skip to Main Content

Made in Greece η Οινοποιία Γαβαλά: Παράδοση τεσσάρων γενεών από την Σαντορίνη σε κρασιά που η φήμη τους έφτασε ως το CNN!

Tρεις αιώνες παράδοση στο κρασί που γεννήθηκε στον ιερό τόπο της Σαντορίνης και συγκεκριμένα στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης μετρά η Οινοποιία Γαβάλα. Σήμερα, αναλαμβάνοντας πλέον τα ηνία η 4η γενιά, έρχεται πιο δυνατά από ποτέ να αναδείξει την ποιότητα και την αξία του οίνου της Σαντορίνης διεθνώς.

Αν συνομιλήσεις με τον Γιώργο Γαβαλά και τον ρωτήσεις τι σημαίνει γι’ αυτόν το κρασί, θα σου απαντήσει πως είναι όλη του ζωή, καθώς έχει αφιερώσει όλο του τον χρόνο και την ενέργεια στην παραγωγή του καλύτερου κρασιού και κάτι τέτοιο δεν είναι απλό. Είναι απαιτητικό άθλημα η οινοποιία και ειδικά όταν αναφερόμαστε σε έναν άνθρωπο τελειομανή, που τριγυρνάει όλη μέρα στα αμπέλια του για να τα φροντίσει. Προσέχοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια που θα μπορούσε να του κοστίσει σε ποιότητα, ο κ. Γαβαλάς θυμάται τον εαυτό του από πάντα να κυκλοφορεί μεταξύ βαρελιών, αμπελιών, μούστου και κρασιού. Επομένως η ενασχόληση με την οικογενειακή παράδοση στο κρασί ήταν για εκείνον μοιραία.

Όλοι στην οικογένειά του ήταν αμπελουργοί, οινοποιοί και βαρελάδες. Ο Γιώργος Γαβαλάς ανήκει στην τέταρτη γενιά των οινοποιών της οικογένειας, δηλαδή προϋπήρχε από τον προπάππου, τον παππού, τον πατέρα του και τώρα συνεχίζει και ο γιος του, άρα βαδίζουν ήδη και για την πέμπτη γενιά!

Η πρώτη φιάλη του εμφιαλώθηκε το 1998 και ήταν το «Σαντορίνη» με τη χαρακτηριστική μπλε φιάλη, που αποτελεί και σήμα κατατεθέν του οινοποιείου, καθώς είναι το μοναδικό οινοποιείο στην Ελλάδα που εμφιαλώνει σε μπλε φιάλη κρασί.

Αυτή τη στιγμή το οινοποιείο βγάζει 10 ετικέτες και χρησιμοποιεί τις ποικιλίες ασύρτικο με τέσσερις διαφορετικές ετικέτες. Επίσης, υπάρχει το μαυροτράγανο, το αηδάνι, το βουδόματο και το κατσανό με τη γαϊδουριά και φυσικά βγάζει και το βινσάντο που στην Ιαπωνία βγήκε το καλύτερο επιδόρπιο κρασί του κόσμου.

Γοητευτική μύτη με αρώματα καφέ, μελιού και μαρμελάδας φρούτων, μαζί με νότες ξηρών καρπών και νύξεις κόλλας. Το στόμα είναι πλούσιο, σύνθετο, με έντονες νότες σταφίδας, παστελιού και καφέ. Ένα ισορροπημένο κρασί με καλή οξύτητα, αυτό είναι το Vinsanto του κτήματος Γαβαλά.

 

Η εξαιρετική ποιότητα των κρασιών Γαβαλά και ο μοναδικός τρόπος παραγωγής τους έχει μαγνητίσει όχι μόνο το ενδιαφέρον των οινόφιλων εντός Ελλάδος, αλλά η φήμη της οινοποιείας έχει φτάσει μέχρι και το CNN, που της έκανε ξεχωριστό αφιέρωμα!

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. H οικογένεια Γαβαλά ασχολείται αποκλειστικά με την οινοποίηση του κρασιού της Σαντορίνης από τα τέλη του 19ου αιώνα. Tις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα οινοποιούσε τα σταφύλια που τρυγούσε στους ιδιόκτητους αμπελώνες της, στο οινοποιείο της (κάναβα) στο Mεγαλοχώρι.

H διακίνηση του οίνου γινόταν κατά ένα μεγάλο μέρος στην Aλεξάνδρεια της Aιγύπτου και τη Σαντορίνη. Tη δεκαετία του 1930 ξεκίνησε τη διακίνηση του οίνου στην Aθήνα και τον Πειραιά.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η ιστορία που κρύβεται πίσω από τη διαδικασία της φόρτωσης, καθώς ήταν κάτι σαν γιορτή. Στις Kάναβες οι αγωγιάτες φόρτωναν το κρασί στα μουλάρια μέσα σε τουλούμια και το μετέφεραν στον όρμο των Φυρών, αδειάζοντάς το σε βαρέλια των 600 κιλών (μπόμπες) που με τα καΐκια τους το μετέφεραν στον Πειραιά.

Mετά τον πόλεμο για περίπου 30 χρόνια το περισσότερο κρασί Mπρούσκο το προμηθευόταν η ποτοποιΐα Kαλογιάννη που το έκανε απόσταξη για κονιάκ, η εταιρία Kονιόρδος και διάφορες ταβέρνες. Eνώ το Vinsanto το προμηθεύοταν οι εκκλησίες και τα μοναστήρια, για τη Θεία Kοινωνία.

Tο 1973 ιδρύθηκε το κατάστημα στο Περιστέρι από το οποίο γίνεται η αποκλειστική διακίνηση των κρασιών (Nυχτέρι, Mπρούσκο, Mέτζο, Mαντηλαριά και Vinsanto) σε όλη την Ελλάδα.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 άρχισε μία σημαντική συνεργασία με την εταιρία Mπουτάρη, η οποία εγκαταστάθηκε στο νησί, παρασκευάζοντας το Vinsanto.

Tο 1998 κάναμε την πρώτη μας εμφιάλωση στο μικρό αλλά σύγχρονο οινοποιείο που έχουμε στο Mεγαλοχώρι.

Με την oικογενειακή παράδοση και την πείρα τριών αιώνων, η οικογένεια Γαβαλά οινοποιεί τις γηγενείς ποικιλίες του νησιού, με σκοπό την ανάδειξη της ποιότητας.

Σήμερα η Οινοποιία Γαβαλά εκτείνεται σε ένα ιδιόκτητο αμπελώνα 18 στρεμμάτων όπου καλλιεργούνται Σαντορινιές γηγενείς ποικιλίες ΠΟΠ Ασύρτικο, Αθήρι, Αιδάνι και διάφορες σπάνιες τοπικές Κατσανό, Γαϊδουριά, Μαυροτράγανο, Βουδόματο.

Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα και είναι χωρητικότητας 150 τόννων.

Η εταιρεία σήμερα έχει κάνει ένα σημαντικό άνοιγμα στη διεθνή αγορά, αφού εκτός από την Ελλάδα διαθέτει τα κρασιά της και στις Η.Π.Α.

Το οινοποιίο Γαβαλά είναι επισκέψιμο για όλους του οινόφιλους που θέλουν να μάθουν από κοντά περισσότερα για τη διαδικασία παραγωγής κρασιού. Η παραδοσιακή Κάναβα είναι ανοιχτή και υποδέχεται κατά τη θερινή περίοδο τους επισκέπτες της, προσφέροντας ξενάγηση στο χώρο, αλλά και τη δυνατότητα γευστικής δοκιμής των κρασιών που παράγονται.

 

 

Οινοποιία Γαβαλά / Facebook
Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη, Κυκλάδες
Τηλ.: 2286082552
E-mail: info@gavalaswines.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top