Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top