skip to Main Content

Made in Greece τα οινοποιεία Μπουτάρη: Με 7 οινικούς σταθμούς σε Ελλάδα & Γαλλία & πάνω από 460 βραβεία

Ο οίνος ευφραίνει την καρδιά λέει το ρητό και δεν έχει άδικο αφού ένα ποτηράκι καλό κρασί σε κάνει να χαλαρώνεις και να ξεχνάς τις έγνοιες της ημέρας. Άλλωστε η ισορροπημένη κατανάλωση κρασιού είναι ωφέλιμη και για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ηγέτης στον χώρο της οινοποιείας είναι και η εταιρεία Μπουτάρη, μία από τις πιο ιστορικές και πιο βραβευμένες ελληνικές οινοποιίες. Η ιστορία της εταιρείας άρχισε να γράφεται το 1879 από την Νάουσα, όπου ο Ιωάννης Μπουτάρης, προπάππους του σημερινού Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, Κωνσταντίνου Μπουτάρη, ίδρυσε την Ι. Μπουτάρης & Υιος Οινοποιητική.

Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της, η εταιρεία έβαλε τις βάσεις για την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών και συνεισέφερε σημαντικά στην αναβίωση και ανάπτυξη των γηγενών ποικιλιών αμπέλου σε όλες τις περιοχές που είναι παρούσα με τα οινοποιεία της.

Επτά Οινοποιεία διαθέτει η εταιρεία Μπουτάρη, τα οποία αποτελούν ορόσημα στην εξέλιξη της ελληνικής οινοποιίας. Επτά σταθμοί, έξι στην Ελλάδα και ένας στη Γαλλία, έχουν δημιουργηθεί έπειτα από χρόνια κόπου και αφοσίωσης στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις του χώρου του κρασιού.

Τα 6 οινοποιεία στην Ελλάδα τοποθετούνται στις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, στις ζώνες Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π): Νάουσσα, Γουμένισσα, Κρήτη, Σαντορίνη, Μαντινεία και στην Αττική. Το οινοποιείο στο εξωτερικό, το Domaine de Mayrac, αποτελεί το έβδομο οινοποιείο της εταιρείας και βρίσκεται στην οινοπαραγωγική ζώνη του Languedoc, κοντά στην πόλη Limoux στη Νότια Γαλλία.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, η οικογενειακή οινοποιεία, που συνεχίζει να περνάει από γενιά σε γενιά, διαμόρφωσε με έναν καθοριστικό τρόπο τον οινικό χάρτη της Ελλάδας. Οι πρωτιές είναι το στοιχείο της. Ήταν η πρώτη που εμφιάλωσε κρασί, η πρώτη που ανέδειξε ιστορικούς αμπελώνες, όπως αυτόν της Σαντορίνης, η πρώτη που άνοιξε τα οινοποιεία της στο κοινό, η πρώτη που έκανε τα πρώτα δειλά βήματα στον «οινοτουρισμό».

Η οικογένεια, οι αμπελουργοί και οι οινολόγοι της οινοποιίας Μπουτάρη ξεκίνησαν να εξερευνούν αμπελουργικά την Σαντορίνη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ο πρώτος τρύγος στο οινοποιείο Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης έγινε το 1989. Τα τελευταία 30 χρόνια οι γεωπόνοι και οινολόγοι της εταιρίας μετέδωσαν μεγάλη γνώση και εμπειρία άλλα πάνω απ’ όλα πρωτοποριακές αμπελουργικές και οινοποιητικές τεχνικές.

Τα αμπέλια σήμερα είναι 40-60 χρονών. Η μέση στρεμματική απόδοση είναι 2.500-3.500 κιλά/στρέμμα. Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο στον αμπελώνα της Σαντορίνης είναι ο τρόπος καλλιέργειας τους. Τα φυτά ακουμπούν κοντά στο έδαφος και κλαδεύονται σε μορφή καλαθιού. Τα αμπέλια μεγαλώνουν μέσα στο καλάθι. Με αυτή την μέθοδο καλλιέργειας που ονομάζεται Κουλούρα, τα αμπέλια προστατεύονται από την πολύ ζέστη, την ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους του Αιγαίου.

Η οινοποιεία Μπουτάρη ήταν αυτή που έθεσε νέα επίπεδα ποιότητας για τον τρύγο και για την παραγωγή κρασιών Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Σαντορίνη, και εκπαίδευσε πολλούς από τους επιτυχημένους νέους Σαντορινιούς οινοποιούς.

Η πορεία με τα χρόνια ήταν ανοδική, κατορθώνοντας να δραστηριοποιείται σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο και  να έχει κερδίσει πληθώρα διακρίσεων για τη μοναδική ποιότητα του εμφιαλωμένου κρασιού της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο αριθμός των εγχώριων και διεθνών διακρίσεων σε καθιερωμένους διαγωνισμούς ξεπερνά τους 460.

Από τις καλύτερες ετικέτες της είναι ο Αμπελιαστός, ένα εξαιρετικό ερυθρό γλυκό κρασί προερχόμενο από λιαστά σταφύλια της αιγαιοπελαγίτικης ποικιλίας Μαντηλαριάς, που παρασκευάζεται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.
Χαρακτηρίζεται για το έντονο κόκκινο κεραμιδί χρώμα και τις καφετιές ανταύγειες, σημάδι της μακρόχρονης παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια, με πλήρη κυριαρχία γλυκών αρωμάτων και αποξηραμένων φρούτων, μπαχαρικών κανέλας και σοκολάτας.

Σαντορίνη Μπουτάρη, Καλλίστη Μπουτάρη, Καλλίστη Reserve, Νυχτέρι Μπουτάρη, Σελλάδια Μπουτάρη, Vinsanto, Boutari 12, Κουλούρα, Κουλούρα Ροζέ έρχονται να συμπληρώσουν τη λίστα, προσφέροντας το καθένα από αυτά μία ξεχωριστή γευστική εμπειρία πλούσια σε αρώματα.

 

 

 

 

 

 

Website: www.boutariwinerysantorini.gr
Facebook: @boutariwines
Instagram: @boutariwines

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top