skip to Main Content

Έλληνας, ο καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός της Ευρώπης: Ο Ανάργυρος Μαριόλης και η εντυπωσιακή πορεία του

Τον τίτλο του καλύτερου Οικογενειακού Γιατρού για το 2019 σε όλη την Ευρώπη κατέκτησε ο Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους συνάδελφους του, από τον έγκριτο οργανισμό WONCA Europe. Η διάκριση αυτή κάνει περήφανη όχι μόνο τη Λακωνία, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα και την επιστημονική κοινότητα της χώρας.

Σύμφωνα με τον οργανισμό WONCA, o Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης είναι ο μοναδικός γιατρός που έλαβε βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών (το 2016) για τις υπηρεσίες του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία.

Ο Δρ. Μαριόλης θα παραλάβει το βραβείο του Γενικού Ιατρού της Χρονιάς για την Ευρώπη, στο συνέδριο WONCA Europe στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, 26-29 Ιουνίου 2019.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δρ. Μαριόλης, με αφορμή τη διάκριση του από τον WONCA Europe, αναφέρει:

«Λαμβάνοντας αυτή την τιμή βράβευση, η συγκίνηση μου δεν μετριέται με λέξεις. Καθώς αναφέρομαι στους ασθενείς και την προσπάθεια, την οποία κάνουμε τόσα χρόνια, ομοιάζουν οι στιγμές με απειράριθμους κόκκους που, ενώ δείχνουν ολόιδιοι, κανείς τους δεν είναι ίδιος με τον άλλον.

Το καθήκον και η ευθύνη όλα αυτά τα χρόνια θεσμοθετήθηκαν από τους ίδιους τους πολίτες – ασθενείς.

Αυτές τις ώρες, οι λέξεις βγαίνουν από το στόμα μου διαρκώς αβίαστες, αλλά δεν με αφήνουν να εκφράσω όλα όσα θα ήθελα.

Όραμα, σκέψεις και διαδρομές. Γοητευμένος τόσα χρόνια από τη Γενική – Οικογενειακή Ιατρική και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν είχα παρά μόνο μια επιλογή, να την ακολουθήσω στη δημιουργία της.

Τα παιχνίδια που έπαιζα σαν παιδί, παρά τις περιορισμένες μου δυνατότητες… αν όχι όλα, τα περισσότερα ήταν δημιουργημένα μέσα στη μοναξιά.

Γι’ αυτό και επέλεξα τη Μάνη, ως προτελευταίο σταθμό μου. Αυτοσχεδίαζα, καλλιτεχνούσα και μεθούσα με αυτά.

Στόχος μου ήταν να ζωγραφίσουμε, στη σαγηνευτική εσχατιά της Ευρώπης, τη Μάνη, έναν Ήλιο πιο φωτεινό, με στοργή για τον Άνθρωπο. Κάθε φορά προσπαθώ να κοιτάζω μέσα από το παράθυρο του ασθενούς.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου ιδιαιτέρως για την υπομονή τους, τους Ακαδημαϊκούς Δασκάλους, αλλά και όλους τους πολίτες – ασθενείς που με κρατούν μέχρι και σήμερα τρυφερά στην αγκαλιά τους.

Θα συνεχίσω να παραμένω ένας γιατρός παράλληλα λησμονημένος, γιατί η Ιατρική μου μπορεί να είναι ασυμβίβαστη και βροχερή, όμως είχα εμπιστοσύνη στον Άνθρωπο και δεν απελπίστηκα ποτέ.

Σας ευχαριστώ όλους, επαναλαμβάνοντας τον εαυτό μου με μέσα στη σιωπή».

Ποιος είναι ο Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης

Ο Δρ. Μαριόλης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το 1996. Στην συνέχεια έκανε τη διδακτορική του διατριβή με άριστα στο ΕΚΠΑ και ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στη Γενική Ιατρική το 2000.

Σταθμός στην πορεία του ήταν η ίδρυση του πρώτου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στην Ελλάδα, το «Κέντρο Υγείας Βύρωνα». Μόλις στα 30 του έκανε μία κίνηση που αποτέλεσε πρότυπο στον κλάδο του, αφού κατόρθωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να κεντρίσει το ενδιαφέρον υπουργών Υγείας από διάφορες χώρες, όπως της Σουηδίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου, που επισκέφθηκαν το Κέντρο προκειμένου να ενημερωθούν για τον σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας του.

Δημιουργώντας μία διεπιστημονική ομάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το Κ.Υ. Βύρωνα εξυπηρετούσε περισσότερους από 150.000 ασθενείς ετησίως. 

Εκτός από το καινοτόμο αυτό Κέντρο Υγείας, ο Δρ. Μαριόλης δημιούργησε, σε συνεργασία με τον Δήμο Βύρωνα και άλλους φορείς, ειδικό ξενώνα κοινωνικής μέριμνας με 150 δωμάτια, στον οποίο φιλοξενούσε και προσέφερε βοήθεια σε πρόσφυγες, μετανάστες και άπορους που έχρηζαν φροντίδας.

Το 2010 ο Δρ. Μαριόλης μετακόμισε στην απομακρυσμένη περιοχή της Μάνης, όπου δημιούργησε το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, στο οποίο γίνονται δεκτοί περίπου 2.500 ασθενείς μηνιαίως. Το τολμηρό αυτό εγχείρημα έρχεται εις πέρας με την συμβολή μίας διεπιστημονικής ομάδας από ιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικούς υπαλλήλους, που δημιούργησε με μεγάλη επιτυχία.

Ο Δρ. Μαριόλης διακρίνεται και για το κοινωνικό του έργο, αφού προσφέρει τις υπηρεσίες του σε εθελοντική βάση και με ίδια κεφάλαια σε πρόσφυγες και άπορους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Στο ενεργητικό του μετρά πολλές σημαντικές διακρίσεις με έναν συνολικό αριθμό 15 βραβείων σε εθνικά και διεθνή συνέδρια για το ερευνητικό του έργο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Παράλληλα, έχει δώσει περισσότερες από 600 διαλέξεις σε διεθνή και εγχώρια συνέδρια, ενώ είναι συγγραφέας 78 επιστημονικών άρθρων. Έχει ακόμη συγγράψει-επιμεληθεί πολυάριθμα κεφάλαια βιβλίων σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική.

Έχει διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος σε αρκετές επιτροπές του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας, σχετικά με θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Χαρακτηριστικά, υπήρξε για αρκετά χρόνια μέλος της εξεταστικής επιτροπής για την ιατρική ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα.

Ο Δρ. Μαριόλης είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), υποστηρίζοντας ως Μέντορας γενικούς ιατρούς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για την επίτευξη των επιστημονικών τους στόχων.

Το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης είναι το μόνο Κέντρο Υγείας της χώρας που είναι συνδεδεμένο με την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, σε κλινικό, επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top