skip to Main Content

Made in Greece τα “Mina’s Sauces”: Vinaigrettes & σάλτσες φρούτων της Ρέτας Μπασακίδου με συνταγές από τη προογιαγιά της

Mία Τεχνολόγος Τροφίμων με μεταπτυχιακές σπουδές ΜΒΑ στο Λονδίνο κι εργασιακή εμπειρία σε πολυεθνικές, αλλά και σε μικρομεσαίες οικογενειακές βιοτεχνίες, κάνει την αγάπη της για το φαγητό και τα αγνά προϊόντα επάγγελμα, δημιουργώντας το δικό της brand με μαρινάτες και σάλτσες φρούτων εποχής, το “Mina’s Sauces”. 

Η Ρέτα Μπασακίδου, επηρεασμένη από την φιλοσοφία της οικογένειας της έχει ως όραμα τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων από ελληνικά αγροτικά προϊόντα, με μεγάλη προστιθέμενη αξία, τα οποία θα μπορούν να σταθούν επάξια στις διεθνείς αγορές και θα ανταγωνίζονται τους ξένους οίκους.

Για το σκοπό αυτό δουλεύει ανεξάρτητα, σχεδιάζοντας και κατοχυρώνοντας στον ΟΒΙ τα καινοτόμα προϊόντα της , με τα οποία στοχεύει να επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ως τεχνολόγος τροφίμων γνωρίζει πολύ καλά τον ανταγωνισμό που επικρατεί και είναι συνειδητοποιημένη ότι μόνο η καινοτομία μπορεί να εγγυηθεί την επιβίωση.

Έτσι επιδιώκει τις πατέντες και τα πνευματικά δικαιώματα, γιατί η δημιουργία ενός προστατευμένου από ανταγωνισμό, περιβάλλοντος, προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα και περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης και επέκτασης της επιχείρησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χρησιμοποιώντας φρούτα της ελληνικής γης, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, παραδοσιακή σουμάδα, ελληνικό ξίδι, παράγει μία σειρά από ομογενοποιημένα vinaigrettes με φρούτα, που δίνουν ξεχωριστή γεύση σε σαλάτες, κρύα πιάτα κρεάτων, τυριά κ.λ.π.

Πιο συγκεκριμένα η “Mina’s Sauces” παράγει και προσφέρει ομογενοποιημένες vinaigrettes με χυμούς φρούτων ή/και με μέλι, ή/και με μελισσοκομικά προϊόντα. Η διαφορά τους ως προς τις άλλες vinaigrettes (λαδόξυδα) είναι ότι έχουν σταθερή ομοιόμορφη γεύση.  Επίσης φτιάχνει σάλτσες με χυμούς φρούτων για κρέατα, έτοιμες προς χρήση, καθώς και αφυδατωμένες μαρινάτες. Οι μαρινάτες αυτές, εφόσον διαλυθούν σε χλιαρό νερό και προστεθεί λάδι, διεισδύουν στις ίνες του κρέατος, το μαλακώνουν και εμπλουτίζουν το χρώμα και τη γεύση του με μπαχαρικά.

Προϊόντα που ξεχωρίσαμε

Vinaigrette ροδιού: Χυμός ροδιού με extra παρθένο ελαιόλαδο και  λευκό balsamico ξίδι. Ιδανικό για σαλάτες, πιάτα τυριών, κρέας, πατέ.

Vinaigrette αμύγδαλου: Σπιτική σουμάδα με μικρά κομματάκια αμύγδαλου extra παρθένο ελαιόλαδο και  λευκό balsamico ξίδι. Ιδανικό για σαλάτες, πιάτα τυριών, κρέας, πατέ.

Μαρμελάδα ροδιού με αρωματικό τσάι γιασεμιού

Vinaigrette μήλο: Αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ξίδι balsamico και χυμός μήλων

Vinaigrette φραγκόσυκο: Αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ξίδι balsamico και χυμός φραγκόσυκου

Μαρμελάδα ροδιού με ιβίσκο

Τα λαδολέμονα για ψητά κρέατα, ψάρια και σαλάτες:

  • Λαδολέμονο με αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • Λαδολέμονο με αγνό παρθένο ελαιόλαδο και έλαιο μαστίχας
  • Λαδολέμονο με αγνό παρθένο ελαιόλαδο και έλαιο δεντρολίβανου
  • Λαδολέμονο με αγνό παρθένο ελαιόλαδο και έλαιο θυμαριού

Η ιστορία πίσω από την εταιρεία

Η έμπνευση για τη δημιουργία της Mina’s Sauces έχει έρθει από πολλά χρόνια πίσω, από τότε που η προγιαγιά της, μια εύπορη Εβραία Σμυρνιά, η Μίνα Benguiat, ταξίδεψε με την οικογένειά της από την Σμύρνη στην Γαλλία και μετά εγκαταστάθηκε στην Ισπανία για 5 χρόνια.

«Όλα ξεκίνησαν από την προγιαγιά μου», διηγείται η κυρία Μπασακίδου. Φρόντιζε την οικογένειά της, προσπαθώντας να διατηρήσει τις παραδόσεις της Σμύρνης αλλά και να ενσωματώσει τις νέες πολιτισμικές εμπειρίες. Έτσι δημιούργησε νεωτερισμούς τόσο γαστρονομικούς όσο και ως προς τον τρόπο ζωής της οικογένειας. Μετακομίζει στην Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησης της εξαδέλφης της, μιας κοσμικής εβραίας, επιστήθιας φίλης του Γεωργίου του Α’, η οποία της ανοίγει τις πόρτες της τότε κοσμικής Αθήνας. Ο κοσμοπολίτικος αέρας και οι πρωτότυπες ιδέες της την έκαναν δημοφιλή και σύντομα κέρδισε την εμπιστοσύνη της Ελισάβετ της Ρουμανίας. Χάθηκε το 1944 μαζί με τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς της. Ωστόσο είχε μεταλαμπαδεύσει τη φιλοσοφία της, τα μυστικά της και τον τρόπο σκέψης της στην μοναχοκόρη της, τη γιαγιά μου. Η ιστορία περνάει, από γενιά σε γενιά.

Σήμερα η Ρέτα προσπαθεί να δημιουργεί στην δουλειά της τους δικούς της νεωτερισμούς. Φυσικά, την αξία αυτής της φιλοσοφίας προσπαθώ να την μεταδώσει στην επόμενη γενιά, στον γιο της, ενθαρρύνοντας τη φαντασία του και την δημιουργικότητά του μέσα από το παιχνίδι και την καθημερινότητά μας.

Website / Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top