skip to Main Content

Made in Greece οι Μύλοι Θράκης: Ιστορία ενός αιώνα, καινοτομία & υψηλή ποιότητα στα άλευρα

Ιστορία ενός αιώνα περίπου, τεχνογνωσία υψηλών προδιαγραφών και ποιότητα άπιαστη είναι τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το προφίλ της εταιρείας «Μύλοι Θράκης», που όλα αυτά τα χρόνια αλέθει και παράγει αδιάκοπα μία μεγάλη γκάμα προϊόντων για την αρτοποϊία και τη ζαχαροπλαστική, που απευθύνεται τόσο στην εγχώρια όσο και στις ξένες αγορές.

 

Όλα ξεκίνησαν μέσα στη δεκαετία του 1920 από τον Γεώργιο Ουζουνόπουλο, εμποροβιομήχανος από τα φημισμένα για τους Αλευρόμυλούς τους Μάλγαρα της Ανατολικής Θράκης, που ως πρόσφυγας εγκαταστάθηκε στις Φέρρες της Δυτικής Θράκης.

Τότε έκανε την αρχή, ιδρύοντας τον πιο σύγχρονο μύλο της περιοχής, Αλευρόμυλος « Γ. ΟΥΖΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΙΑ». Όπως διαβάζουμε στο site της εταιρείας, τρία ζεύγη μυλόπετρες άλεθαν τα δημητριακά την ημέρα, ενώ οι πετρελαιοκίνητες μηχανές που τις τροφοδοτούσαν, το βράδυ παρήγαγαν ηλεκτρικό ρεύμα.

Τη δεκαετία του 1930 προστέθηκαν στο δυναμικό της εταιρείας δύο ακόμη αλευρόμυλοι, ο Αλευρόμυλος – Κλωστήριο Λαναριστήριο « Γ. ΟΥΖΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ – Κ.ΑΤΖΕΜΙΑΝ» στον Πέπλο του Ν. Έβρου καθώς και ο Αλευρόμυλος – Κλωστήριο Λαναριστήριο « Γ. ΟΥΖΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ – Κ.ΑΤΖΕΜΙΑΝ»  στην Ξυλαγανή του Ν. Ροδόπης. Σήμερα το κτίριο και τα μηχανήματά του μύλου έχουν παραχωρηθεί στον Πολιτιστικό Όμιλο Ξυλαγανής και στεγάζεται εκεί το Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής.

Το 1955 ήταν μία χρονιά ορόσημο για την εξέλιξη και την ανάπτυξη της εταιρείας, αφού στο τιμόνι μπαίνει η επόμενη γενιά και ο Ιωάννης Γ. Ουζουνόπουλος. Το 1959 έγινε ο γάμος του με τη Χρυσή Χρ. Γκαργκάνα. Δύο οικογένειες με μεγάλη παράδοση στην αλευροβιομηχανία σε Ανατολική και Δυτική Θράκη ενώνουν τις δυνάμεις τους και ακολουθούν μία κοινή και επιτυχημένη πορεία.

 

Τη δεκαετία του 1960 η εταιρεία εξαγοράζει τους μύλους Κοτσώνη και Χατζάρα. Παράλληλα προχωρά στον εκσυγχρονισμό των ήδη υπάρχοντων μύλων, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της σύγχρονης τεχνολογίας.

Στη δεκαετία του 70, αρχίζει η εξαγωγική δραστηριότητα και παράλληλα ιδρύεται η εταιρεία ΜΥΛΟΙ ΘΡΑΚΗΣ – Ι. Ουζουνόπουλος Α.Ε.. Το 1977 ξεκινά η κατασκευή του πλέον σύγχρονου για την εποχή μύλου, στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Ιωάννης Ουζουνόπουλος εξελίσσεται σε μία εμβληματική προσωπικότητα για την επιχειρηματική ζωή της Θράκης, αποτέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και μέλος στο  Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο θάνατός του ήρθε πρόωρα, το 1982, πίσω του όμως άφησε μία εταιρεία που συγκαταλέγεται στις 50 πλέον κερδοφόρες της χώρας, με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό, ο σημαντικότερος εργοδότης στην περιοχή.

Τη διοίκηση αναλαμβάνει ο Οχανές Ατζεμιάν με Πρόεδρο του Δ.Σ. τη Χρυσή Γκαργκάνα Ουζουνοπούλου.

 

Στη δεκαετία του ’80 σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές, με σημαντικότερες την διακοπή των εξαγωγών και τα νέα πρότυπα λειτουργίας, προσαρμοσμένα στις νέες καταναλωτικές και διατροφικές ανάγκες που άρχισαν να διαφαίνονται. Η εταιρεία προχώρησε στην ανάπτυξη του πλέον σύγχρονου χημείου της ελληνικής αλευροβιομηχανίας, παράγοντας την πρωτοποριακή σειρά των αλεύρων πολυτελείας (DELUXE) που την τοποθετεί στην κορυφή των ποιοτικών αλεύρων πανελλαδικά.

 

Στη δεκαετία του 1990, ο μύλος εκσυγχρονίζεται ως προς το μηχανολογικό εξοπλισμό του, αναπτύσσει την οργάνωση πωλήσεων σε πανελλαδική κλίμακα και αποκτά ιδιόκτητες εγκαταστάσεις υποστήριξης του δικτύου διανομής στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

 

Το 2004, η οικογένεια Ουζουνοπούλου απέκτησε το 92% των μετοχών και η Κωνσταντίνα Ουζουνοπούλου Διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός του ΕΜΠ, με MBA INSEAD, ανέλαβε τη θέση της νέας Διευθύνουσας Συμβούλου. Η διαχείριση της εταιρείας γίνεται γυναικεία υπόθεση και η οι επιτυχίες άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη.

 

 

 

Η εταιρεία ανανεώνεται, εκσυγχρονίζεται και επενδύει στην καινοτομία. Η βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας, η ανάπτυξη νέας γενιάς προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, για τον καταναλωτή και για την επιχείρηση, ήταν στις προτεραιότητες που έθεσε η διοίκηση μέσα από τρία σημαντικά επενδυτικά προγράμματα, με έναρξη το 2005 και κορύφωση το 2009 οπότε ο μύλος, με πλήρη μηχανολογικό εξοπλισμό BUHLER, απέκτησε τη σημερινή σύγχρονη δομή και λειτουργία.

 

Το 2010 κι έχοντας μία σταθερά ανοδική πορεία σε ότι έχει να κάνει με την παραγωγή και κατανάλωση αλεύρων, η εταιρεία επεκτάθηκε στην αναβάθμιση των ελληνικών σιτηρών. Στο σιτοβολώνα του Έβρου ξεκίνησε την προσπάθεια ανάπτυξης πειραματικής καλλιέργειας μαλακών σιτηρών. Σε συνεργασία με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, επιλέγονται ποικιλίες σιτηρών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και δυνατότητα προσαρμογής στις τοπικές συνθήκες και καλλιεργούνται πειραματικά στους αγρούς της Θράκης. Το 2012 σπάρθηκαν 4500 στρέμματα με επιλεγμένους σπόρους, ποιοτικά ισάξιους των αντίστοιχων διεθνών ποικιλιών.

Οι ΜΥΛΟΙ ΘΡΑΚΗΣ δημιουργούν από το 2012, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις που απευθύνεται στον τελικό καταναλωτή, φέρνοντάς το στο ράφι των Super Markets. Μονόκιλο σακουλάκι, με αλεύρι από ελληνικό σιτάρι, χωρίς ίχνος βελτιωτικών ουσιών είναι το βασικό προϊόν της επιχείρησης.

Μύλοι Θράκης / Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top