skip to Main Content

Samos Anthemis: Το ξακουστό, Σαμιώτικο γλυκό κρασί με τα πλούσια αρώματα & τη γεμάτη γεύση – Ήρθε βραβευμένο με χρυσό στο Wine Olymp Awards 2018

Όλα τα νησιά της Ελλάδας έχουν τις ομορφιές τους και τις ιδιαιτερότητές τους. Η Σάμος, ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι μοναδική και διάσημη παγκοσμίως για τις μοναδικές φυσικές της ομορφιές και την ιστορία της. Είναι όμως ξακουστή και για το κρασί της. Η οινική κληρονομιά του νησιού κρατά εδώ και 3000 χρόνια και έχει καθιερωθεί για τους οίνους από Άσπρο Μοσχάτο Σάμου.

Το σαμιώτικο κρασί αποτελεί βασικό οινικό πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Ο ΕΟΣ Σάμου είναι ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας. Τα κρασιά της ΕΟΣ Σάμου, συνεχίζουν να ενισχύουν τη διεθνή εικόνα τους, με ένα ακόμη «ΧΡΥΣΟ» βραβείο να προστίθεται στις πολλαπλές τους διακρίσεις στο εξωτερικό.

Το Samos Anthemis βραβεύτηκε από το διαγωνισμό «Wine Olymp Awards 2018», που πραγματοποιήθηκε φέτος υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (Ε.Δ.Ο.Α.Ο.), της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε.), του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και πολλών ακόμη φορέων.

Στο φετινό διαγωνισμό, 30 καταξιωμένοι στο χώρο του οίνου κριτές (οινολόγοι,οινοχόοι και δημοσιογράφοι οίνου) αφού δοκίμασαν 208 δείγματα οίνων και 8 αμπελοοινικά αποστάγματα από την Ελλάδα και την Κύπρο όχι μόνο απένειμαν χρυσό βραβείο στο Samos Anthemis 2012 του ΕΟΣ Σάμου, αλλά και ειδική διάκριση Καλύτερου Επιδόρπιου Οίνου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα αποτελέσματα του «Wine Olymp Awards 2018» δόθηκε «ειδική διάκριση σε ένα μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μοσχάτο Λευκό, με την υψηλότερη βαθμολογία: Samos Anthemis 2012 – Ε.Ο.Σ. Σάμου».

Το SamosAnthemis, είναι ένα ξεχωριστό γλυκό κρασί πενταετούς παλαίωσης που ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Εξαιρετικά πολύπλοκο αρωματικά και με γεμάτη γεύση, πρόκειται για ένα κρασί με μοναδικό χαρακτήρα. Συγκαταλέγεται στην κατηγορία των επιδόρπιων οίνων, χάρης στην έντονη γλυκύτητα του.

Αρώματα μελιού, καραμέλας βουτύρου, γλυκών κουταλιού, κερασιών σε αλκοόλ, αποξηραμένων φρούτων και καρπών, με φόντο κακάο και σοκολάτας, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα.

Έχει βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού. Διαθέτει ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα. Στο στόμα, η θαυμάσια ισορροπία του διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την πρωτογενή φρεσκάδα και τα ευγενή αρώματα του μοσχάτου με τα τριτογενή αρώματα της παλαίωσης.

Ταιριάζει με δημιουργίες υψηλής ζαχαροπλαστικής με έντονα γλυκό χαρακτήρα και αρωματική πολυπλοκότητα. Ακόμη, με γλυκά ταψιού, παλαιωμένα κίτρινα τυριά, τάρτες και γλυκά με ξηρούς καρπούς, τάρτες φρούτων, φουά γκρα με γλυκό κυδώνι ή σύκο, χειροποίητο παγωτό. Σκέτο, μετά το τέλος του δείπνου, μπορεί επίσης να συνοδεύσει ένα ελαφρύ πούρο.

Σερβίρεται σε θερμοκρασία 12-14ο C.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο samoswine.gr
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΕΟΣ Σάμου στο τηλ.: 22730 87510

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top