skip to Main Content

Αποκλ. Made in Greece οι En Mani: Τρία αδέλφια Μανιάτες μηχανικοί φτιάχνουν βιολογικούς χυμούς από φραγκόσυκο – Εξάγουν σε Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία, Πολωνία, Ελβετία & Ιταλία

Τρία αδέλφια από την Αρεόπολη της Μάνης έβαλαν στόχο να κάνουν τους Έλληνες να αγαπήσουν ένα προϊόν που μέχρι τώρα τους είναι άγνωστο ως προς τις ιδιότητές του και την γεύση του και είναι το φραγκόσυκο. Όλοι τους μηχανικοί, σπούδασαν αυτό που θα τους βοηθούσε να εξελίξουν την τεχνική οικογενειακή επιχείρηση, όμως η κρίση είχε άλλα σχέδια για εκείνους, αφού τους οδήγησε στην αξιοποίηση των 23 στρεμμάτων στην ευλογημένη γη της Μάνης.

Θέλοντας να ενισχύσουν τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα στη χωρα μας εισχώρησαν στην αγορά το 2015 με την ίδρυση της En Mani και την παραγωγή σειράς χυμών και φρουτοποτών με βάση το φραγκόσυκο.

Όντας οι πρώτοι που επεξεργάστηκαν αυτό το προϊόν, ήρθαν αντιμέτωποι με αρκετές τεχνικές δυσκολίες, όμως οι πειραματισμοί τους ήταν επιτυχείς και σήμερα, 3 χρόνια μετά, μας παρουσιάζουν βιολογικούς χυμούς φραγκόσυκο σε διάφορες γέύσεις όπως λεμόνι, πορτοκάλι, τζιντζερ, μαστίχα και πικραμύγδαλο, χωρίς ζάχαρη και με περιεκτικότητα σε φρούτο που φτάνει το 50%.

Όλο το success story, που έχει φτάσει μέχρι τις αγορές της Αυστρίας , του Βελγίου , της Σουηδίας, της Πολωνίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας περιγράφουν στο MadeinGrecce.news τα τρία αδέλφια, Γιώργος, Γιάννης και Αλέξανδρος Μάγκουρας.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Λόγω της κρίσης κάναμε την επιλογή να επεκταθούμε στον πρωτογενή τομέα θεωρώντας ότι αυτός αποτελεί μαζί με τον δευτερογενή τομέα το μέλλον στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας
  • ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2013 να καλλιεργούμε σε μια έκταση 23 στρεμμάτων στη Μάνη αλόη και φραγκόσυκο ,το οποίο στην περιοχή μας αποτελεί ένα τοπικό και παραδοσιακό φρούτο
  • Οι χυμοί μας είναι σε γυάλινο μπουκάλι των 250 ml και η περιεκτικότητα σε φρούτο είναι 50%. Οι γεύσεις είναι Φραγκόσυκο- Λεμόνι , Φραγκόσυκο- Πορτοκάλι και Φραγκόσυκο. Τα φρουτοποτά μας περιέχουν ποσότητα φρούτου 21%.
  • Tα προϊόντα μας πέρα από την ιδιαίτερη γεύση και υψηλή ποιότητα δεν περιέχουν ζάχαρη και είναι βιολογικά
  • Το πιο δημοφίλες μας προϊόν είναι ο χυμός Φραγκόσυκο με Αγαύη
  • είναι ένα προϊόν που πρώτοι επεξεργαστήκαμε στην Ελλάδα, οπότε έπρεπε να στήσουμε τις διαδικασίες από το μηδέν και στην ουσία πειραματικά
  • έχουμε καταφέρει να κάνουμε εξαγωγές σε χώρες όπως Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία, Πολωνία και πρόσφατα Ελβετία και Ιταλία.
  • Επεξεργαζόμαστε αυτή την περίοδο κάποια νέα προϊόντα τα οποία θα θέλαμε να βγάλουμε

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της εταιρείας En Mani; Ποια η ιδέα, η στόχευση και τα στάδια ανάπτυξής του;

Η εταιρεία ΑΦΟΙ ΜΑΓΚΟΥΡΑ ΙΚΕ με διακριτικό τίτλο en Mani είναι μια οικογενειακή επιχείρηση . Είναι ένα εγχείρημα που ξεκινήσαμε από κοινού τα τρία αδέρφια, Γιώργος, Γιάννης και Αλέξανδρος Μάγκουρας (με καταγωγή από την Μάνη), το 2013. Ολοι μας μηχανικοί και ο λόγος προφανής: μια τεχνική οικογενειακή επιχείρηση. Ο Γιώργος Μάγκουρας είναι πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ, ο Γιάννης είναι μηχανολόγος μηχανικός της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, και ο Αλέξανδρος είναι πολιτικός μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών .Λόγω της κρίσης κάναμε την επιλογή να επεκταθούμε στον πρωτογενή τομέα θεωρώντας ότι αυτός αποτελεί μαζί με τον δευτερογενή τομέα το μέλλον στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Έτσι, θέλοντας ταυτόχρονα να καινοτομήσουμε και μετά απο αρκετή μελέτη, ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2013 να καλλιεργούμε σε μια έκταση 23 στρεμμάτων στη Μάνη αλόη και φραγκόσυκο, το οποίο στην περιοχή μας αποτελεί ένα τοπικό και παραδοσιακό φρούτο, (10 στρέμματα το ένα και 10 στρέμματα το άλλο). Τον Ιούλιο του 2015 ιδρύσαμε την εταιρεία Αφοί Μάγκουρα ΙΚΕ με διακριτικό τίτλο en Mani και φτιάξαμε μια μικρή μονάδα επεξεργασίας για τα προϊόντα μας.

Μιλήστε μας για τα προϊόντα σας, τις ιδιαιτερότητες στην καλλιέργεια και την παραγωγική διαδικασία..;

Η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς δεν είναι απαιτητική καλλιέργεια. Η μεγάλη δυσκολία βρίσκεται στην συγκομοιδή των φρούτων. Αυτό συμβαίνει λόγω των αγκαθιών αλλά και ταυτόχρονα της ευαισθησίας του φλοιού του φρούτου.

Από τα φρέσκα φραγκόσυκα της περιοχής μας, μετά από την επεξεργασία που αποτελείται απο τις διαδικασίες της αποφλοίωσης, πολτοποίησης και αφαίρεσης κουκουτσιών,παράγεται ο πουρές, ο οποίος καταψύχεται σε βαθιά κατάψυξη ώστε να διατηρείται φρέσκος και είναι το βασικό μας προιόν. Στην συνέχεια παρασκευάζονται κατα την διάρκεια της χρονιάς από τον πουρέ τα υπόλοιπα προϊόντα μας.

Τι περιλαμβάνει η προϊόντική σας γκάμα λοιπόν και ποια είναι τα ιδιαίτερα γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά τους… Ποια είναι τα στοιχεία που τα κάνουν να ξεχωρίζουν;

Οι χυμοί στους οποίους δεν περιέχονται χημικά συντηρητικά και αντί για ζάχαρη έχει προστεθεί αγαύη. Οι χυμοί μας είναι σε γυάλινο μπουκάλι των 250 ml και η περιεκτικότητα σε φρούτο είναι 50%. Οι γεύσεις είναι Φραγκόσυκο- Λεμόνι, Φραγκόσυκο- Πορτοκάλι και Φραγκόσυκο. Τα φρουτοποτά μας περιέχουν ποσότητα φρούτου 21%. Οι γεύσεις είναι Φραγκόσυκο με Τζιντζερ, Φραγκόσυκο με Μαστίχα και Φραγκόσυκο με Πικραμύγδαλο . Όλα τα προιόντα ειναι παστεριωμένα και έχουν διάρκεια ζωής 10 μήνες.

Tα προϊόντα μας πέρα από την ιδιαίτερη γεύση και υψηλή ποιότητα δεν περιέχουν ζάχαρη και είναι βιολογικά. Επίσης είναι πλούσια σε συστατικά σημαντικά για την υγεία. Όπως έχει γραφτεί σε μελέτες αλλά και άρθρα κυρίως στο εξωτερικό το φραγκόσυκο έχει την ιδιότητα λόγο της μέγαλης περιεκτικότητας σε νερό να βοηθάει στον μεταβολισμό των ζακχάρων και την αύξηση της σωματικής αντοχής. Είναι μια τροφή με αντιοξειδωτικές ιδιότητες αλλά και πλούσια σε μαγνήσιο και το αμινοξύ ‘’ταυρίνη’’ ουσίες σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιά.

Πώς αξιολογείτε τη δυναμική προϊόντων που συγκαταλέγονται στην κατηγορία των superfoods στην ελληνική αγορά;

Οι Έλληνες καταναλωτές τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να δίνουν πολύ μέγαλη προσοχή όχι τόσο στην ποσότητα αλλά στην ποιότητα των προϊόντων κάθως έχουν κάνει μια πολύ σημαντική στροφή προς την μεσογειακή διατροφή. Ταυτόχρονα η ελληνική γη μπορεί να παράξει ποιοτικά προιόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου; Ποιο από τα προϊόντα σας είναι το πιο “δημοφιλές”;

Το φραγκόσυκο είναι ένα προιόν που χρόνια φύετε στην ελληνική γη, αλλά άγνωστο στους Έλληνες ως προς τις ιδιότητες του και την γεύση του πόσο μάλλον ως μεταποιημένο προιόν. Ωστόσο έχουμε καταφέρει κάθε χρόνο να το μαθαίνει και να το κάνει μέρος της διατροφής του αρκετός κόσμος που χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται. Το πιο δημοφίλες μας προιόν είναι ο χυμός Φραγκόσυκο με Αγαύη.

Κάνετε και εξαγωγές; Σε ποιες χώρες;

Στο λίγο καιρό που υπάρχουμε στην αγορά έχουμε καταφέρει να κάνουμε εξαγωγές σε χώρες όπως Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία, Πολωνία και πρόσφατα Ελβετία και Ιταλία.

Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες;

Οι δυσκολίες στην αρχή ήταν αρκετές˙ πρώτον γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που έχουν σχέση με το προϊόν και την διαδικασία επεξεργασίας (αγκάθι, κουκούτσι, μορφολογία φρούτου κ.α) καθώς είναι ένα προϊόν που πρώτοι επεξεργαστήκαμε στην Ελλάδα, οπότε έπρεπε να στήσουμε τις διαδικασίες από το μηδέν και στην ουσία πειραματικά, εν τέλει τα καταφέραμε να στήσουμε μια μονάδα αρκετά ευέλικτη η οποία πέρα από το φραγκόσυκο μπορεί να επεξεργαστεί πολλά άλλα προιόντα. Το δεύτερο που αντιμετωπίσαμε είναι το ότι είναι ένα κατα κάποιο τρόπο άγνωστο προϊόν στην Ελλάδα (στο εξωτερικό θεωρείται superfood) και ταυτόχρονα δεν έχει υπάρξει κάποια χρηματοδότηση ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την καμπάνια που θα θέλαμε. Βέβαια και αυτό το αντιμετωπίζουμε με την βοήθεια εταιρείων που μας εμπιστεύτητκεαν αλλά και με low budget διαφήμιση μέσω των social media.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Mέσα από την ονομασία θελήσαμε να προβάλουμε ταυτόχρονα την ιστορία και την σημαντικότητα που έχει για μας τους Μανιάτες αυτό το φρούτο, να είναι όσο πιο προφανής γίνεται ο τόπος προέλευσης και παρασκευής του και επειδή πιστεύουμε ότι ο τόπος μας έχει μεγάλη δυναμική παραγωγής και άλλων προϊόντων που σκοπεύουμε στο μέλλον να ασχοληθούμε , το ονομάσαμε, χρησιμοποιώντας τον ελληνικό σύνδεσμο, en Μani δηλαδή αυτό που γίνεται στην Μάνη.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ετοιμάζετε κάτι καινούριο;

Επεξεργαζόμαστε αυτή την περίοδο κάποια νέα προϊόντα τα οποία θα θέλαμε να βγάλουμε, υπάρχει γενικότερα μια αρκετά αισιόδοξη διάθεση και όρεξη για δημιουργία. Ώστοσο ετοιμαζόμαστε και για την παρουσία μας στην έκθεση FOOD EXPO τον Μάρτιο.

Που μπορούμε να βρούμε και να δοκιμάσουμε τα προϊόντα σας;

Τα προιόντα μας μπόρει κανείς να τα βρεί σε σημεία delicatessen και παραδοσιακών προϊόντων σε αρκετά μέρη της Ελλαδας. Ορισμένα από αυτα βρίσκονται και σε χάρτη που έχουμε αναρτήσει στο site μας www.enmaniproducts.com.

Website / Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top