skip to Main Content

Made in Greece το Κτήμα Σκούρας: Ο «Μέγας» οινοποιός έφτιαξε εκ του μηδενός τις δικές του ετικέτες στην ιστορική γη του Άργους

Ένας από τους πιο σπουδαίους και πρωτοπόρους Έλληνες οινοποιούς είναι ο Γιώργος Σκούρας, ο οποίος έχτισε βήμα βήμα, αργά και σταθερά το δικό του οινοποιείο.

Χωρίς να έχει δικά του κτήματα, είχε όμως γνώση και περίσσιο πείσμα, δανείζεται ένα μικρό ποσό από τους γονείς του και νοικιάζει 30 στρέμματα, κάνοντας οινοποίηση σε ξένες δεξαμενές κι εμφιάλωση σε χώρους οι οποίοι δεν είχαν τις κατάλληλες προδιαγραφές, όπως σε γκαράζ!

Έτσι ξεκίνησε να φτιάχνει το δικό του κρασί που έμελλε να γίνει μία ισχυρή ετικέτα, κατακτώντας τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά.

Η ιστορία του Κτήματος Σκούρα αρχίζει και εξελίσσεται από το 1986 μαζί με μια ετικέτα έμβλημα, συνώνυμη με τον Γιώργο Σκούρα: ο Μέγας Οίνος. Το 1986, ο Μέγας Οίνος ήταν ένα πρωτοποριακό χαρμάνι Αγιωργίτικου με Cabernet Sauvignon. Σήμερα, ο Μέγας Οίνος είναι μία από τις πιο συνεπείς παρουσίες στο χώρο του ευρωπαϊκού κρασιού, με αποδεδειγμένη δυνατότητα παλαίωσης που ελάχιστα ελληνικά κρασιά μπορούν να την αγγίξουν.

Η πρώτη παραγωγή, το 1986, ήταν 6.000 φιάλες. Σήμερα ξεπερνά τις 800.000. Τα κρασιά του Κτήματος Σκούρα ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Αγγλία.

Πώς ξεκίνησε όμως η ενασχόληση του Γιώργου Σκούρα με το κρασί;

Ο Γιώργος Σκούρας γεννήθηκε στο Άργος, μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, με τον πολιτισμό και την αμπελοκαλλιέργεια να εξελίσσονται στη γύρω περιοχή εδώ και 3.000 χρόνια τουλάχιστον.

Το 1980, αποφάσισε να σπουδάσει Γεωργία στο Πανεπιστήμιο της Dijon στη Βουργουνδία, στη Γαλλία. Όμως, η γνωριμία του με τα Chardonnays και τα Pinot Noirs της περιοχής, καθώς και η επαφή του με γνωστούς ντόπιους οινοπαραγωγούς, τον κέρδισαν. Έτσι αποφάσισε να σπουδάσει στην Dijon, όπου και απέκτησε πτυχίο στην Οινολογία. Στην συνέχεια δούλεψε σε οινοποιεία παραδοσιακών οινοπαραγωγικών περιοχών της Γαλλίας και της Ιταλίας, όμως τίποτα δεν ήταν ικανό να τον κρατήσει μακριά από την Ελλάδα. 

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα αρχικά συνεργάστηκε με τον Σπύρο Κοσμετάτο, με τον οποίο, το 1984, δημιουργήσαν μαζί το Gentilini, το πρώτο ελληνικό μπουτίκ οινοποιείο. Ο Γιώργος είχε εφοδιαστεί με πολλές γνώσεις και πολύτιμη εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια και κάποια στιγμή ένιωσε ότι ήρθε η ώρα να ανοίξει τα φτερά του και να δημιουργήσει κάτι δικό του.

Το 1986 ήταν η χρονιά που άρχισε να υλοποιεί το όραμά του για το δικό του κτήμα. Αρχικά, δημιουργήθηκε μια μικρή οινοπαραγωγική μονάδα στην Πυργέλα, ένα μικρό χωριό έξω από το Άργος. Η φυσική συνέχεια ήταν ένα μπουτίκ οινοποιείο μέσα στη ζώνη της Νεμέας, στην τοποθεσία Γυμνό. Οι ατελείωτες ώρες χειρονακτικής εργασίας σε μικρή κλίμακα ήταν μια πολύτιμη σπουδή στην ποικιλία Αγιωργίτικο και στην Ονομασία Προέλευσης Νεμέα.

Το οινοποιείο στο Μαλανδρένι

Το 2004 έγινε η εγκατάσταση στο οινοποιείο στο Μαλανδρένι, ένα χωριό πολύ κοντά και βορειοδυτικά του Άργους, μέσα στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας. Οι καινούργιες εγκαταστάσεις αύξησαν τη χωρητικότητα και τις τεχνολογικές υποδομές, αλλά όχι για να γίνουν τα κρασιά πιο τεχνικά. Για την ομάδα Σκούρα, η τεχνολογία είναι μόνο ένας τρόπος ελέγχου – τα κρασιά πρέπει να γίνονται μόνο με τις απολύτως απαραίτητες παρεμβάσεις.

Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των 80 ανοξείδωτων δεξαμενών και η εμφιαλωτική γραμμή, που έχει σήμερα δυνατότητα εμφιάλωσης 3.000 φιαλών την ώρα. Παράλληλα, στους  υπόγειους χώρους υπάρχουν κελάρια με 1.000 δρύινα βαρέλια, με σταθερή θερμοκρασία +14°C και υγρασία 70%, όπου τα κρασιά ωριμάζουν σε ιδανικές συνθήκες.

Στο Κτήμα Σκούρα υποδεχόνται καθημερινά τους επισκέπτες που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τα κρασιά τους και για την οινοπαραγωγική διαδικασία. Για το σκοπό αυτό προσφέρουν ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις τους και γευσιγνωσίες των κρασιών τους.

Το οινοποιείο ολοκληρώνεται με μοντέρνους χώρους υποδοχής υψηλής αισθητικής που φιλοξενούν έργα τέχνης ονομαστών καλλιτεχνών, με ευρύχωρες βεράντες, καθώς και με μια υπέροχη αίθουσα γευσιγνωσίας που μετατρέπεται σε μοντέρνο bistro. Εδώ, άνθρωποι του οινοποιείου –πολύγλωσσοι, εκπαιδευμένοι και ευγενικοί– εξυπηρετούν και φροντίζουν άπαντες τους επισκέπτες.

Κορυφαίες ετικέτες του κτήματος Σκούρα

Μέγας Οίνος – ΠΓΕ Πελοπόννησος 20% Cabernet Sauvignon, 80% Αγιωργίτικο
Zυμωμένο και εκχυλισμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Πλήρης μηλογαλακτική ζύμωση σε βαρέλι και παλαίωση σε καινούρια γαλλικά barriques για 18 μήνες και στη φιάλη για 6 μήνες. Ώριμα κόκκινα φρούτα, βατόμουρο, κεράσι, βύσσινο, γαρίφαλο, γλυκά μπαχάρια, καπνός, κομψό, φινετσάτο και πολύπλοκο στόμα.

Λαβύρινθος 99-13 – ΠΓΕ Πελοπόννησος
Ένα ιδιαίτερο κρασί, μείγμα από διαδοχικές χρονιές του Μέγα Οίνου που ωριμάζουν μαζί σε ειδικό βαρέλι (foudre) 1.000 λίτρων. Πολύπλοκο, εξελισσόμενο άρωμα, βύσσινο, βατόμουρο, κεράσι, μοσχοκάρυδο, κανέλα, μαύρο πιπέρι, βότανα, κέδρος. Ώριμες τανίνες, βελούδινη υφή, επίγευση μεγάλης διάρκειας.

Τα υπόλοιπα κρασιά του Κτήματος Σκούρα

Λευκά

Άκρες – 70% Ροδίτης Αλεπού, 30% Μοσχοφίλερο
Armyra – 95% Chardonnay – 5% Malagousia
Viognier Cuvee Larsinos – 100% Viognier
Salto Wild Yeast – 100% Μαυροφίλερο

Ροζέ

Άκρες ροζέ – 30% Μοσχοφίλερο, 70% Αγιωργίτικο
Peplo Ροζέ – 1/3 Αγιωργίτικο, 1/3 Syrah, 1/3 Μαυροφίλερο

Ερυθρά

Άκρες Ερυθρός – ΠΓΕ Πελοπόννησος 10% Cabernet Sauvignon, 90% Αγιωργίτικο
Portes Merlot -ΠΓΕ Πελοπόννησος 100% Merlot
Portes Cabernet Sauvignon – ΠΓΕ Πελοπόννησος 100% Cabernet Sauvignon
Αγιωργίτικο – ΠΟΠ Νεμέα 100% Αγιωργίτικο
Grande Cuvee Nemea -ΠΟΠ Νεμέα 100% Αγιωργίτικο
Fleva – ΠΓΕ Πελοπόννησος 100% Syrah
Σύνορο -ΠΓΕ Πελοπόννησος 40% Cabernet Franc, 40% Merlot, 20% Αγιωργίτικο

 

Website: www.skouras.gr/el
Facebook: @domaineskouras
Instagram: @skourasdomaine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top